Στην Κίμωλο θα ανακαλύψετε την ατόφια Κυκλαδίτικη ομορφιά 

Διαβάζεται σε 5'
Στην Κίμωλο θα ανακαλύψετε την ατόφια Κυκλαδίτικη ομορφιά 
Κίμωλος EUROKINISSI

Μια ανάσα μακριά από την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα των Κυκλάδων, η Κίμωλος σάς καλωσορίζει ένα ήρεμο και φιλόξενο καταφύγιο.

Η Κίμωλος, αυτό το μικρό νησί του Αιγαίου, μοιάζει σαν μια λευκή, ατόφια πινελιά στο μπλε καμβά του ελληνικού καλοκαιριού. Βρίσκεται στην αγκαλιά των Κυκλάδων, δίπλα στην πιο γνωστή Μήλο, και προσφέρει στον επισκέπτη έναν τόπο όπου ο χρόνος μοιάζει να κυλά πιο αργά.

Ο πρώτος σταθμός σε αυτό το γοητευτικό νησί είναι το Χωριό, ο υπέροχος οικισμός του νησιού, που μαγνητίζει με τα γραφικά στενά, τα ασβεστωμένα σπίτια και τις ανθισμένες αυλές. Περιπλανηθείτε στα καλντερίμια και θαυμάστε την αυθεντική κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, καθώς και τις μικρές πλατείες που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα δρομάκια, προσκαλώντας για μια στάση κάτω από τη σκιά των δέντρων. Κάντε τη βόλτα σας και στην Ψάθη, που είναι το λιμάνι του νησιού και ένας ακόμη όμορφος κυκλαδίτικος οικισμός, με άσπρα σπίτια, στενά πλακοστρωμένα δρομάκια, μικρά σπιτάκια για τις βάρκες και αυλές με λουλούδια

Εξερευνήστε το Χωριό

Στο Χωριό χτυπά η καρδιά του νησιού, εκεί θα πιείτε τον καφέ σας το πρωί, θα κάνετε βόλτες στα φρεσκοασβεστωμένα στενάκια του και θα αφεθείτε στη γαλήνη του κυκλαδίτικου τοπίου. Πυρήνας του χωριού, το μεσαιωνικό κάστρο, ένας οχυρωμένος οικισμός με ξεχωριστή αρχιτεκτονική. Αποτελείται από τους οικισμούς του Mέσα Kάστρου και του Έξω Kάστρου, που συγκοινωνούν με τις πορτάρες (περάσματα). Οι εξωτερικοί τοίχοι των σπιτιών ενώνονται δημιουργώντας οχυρωματικό περίβολο. Στη βόλτα σας στο Χωριό θα εντυπωσιαστείτε από τον αριθμό των εκκλησιών του, που φαίνονται να ξεφυτρώνουν σε κάθε του γωνιά. Αξίζει να δείτε την Παναγία του Κονόμου, τον Χρυσόστομο του 17ου αιώνα, αλλά και τον Παντοκράτορα.

Η παράδοση του νησιού διατηρείται ζωντανή στο Λαογραφικό-Ναυτικό Μουσείο του Μανόλη Χριστουλάκη. Στεγάζεται σε αποκατεστημένη οικία του μεσαιωνικού κάστρου και περιλαμβάνει τη συλλογή του γιατρού Mανόλη Xριστουλάκη, καθώς και προσφορές Kιμωλιατών. Θα δείτε πλεκτά, κεντήματα και υφαντά της Kιμώλου, γεωργικά εργαλεία, είδη υφαντικής, οικιακά σκεύη και πολλά ακόμα αντικείμενα.

Στη νότια έξοδο του χωριού, επισκεφθείτε το γραφικό ψαράδικο οικισμό της Γούπας με τα «σύρματα», που είναι σπηλιές πελεκημένες στο μαλακό βράχο, όπου φυλάσσονται οι βάρκες, ενώ στις περιοχές Ελληνικά – Μαυροσπήλια βρίσκεται βυθισμένη στα ρηχά η αρχαία πόλη του νησιού, ενώ στην παραλία θα δείτε πολλούς αρχαίους τάφους από τη Μυκηναϊκή μέχρι την Ελληνιστική περίοδο.

Κίμωλος EUROKINISSI

Ανακαλύψτε το Σκιάδι

Στο βορειοδυτικό τμήμα της Κιμώλου, στα δυτικά του υψώματος “Σκλάβος”, υπάρχει ένα τεράστιο πέτρινο μανιτάρι, που οι κάτοικοι το ονομάζουν “Σκιάδι”. Πρόκειται για ένα μνημείο της φύσης που βρίσκεται στη μέση ενός γυμνού πλατώματος με υπέροχη θέα. Το “Σκιάδι” οφείλει τη δημιουργία του στα διαφορετικά πετρώματα που το αποτελούν και στους ισχυρούς ανέμους που φυσούν στην περιοχή του. Το πιο μαλακό πέτρωμα που βρίσκεται στη βάση προσβάλλεται και διαβρώνεται από τον άνεμο που μεταφέρει σκόνη ή κόκκους άμμου.
Λαδένια και τυρένια

Η γαστρονομία της Κιμώλου είναι επίσης μια εμπειρία που δεν πρέπει να χάσετε. Δοκιμάστε τις τοπικές λιχουδιές, όπως τη μανούρα, ένα ιδιαίτερο τυρί με πικάντικη γεύση, και τις φημισμένες «λαδένιες», παραδοσιακές πίτες με φρέσκια ντομάτα και κρεμμύδι, αλλά και την τυρένια, ένα είδος τυρόπιτας με πεντανόστιμο ζυμάρι. Θα τα βρείτε σε όλους τους φούρνους του χωριού, αλλά και όλα τα εστιατόρια στα ορεκτικά.

Απλωτές στο γαλάζιο του Αιγαίου

Η Κίμωλος είναι πραγματικά ένας προορισμός που αποκαλύπτει τις πιο αυθεντικές κυκλαδίτικες παραλίες. Η πιο διάσημη παραλία του νησιού, η Πράσα, είναι γνωστή για την ψιλή, λευκή άμμο της και τα κρυστάλλινα, γαλαζοπράσινα νερά της. Με φόντο τα εντυπωσιακά βράχια και το ερημικό τοπίο, μοιάζει με καρτ ποστάλ.

Για όσους αναζητούν κάτι πιο απομονωμένο, η παραλία Αλυκή προσφέρει έναν ήσυχο όρμο, ιδανικό για να χαλαρώσετε υπό τον ήχο των κυμάτων. Το ψιλό βοτσαλάκι της και τα ήρεμα νερά της την καθιστούν τέλεια για οικογένειες. Η Μπονάτσα, με την χρυσή της άμμο και τα ρηχά νερά της, είναι ιδανική για χαλαρές βουτιές και ηλιοθεραπεία. Η παραλία Ρέμα, με τους φυσικούς σχηματισμούς βράχων και το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, προσφέρει μια μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες της. Για όσους θέλουν περισσότερη ησυχία υπάρχει η παραλία Μοναστήρια.

Θα χρειαστείτε αυτοκίνητο και ιδανικά 4Χ4 κυρίως για την επιστροφή. Τα Μοναστήρια τα πιάνει ο βοριάς, αλλά τότε μπορείτε να περάσετε με τα πόδια στο απάνεμο Σούφι. Τέλος, τα Μαυροσπήλια θα σας μείνουν αξέχαστα για το εκπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

Μην παραλείψετε μια βόλτα στον οικισμό Καρράς για βουτιές από τα βράχια. Μπορεί η κατάβαση με το αυτοκίνητο στους στενούς δρόμους να σας φανεί λίγο δύσκολη, το πανέμορφο τοπίο όμως θα σας αποζημιώσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα