Στη Δράμα ετοιμάζουν την πιο νόστιμη γιορτή του Σεπτέμβρη

Διαβάζεται σε 4'
Στη Δράμα ετοιμάζουν την πιο νόστιμη γιορτή του Σεπτέμβρη
iStock

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας “Γη του Διονύσου”, αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η πόλη αποτελεί έναν εξαιρετικό γαστρονομικό προορισμό.

Η Δράμα, μια πόλη που συνδυάζει την πλούσια ιστορία με το φυσικό κάλλος, γίνεται κάθε Σεπτέμβρη το επίκεντρο της γαστρονομίας στην Ελλάδα. Το 3ο Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δράμας “Γη του Διονύσου” έρχεται να γοητεύσει τους επισκέπτες από τις 20 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2024, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία να ανακαλύψουν τις γεύσεις και τα προϊόντα της περιοχής.

Η πλούσια ιστορία της πόλης, η πολυπολιτισμική της παράδοση και η αγάπη για τη γη και τα προϊόντα της συνδυάζονται σε ένα τριήμερο γεμάτο γεύσεις, αρώματα και χρώματα. Είτε ως φανατικός του φεστιβάλ, είτε ως εξερευνητής της περιοχής, θα φύγετε από τη Δράμα με τις καλύτερες εντυπώσεις και, το πιο σημαντικό, με την επιθυμία να επιστρέψετε ξανά και ξανά.

Ένα γαστρονομικό ταξίδι στη “Γη του Διονύσου”

Το φεστιβάλ έχει καθιερωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς γαστρονομικούς θεσμούς της Βόρειας Ελλάδας, και όχι άδικα. Ο Δήμος Δράμας, σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων, τον Σύλλογο Επισιτιστών και το Επιμελητήριο της πόλης, οργανώνει μια γιορτή που τιμά τη γαστρονομική κληρονομιά της περιοχής και αναδεικνύει τους τοπικούς παραγωγούς.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανές μαγειρικές παρουσιάσεις από καταξιωμένους σεφ, να συμμετάσχουν σε εργαστήρια τοπικής γαστρονομίας και να δοκιμάσουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομικά, αλλαντικά, γλυκίσματα, ελαιόλαδο και κρασιά. Παράλληλα, πολιτιστικές εκδηλώσεις και μουσικά δρώμενα θα προσθέσουν μια ιδιαίτερη νότα στο φεστιβάλ, κάνοντας την επίσκεψη στη Δράμα μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Η γαστρονομική κληρονομιά της Δράμας

Η γαστρονομία της Δράμας έχει βαθιές ρίζες, συνδεδεμένες με τον θεό Διόνυσο, που λατρευόταν έντονα στην περιοχή από την αρχαιότητα. Τα αρχαιολογικά ευρήματα από τους νεολιθικούς οικισμούς των Σιταγρών και του Αρκαδικού αποδεικνύουν τη μακρά παράδοση της αμπελοκαλλιέργειας στη Δράμα, με τα αρχαιότερα σπέρματα αγριοσταφυλής στον ελλαδικό χώρο να ανακαλύπτονται εδώ. Η επιρροή του Διόνυσου στην τοπική γαστρονομία παραμένει ισχυρή, με το σταφύλι να κατέχει πρωταγωνιστική θέση. Η τοπική κουζίνα της Δράμας, εμπλουτισμένη με επιρροές από την Μικρά Ασία, τον Πόντο και τη Βουλγαρία, προσφέρει μοναδικές γεύσεις που συνδυάζουν την παράδοση με τη δημιουργικότητα.

Επισκέψεις σε οινοποιεία και παραγωγικές μονάδες

Η Δράμα αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους αμπελώνες της Ελλάδας, με τις οινοποιητικές μονάδες της περιοχής να έχουν κερδίσει διεθνείς διακρίσεις. Οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά αυτά τα οινοποιεία, να περιηγηθούν στους αμπελώνες και να δοκιμάσουν εξαιρετικά κρασιά. Εκτός από τα οινοποιεία, στη Δράμα μπορείτε να επισκεφθείτε και άλλες παραγωγικές μονάδες που παράγουν εξαιρετικά τοπικά προϊόντα, όπως τυροκομεία, μονάδες παραγωγής ελαιολάδου και εργαστήρια παραδοσιακών γλυκισμάτων. Σε αυτές τις επισκέψεις, μπορείτε να συμμετάσχετε στις δραστηριότητες των παραγωγών, να μάθετε για τις διαδικασίες παραγωγής και να γίνετε κι εσείς μέρος της παραγωγής για μια μέρα.

Πολιτιστικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες

Η Δράμα δεν είναι μόνο γαστρονομικός προορισμός. Η πόλη και η ευρύτερη περιοχή προσφέρουν πολλές επιλογές για δραστηριότητες στη φύση και πολιτιστικές περιηγήσεις. Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία είναι η ποδηλατική διαδρομή περιμετρικά της πόλης. Ξεκινώντας από το ιστορικό κέντρο της Δράμας, μπορείτε να περάσετε από τον βυζαντινό ναό της Αγίας Σοφίας, το περιαστικό δάσος του Κορυλόβου και τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Η περιοχή του Αγίου Τρύφωνα, γνωστή για τα αμπέλια της, είναι ένας ακόμη σταθμός που θα σας φέρει κοντά στην οινική παράδοση της Δράμας. Η διαδρομή αυτή, μήκους 12 χιλιομέτρων, είναι ιδανική για όλες τις ηλικίες και σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε την πόλη μέσα από μια διαφορετική οπτική.

Ένα Φεστιβάλ για όλους

Το Φεστιβάλ Γαστρονομίας Δράμας “Γη του Διονύσου” είναι μια εκδήλωση που απευθύνεται σε όλους: από λάτρεις της γαστρονομίας μέχρι οικογένειες που θέλουν να περάσουν ένα ευχάριστο τριήμερο. Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα