Στην Αμοργό με θέα στο απέραντο γαλάζιο απ’ της Μονή Χοζοβιώτισσας

Διαβάζεται σε 6'
Στην Αμοργό με θέα στο απέραντο γαλάζιο απ’ της Μονή Χοζοβιώτισσας
Η Μονή Χοζοβιώτισσας EUROKINISSI

Το Κυκλαδωνήσι, με τις μαγευτικές παραλίες, την αρχιτεκτονική Χώρα και το εντυπωσιακό Μοναστήρι της, μαγνητίζει τους επισκέπτες.

Είναι αδύνατο να αντισταθεί κανείς στη γοητεία της Αμοργού. Το χιλιοφωτογραφημένο απέραντο γαλάζιο, μαγευτικές ακτές και ένα τοπίο φυσικής ομορφιάς που μαγνητίζει, συνθέτουν την εικόνα αυτού του νησιού, το οποίο κερδίζει συνεχώς θαυμαστές από όλο τον κόσμο.

Η Αμοργός, με την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά και την άγρια φυσική ομορφιά, ανοίγει την αγκαλιά της και σας καλεί να ζήσετε μοναδικές εμπειρίες. Ξεκινήστε την περιήγησή σας από τη Χώρα, αναμφισβήτητα μια από τις ομορφότερες των Κυκλάδων. Αυτή η αρχοντική περιοχή, με τη σπάνια αρχιτεκτονική, είναι χτισμένη κάτω από το βυζαντινό κάστρο και σας υποδέχεται με τα κατάλευκα σπίτια και τα στενά, ανθισμένα σοκάκια της. Ο περιορισμένος χώρος για την οικοδόμηση των σπιτιών οδήγησε τους κατοίκους της Χώρας να δημιουργήσουν έξυπνες κατασκευές, όπως τις “σκιάδες”, σκεπασμένα περάσματα που προσφέρουν μια δροσερή αίσθηση στους επισκέπτες. Περιπλανηθείτε στα σοκάκια της, απολαύστε ένα κυκλαδίτικο πρωινό στα παραδοσιακά καφενεία, επισκεφθείτε το Κάστρο και τις πολλές εκκλησίες της περιοχής και μην παραλείψετε να θαυμάσετε τους ανεμόμυλους.

ISTOCK

Στο κέντρο της Χώρας βρίσκεται ο Πύργος του Γαβρά, ένα αρχοντικό του 16ου αιώνα που σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο του νησιού, με ευρήματα από τις αρχαίες πόλεις της Αμοργού, όπως η Αρκεσίνη, η Αιγιάλη και η Μίνωα. Η Χώρα φιλοξενεί επίσης το ιστορικό Γυμνάσιο Αμοργού, το πρώτο σχολείο που ιδρύθηκε μετά την Επανάσταση του 1821.

Μην φύγετε από το νησί χωρίς να δοκιμάσετε την περίφημη ψημένη ρακή, που θα βρείτε σε όλα τα ουζερί και τα παραδοσιακά ταβερνάκια της Αμοργού, και μπορεί να γίνει το αναμνηστικό που θα πάρετε μαζί σας.

Βόλτα στην Αιγιάλη

Κάντε μια βόλτα στην Αιγιάλη, ένα από τα δύο λιμάνια της Αμοργού, περιτριγυρισμένη από όμορφα χωριά όπως η Λαγκάδα, τα Θολάρια και ο Ποταμός. Στην όμορφη παραλία της θα βρείτε πολλές επιλογές για καφέ και φαγητό, ενώ η περιοχή είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους που διασκεδάζουν στα μπαράκια μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Κοντά στα Θολάρια, στο ύψωμα Βίγλα, μπορείτε να δείτε την Ακρόπολη της Αιγιάλης, ενώ η εκκλησία της Αγίας Τριάδας, σφηνωμένη σε βράχο, προσφέρει μοναδική θέα στον όρμο.

Το δεύτερο λιμάνι του νησιού, τα Κατάπολα, είναι το αντίπαλο δέος της Αιγιάλης. Από εδώ ξεκινούν πολλά καραβάκια που σας οδηγούν σε μαγευτικές παραλίες. Επισκεφθείτε την Παναγία την Καταπολιανή, ένα αρχαίο χριστιανικό μνημείο της Αμοργού, με κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, καθώς και τα ερείπια της Αρχαίας Μινώας στο βουνό του Μουντουλιά.

Στην περιοχή της Κάτω Μεριάς, το τοπίο θα σας εντυπωσιάσει με τα περιποιημένα χωράφια των ντόπιων και τα οικόσιτα ζώα τους. Στην Αρκεσίνη, ο Πύργος της Αγίας Τριάδας είναι το σημαντικότερο μνημείο, φτιαγμένος από τεράστιους ογκόλιθους του 4ου αιώνα, αθέατος από τη θάλασσα. Στο λόφο Καστέλλα βρίσκεται η πρωτοκυκλαδική Ακρόπολη της Αρκεσίνης.

Γνωρίστε το νησί μέσα από τα μονοπάτια και τις παραλίες του

Η Αμοργός είναι γνωστή για τα σηματοδοτημένα μονοπάτια της, που καλύπτουν όλο το νησί. Περπατήστε σε αυτά για να απολαύσετε τη φυσική ομορφιά του νησιού, ανακαλύψτε πολιτιστικά μνημεία και αφεθείτε στη μαγευτική θέα του Αιγαίου. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την τοπική κουζίνα, όπως τα ξεροτήγανα, το λαδοτύρι και το πατατάτο (κατσικάκι με πατάτες στο φούρνο), στα παραδοσιακά ταβερνάκια του νησιού.

Οι παραλίες της Αμοργού ξεχωρίζουν για τα κρυστάλλινα νερά τους, τα βράχια που σχηματίζουν μικρές κρυψώνες και την απεραντοσύνη του Αιγαίου. Η πιο γνωστή είναι η Αγία Άννα, όπου γυρίστηκε η ταινία “Απέραντο Γαλάζιο”, με μικρό βότσαλο, βράχια και σπηλιές. Στην παραλία του Μούρου θα σας εντυπωσιάσουν οι επιβλητικοί βράχοι που προσφέρουν φυσική σκιά, ενώ η παραλία της Αιγιάλης είναι η μεγαλύτερη αμμώδης παραλία του νησιού. Άλλες παραλίες που αξίζει να επισκεφθείτε είναι ο Όρμος της Καλοταρίτισσας, η μικρή Βλυχάδα και ο Όρμος Λίβερου.

Ένα παγκόσμιο Μνημείο, η Χοζοβιώτισσα

Το Μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας στην Αμοργό είναι ένας πραγματικός θησαυρός της βυζαντινής κληρονομιάς, ένα από τα παλαιότερα της Ελλάδας, με την ίδρυσή του να χρονολογείται το 1017 από τον αυτοκράτορα Αλέξιο Α’ Κομνηνό. Κυριολεκτικά κρεμασμένο στα 300 μέτρα πάνω από τη θάλασσα, το μοναστήρι μοιάζει να αψηφά τη βαρύτητα, προσφέροντας στους επισκέπτες του μια μοναδική αίσθηση δέους και ηρεμίας.

Χτισμένο ως ωδή στη Χάρη της Παναγίας, της πολιούχου του νησιού, το μοναστήρι αποτελεί έναν τέλειο συνδυασμό της φυσικής ομορφιάς και της ανθρώπινης δημιουργικότητας. Η εκπληκτική του θέση στην πρόσοψη του βράχου προσφέρει μαγευτική θέα στα απέραντα γαλάζια νερά του Αιγαίου Πελάγους, ενώ η αρχιτεκτονική του το καθιστά αληθινό καμάρι της Αμοργού. Τα παρθένα λευκά τείχη του είναι διακοσμημένα με πορτρέτα μοναχών και ηγετών, και ο αέρας είναι γεμάτος με το άρωμα του θυμιάματος, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα απόλυτης γαλήνης. Οι μοναχοί που διαμένουν στο μοναστήρι διαφυλάσσουν με ευλάβεια αυτό το αρχιτεκτονικό θαύμα και υποδέχονται τους επισκέπτες προσφέροντας ψημένη ρακή και λουκούμι, προσκαλώντας τους να μοιραστούν τη φιλοξενία και τη ζεστασιά τους.

Η Μονή Χοζοβιώτισσας EUROKINISSI

Η σημερινή εξωτερική όψη του μοναστηριού είναι αποτέλεσμα των πολυάριθμων μετατροπών που έγιναν στο πέρασμα των αιώνων. Με ύψος 40 μέτρα και πλάτος 5 μέτρα, το οκταώροφο κτίριο αναπτύσσεται με έξυπνες εσοχές στον βράχο, δημιουργώντας έναν εσωτερικό λαβύρινθο που στεγάζει την εκκλησία, τα κελιά των μοναχών και διάφορους βοηθητικούς χώρους. Αυτό το πολυεπίπεδο σύμπλεγμα, με την ευρηματική του δομή, καλύπτει πλήρως τις ανάγκες της μοναστικής αδελφότητας, παραμένοντας ταυτόχρονα λειτουργικό και επιβλητικό.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα