Road trip στην “αλλιώτικη” Μεσσηνία: Άγνωστα χωριά, καταρράκτες και αρχαιολογικοί θησαυροί

Διαβάζεται σε 4'
Road trip στην “αλλιώτικη” Μεσσηνία: Άγνωστα χωριά, καταρράκτες και αρχαιολογικοί θησαυροί
Istock

Ένα ταξίδι με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο μέσα από ιστορικά μνημεία, όμορφα χωριά, φυσικά τοπία, παραλίες και μοναδικές διαδρομές.

Η Μεσσηνία, με την πλούσια ιστορία και την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της, αποτελεί έναν προορισμό που δεν σταματά να εκπλήσσει. Προσφέρει έναν μοναδικό συνδυασμό ανέγγιχτων τοπίων, αυθεντικών εμπειριών και αληθινής χαλάρωσης. Μπορεί συχνά τα φώτα να πέφτουν στην Καλαμάτα και στην περιοχή της Πύλου, όπου βρίσκονται και οι μεγάλες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, κάνοντας ωστόσο ένα βήμα πιο πέρα, συναντάμε πανέμορφα χωριά, όμορφες παραλίες, καταρράκτες, νόστιμα φαγητά.

Ο Σεπτέμβριος είναι η τέλεια εποχή για να την ανακαλύψεις χωρίς τη βουή των καλοκαιρινών επισκεπτών και αποτελεί τον ιδανικό τόπο για ένα road trip που συνδυάζει αυθεντική εμπειρία και χαλάρωση.

Ετοίμασε τις βαλίτσες σου και άφησε τον δρόμο να σε οδηγήσει σε αυτόν τον υπέροχο και για τους πολλούς, ανεξερεύνητο προορισμό.

Στη Νέδα και τα χωριά της ορεινής Τριφυλίας

Πρώτη μας στάση η Νέδα, το μοναδικό θηλυκό ποτάμι της χώρας, το οποίο σε ένα μεγάλο μέρος του, αποτελεί το φυσικό σύνορο ανάμεσα στους νομούς Μεσσηνία και Ηλεία. Ανεβαίνουμε στα ορεινά χωριά της Τριφυλίας, στην Αγαλιανή, στο Σιδηρόκαστρο, φτάνουμε στην είσοδο της Αυλώνας και κατευθυνόμαστε προς τα Πλατάνια. Κάνουμε μία σύντομη στάση στον πέτρινο πύργο του Μπαρμπα Αλέκου, όπου η θέα φτάνει μέχρι τη θάλασσα και στη συνέχεια αρχίζουμε την κατάβαση. Η διαδρομή αυτή, θα μας φέρει μπροστά σε ένα μοναδικής ομορφιάς φαράγγι, όπου αφήνοντας το αυτοκίνητο και περπατώντας περίπου 15 λεπτά στο μονοπάτι που ξεκινάει από το parking, θα απολαύσουμε το θέαμα ενός τεράστιου καταρράκτη ο οποίος δημιουργεί μία φυσική πισίνα. Τους καλοκαιρινούς μήνες, δεν είναι λίγοι εκείνοι που απολαμβάνουν το μπάνιο τους στα παγωμένα νερά.

Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής, αξίζει μία στάση στην Αυλώνα, όπου η χαρακτηριστική πλακόστρωτη στρογγυλή της πλατεία, με την εκκλησία και το καφενείο παρομοιάζει με θεατρικό σκηνικό, βγαλμένο από άλλες εποχές. Ο οικισμός, έχει ιστορία που ξεκινάει από τον 16ο αι. με το αρχικό του όνομα να είναι Καραμούσταφα. Ο αρχαίος οικισμός Αυλών, στον οποίο οφείλει το σύγχρονο όνομά του, τοποθετείται αρκετά πιο δυτικά, κοντά στη θάλασσα και συγκεκριμένα στην περιοχή Βουνάκι.

Λίγο χιλιόμετρα πιο δυτικά, κάνουμε μία στάση στο Σιδηρόκαστρο, το οποίο αποτέλεσε ισχυρό φρούριο πιθανώς ακόμη και από την Βυζαντινή περίοδο. Το χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά και έπαιξε σημαντικό ρόλο στις προεπαναστατικές συγκρούσεις και την επανάσταση του 1821.

Στα παραλιακά

Παίρνοντας τον δρόμο προς τη θάλασσα, φτάνουμε στις πανέμορφες παραλίες με την χρυσή αμμουδιά της Ελαίας και του Αγιαννάκη. Περπατάμε στο παράκτιο δάσος της μαύρης πεύκης αλλά και κατά μήκος της ακτής, που το καλοκαίρι γίνεται σημείο συνάντησης κατασκηνωτών.

Στις Μυκήνες της Δυτικής Πελοποννήσου

Κατευθυνόμαστε προς την Κυπαρισσία, αφού όμως πρώτα κάνουμε μία μικρή παράκαμψη προς τον αρχαιολογικό χώρο της Περιστεριάς, ο οποίος είναι χαρακτηρισμένος και ως «Μυκήνες» της Δυτικής Πελοποννήσου. Στην περιοχή συναντάμε θολωτούς τάφους που ανακαλύφθηκαν το 1960, ενώ αποτέλεσε πολύ σημαντικό αστικό διοικητικό κέντρο των αρχών της Μυκηναϊκής Εποχής. Πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο, και με περπάτημα σχεδόν 30 λεπτών, από το μονοπάτι που ξεκινάει δίπλα από την είσοδο του αρχαιολογικού, φτάνουμε στον Αρκαδικό ποταμό, και σε ένα μοναδικής ομορφιάς σπήλαιο με σταλακτίτες.

Στην Κυπαρισσία

Στην Κυπαρισσία, ξεκινάμε από τον παραδοσιακό διατηρητέο οικισμό, την Άνω Πόλη, όπου επισκεπτόμαστε το Βυζαντινό Κάστρο, αλλά και τα καλντερίμια της πόλης, βλέποντας τις ολάνθιστες αυλές και τα παραδοσιακά σπίτια. Περπατάμε στον κεντρικό πεζόδρομο της Άνω Πόλης, ο οποίος έχει ανανεωθεί πρόσφατα και φιλοξενεί πολλά μαγαζιά, όπως μικρά εστιατόρια και μεζεδοπωλεία, βρισκόμαστε μπροστά στα ερείπια του οθωμανικού χαμάμ στα ανατολικά του Κάστρου και ανεβαίνουμε τα σκαλοπάτια που μας οδηγούν στον ναό της Αγίας Τριάδας. Από τον περίβολο, απολαμβάνουμε τη θέα, προς τον Κυπαρισσιακό κόλπο, ενώ αν ο χρόνος το επιτρέπει προτείνουμε να δείτε από εδώ το ηλιοβασίλεμα.

Κατεβαίνοντας στο σύγχρονο τμήμα της πόλης, κάνουμε μία βόλτα στην κεντρική πλατεία που φιλοξενεί όμορφα και περιποιημένα σύγχρονα καφέ, περνάμε από το χαρακτηριστικό κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμού και κατεβαίνουμε προς την παραλία της πόλης, τον Αη Λαγούδη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα