Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της λίμνης

Ταξίδι στα Ιωάννινα: Ανακαλύπτοντας τα μυστικά της λίμνης

Περάσαμε ένα Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ηπείρου δίπλα στη μυστηριακή Παμβώτιδα και διαπιστώσαμε ότι δυο μέρες δεν είναι αρκετές για να χορτάσεις αυτόν τον διαχρονικό και διαρκώς εξελισσόμενο προορισμό, που από την άνοιξη γίνεται ακόμα πιο εύκολα προσβάσιμος, ιδανικός για μικρές και μεγάλες αποδράσεις

«Τι δουλειά έχετε στο λασπότοπο;» ρωτούσαν τον Θόδωρο Νιτσιάκο και την σύζυγό του Μαίρη, έντεκα χρόνια πριν, όταν ο γνωστός επιχειρηματίας των Ιωαννίνων, που δραστηριοποιείτο ήδη επί σειράς ετών στην παραγωγή προϊόντων κοτόπουλου (σήμερα τα « Κοτόπουλα Ιωαννίνων Νιτσιάκος» συγκαταλέγονται στις δέκα μεγαλύτερες βιομηχανίες τροφίμων της χώρας), αποφάσισε να διευρύνει τις δραστηριότητές του και στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, επενδύοντας μάλιστα στην παραλίμνια περιοχή της πόλης, που ήταν μέχρι τότε εντελώς ανεκμετάλλευτη. 

Ατενίζοντας κανείς τη μαγευτική θέα της Παμβώτιδας από τα φωτεινά, νεοκλασικού τύπου δωμάτια  του Hotel Du Lac Congress Center & Spa, αλλά και το όμορφο πάρκο συνολικής έκτασης 20 στρεμμάτων, εντός του οποίου στέκει σε απόλυτη αρμονία με το φυσικό τοπίο το πεντάστερο ξενοδοχείο, δυσκολεύεται να κατανοήσει γιατί ακόμα και σήμερα η ονομασία της περιοχής είναι «λασπότοπος». Η κυρία Μαίρη Νιτσιάκου θυμάται πως όταν ξεκίνησαν την ανέγερση του «ξενοδοχείου της λίμνης» πολλοί ήταν εκείνοι που αμφέβαλαν για το εγχείρημα. «Ο Θόδωρος όμως ήταν σίγουρος ότι θα πετύχει» μας λέει. «Του άρεσε πάρα πολύ η περιοχή που ήταν δίπλα στη λίμνη κι έτσι ήρθε σε συνεννόηση με τον τότε δήμαρχο, ο οποίος μας την παραχώρησε υπό την προϋπόθεση να τη διαμορφώσουμε και να τη συντηρούμε. Έγινε λοιπόν ένα πολύ ωραίο δημοτικό πάρκο, το οποίο ωφέλησε τόσο το δήμο που είχε ανεκμετάλλευτη μια περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης, όσο κι εμάς και τους πελάτες μας».


 

Πρωϊνό Σαββάτου ο παραλίμνιος δρόμος σφύζει από ζωή. Οικογένειες με μικρά παιδιά, ηλικιωμένοι, ποδηλάτες και δρομείς με τα ακουστικά τους απολαμβάνουν το περπάτημα ή το τρέξιμο δίπλα στην Παμβώτιδα (σ.σ. κάθε χρόνο τα Ιωάννινα επισκέπτονται περίπου 3000 αθλητές προκειμένου να προετοιμαστούν για Μαραθώνιο). Αφήνουμε για λίγο την προσιτή πολυτέλεια του Hotel du Lac και τη ζεστή φιλοξενία που μας επεφύλασσε η οικογένεια Νιτσιάκου και το προσωπικού του ξενοδοχείου, για να ανακαλύψουμε τα μυστικά της λίμνης.

Στο Νησί που πέθανε ο Αλή Πασάς

 

Επιβιβαζόμαστε σε ένα από τα καραβάκια που φεύγουν τακτικά από τον μόλο και μετά από δέκα λεπτά διαδρομής, που μοιάζει να σε ταξιδεύει πίσω στο χρόνο, βρισκόμαστε σε ένα από τα ελάχιστα κατοικημένα νησιά λίμνης στον κόσμο. Ένα νησί με 200 περίπου μόνιμους κατοίκους, ένα νησί χωρίς όνομα που πολλοί αποκαλούν «Νησί της Κυρά Φροσύνης», αφού εκεί διέταξε ο Αλή Πασάς την δια πνιγμού εκτέλεση της γνωστής Γιαννιώτισσας Ευφροσύνης Βασιλείου μαζί με 17 ακόμα συντοπίτισσές της με την (επίσημη) κατηγορία του ανήθικου βίου.

Περπατάμε τον πλακόστρωτο οικισμό που βρίσκεται στο βόρειο άκρο του πευκόφυτου νησιού και είναι ανακηρυγμένος παραδοσιακός, καθώς έχει χτιστεί με την παραδοσιακή ηπειρώτικη αρχιτεκτονική με τις χαρακτηριστικές στέγες από σχιστόλιθο. Οι περίπου 100 οικογένειες που ζουν μόνιμα εκεί ασχολούνται με την αλιεία και τον τουρισμό λειτουργώντας ουζερί με ψαρομεζέδες, καφενεδάκια, καταστήματα με σουβενίρ και παραδοσιακά ηπειρώτικα προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε.

Στα αξιοθέατα του νησιού, επτά βυζαντινά και μεταβυζαντινά μοναστήρια, μεταξύ των οποίων η Μονή Αγίου Παντελεήμονα όπου δολοφονήθηκε ο Αλή Πασάς. Εκεί κρύφτηκε ο τρομερός Αλή περιμένοντας αμνηστία από την Υψηλή Πύλη. Αντ’ αυτού όμως του πήραν το κεφάλι και το έστειλαν στον σουλτάνο. Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το Μουσείο του Αλή Πασά όπου θα ακούσετε άγνωστες ιστορίες για τον Αλή, την κυρά Φροσύνη και την κυρά Βασιλική από τον παραστατικότατο διευθυντή του μουσείου, τον συλλέκτη Φώτη Ραπακούση: «Θέλω να σας ταξιδέψω και να γνωρίσω λίγο τον Αλή, να σας πω ιστορίες, παραδείγματα, κυρίως το πώς σκεφτόταν αυτός ο φοβερός διοικητής των Ιωαννίνων που συντάραξε τα Βαλκάνια επί 32 ολόκληρα χρόνια…».

 

Στη Ντραμπάτοβα για παραδοσιακές γεύσεις της λίμνης

 

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό σημείο της λίμνης είναι η περιοχή Ντραμπάτοβα. Η σλαβικής προέλευσης λέξη σημαίνει κρύο νερό και προσδιορίζει την πιο γνωστή πηγή της λίμνης Παμβώτιδας με τα κρυστάλλινα νερά. Εδώ, στο παλιό καφενεδάκι που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1901, έρχονταν οι  Γιαννιώτες για να δροσιστούν και να απολαύσουν το ούζο και τον καφέ με το λουκούμι. Κατά τη δεκαετία του ’40 το καφενεδάκι μεγάλωσε και έγινε το γνωστό εστιατόριο με τις παραδοσιακές γεύσεις των προϊόντων της λίμνης, που –όπως σημειώνουν οι ιδιοκτήτες του- «συνεχίζει μέχρι σήμερα τη συνεισφορά του στην παράδοση και στην παιδεία της ντόπιας γευσιγνωσίας».

Δοκιμάστε την τοπική χορτόπιτα μπατσαριά, γαλοτύρι, μπακαλιάρο με καρυδοσκορδαλιά και βατραχοπόδαρα πανέ.


 

Χαλαρώνοντας στο 700 τετραγωνικών μέτρων Spa Du Lac

 

Επιστρέφοντας στο «ξενοδοχείο της λίμνης» μία έκπληξη περιμένει όσους επιζητούν έναν ατμοσφαιρικό χώρο ευεξίας και χαλάρωσης. Το 700 τετραγωνικών μέτρων Spa Du Lac λειτουργεί από το 2011 σε σύγχρονες εγκαταστάσεις, ικανές να φιλοξενήσουν υψηλού επιπέδου θεραπείες, ενώ διαθέτει εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα με φυσικό φως, καμπίνες θεραπειών, χαμάμ, σάουνα και τζακούζι και προγράμματα baby swimming.

Ένα πρότζεκτ που «έτρεξε» η Marketing Manager του Hotel Du Lac, Αγγελική Νιτσιάκου, η οποία συνεχίζει επιμελώς το όραμα των γονιών της για «ένα ξενοδοχείο αντάξιο της πόλης των Ιωαννίνων».

Ανάμεσα στις θεραπείες που ξεχωρίζουν είναι το «Du Lac Oriental Massage» που παρέχεται αποκλειστικά στο ξενοδοχείο και αποτελεί μία εξωτική τελετή απόλαυσης που ξεκινάει με αρωματικό μασάζ στα πόδια με ροδοπέταλα και συνεχίζει με παραδοσιακό μασάζ από το Μπαλί σε όλο το σώμα με ζεστά χαλαρωτικά λάδια και αιθέρια έλαια.

Παράλληλα η «Τελετουργία του Μαροκινού Χαμάμ», αποτελεί ένα μοναδικό ταξίδι στην κουλτούρα της Ανατολής, βασισμένο στην τελετουργία της ομορφιάς και της ευεξίας στα βάθη των αιώνων. Η θεραπεία γίνεται με μαύρο σαπούνι από πάστα ελιάς, ακολουθεί βαθύ peeling με το παραδοσιακό γάντι Κάσσα μίας χρήσεως, ενώ η  θεραπεία ολοκληρώνεται με ένα μασάζ με ζεστό Βούτυρο Καριτέ για βαθιά ενυδάτωση.

Εναλλακτικά δοκιμάστε την Polynesia, μία ακόμα signature θεραπεία του Spa Du Lac εμπνευσμένη από τις πολυνησιακές παραδόσεις. Περιλαμβάνει απολέπιση σώματος, μασάζ με ζεστά πουγκιά από λευκή άμμο και τεχνικές Lomi –Lomi και για το τέλος. Τα εξωτικά αρώματα βανίλιας και καρύδας από τα νησιά του Ειρηνικού θα σας χαλαρώσουν απόλυτα.


 

Ιωάννινα by night

 

Ένας λόγος να επισκεφθεί κανείς τα Ιωάννινα είναι για τον μοναδικό τρόπο που η πρωτεύουσα της Ηπείρου «παντρεύει» την παράδοση με τον σύγχρονο τρόπο ζωής. Μια πόλη που διαρκώς εξελίσσεται χάρη στους ανθρώπους της -πανεπιστημιακούς, φοιτητές, τεχνίτες, εργάτες, επιχειρηματίες- που έχουν πάντα όρεξη για δουλειά και δεν διστάζουν να επενδύσουν στο καινούριο, με σεβασμό στο παλιό. Περιηγηθείτε στα σοκάκια του κέντρου αναζητώντας παλιά και νέα μαγαζιά που θα ικανοποιήσουν την όρεξή σας για ποτό και φαγητό.

Εναλλακτικά, απολαύστε ελληνική κουζίνα με έμφαση στα ηπειρώτικα προϊόντα και την υπογραφή του σεφ Γιώργου Ζουμπουρλή στο a la carte εστιατόριο του ξενοδοχείου, το Du Sel, ενώ για prive dining επιλέξτε το Μοναστηριακό, ένα χώρο με μοναδική ατμόσφαιρα και διαχρονική γοητεία. Το La Buvette είναι ένας καταπληκτικός all day χώρος για να απολαύσετε τον καφέ ή το κρασί σας με την εξαιρετική θέα της λίμνης Παμβώτιδας, ενώ για τους καλοκαιρινούς μήνες το Pool Bar 44 αποτελεί την πιο δροσερή πρόταση των Ιωαννίνων με πληθώρα snacks, tapas και cocktails να βρίσκονται στο χορταστικό μενού.


 

Η επιβεβλημένη βόλτα στο Κάστρο και την πόλη

 

Κυριακή πρωί κι αφού απολαύσουμε γιαννιώτικες  χειροποίητες πίτες, τραχανά, σπιτικές μαρμελάδες και γλυκά στο πλούσιο πρωινό που προσφέρεται στο εστιατόριο Mirtali, με θέα στην πισίνα και τους κήπους του ξενοδοχείου, ξεκινάμε για την επιβελημένη βόλτα στο επιβλητικό κάστρο των Ιωαννίνων. Χτίστηκε το 528 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό και είναι το αρχαιότερο βυζαντινό φρούριο της ελληνικής επικράτειας, με αδιάκοπη ιστορία.

Η πόλη των Ιωαννίνων αναπτύχθηκε αρχικά εντός των τειχών του Κάστρου που ήταν εντελώς κλειστό και προστατευμένο για τους κατοίκους και σταδιακά εξελίχθηκε σε μια από τις σημαντικότερες πόλεις των Βαλκανίων επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Περπατώντας στις συνοικίες όπου έζησαν Χριστιανοί Μουσουλμάνοι και Εβραίοι αντιλαμβάνεσαι τη μακρά παράδοση και τη πολιπολιτισμικότητα της πόλης που αν και δημιουργήθηκε μέσα στο κάστρο τόσο περιορισμένη, βρίσκεται έκτοτε σε συνεχή άνθηση, παρά τις διάφορες καταστροφές και ατυχίες.

Τα λόγια του ξεναγού μας γίνονται αντιληπτά τόσο εντός των τειχών του κάστρου όσο και στην υπόλοιπη πόλη, στα σοκάκια του κέντρου, τους πεζόδρομους, τα επιβλητικά κτίρια  και τις δεκάδες εβραϊκές στοές που έχουν ανακαινιστεί φιλοξενώντας εμπορικά καταστήματα, καφέ και εστιατόρια: «Τα Ιωάννινα, πολύ πρόσφατα ιστορικά, κάηκαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Κι όμως μπορείτε να δείτε όλη αυτήν την παράδοση και την ομορφιά που διασώζεται και το ιδιαίτερο χρώμα που έχουν διατηρήσει. Η πόλη αυτή ήρθε για να μείνει και για να λάμψει, αυτός είναι ο ρόλος της από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα».


 

Η τέχνη του ασημιού στο χθες και το σήμερα

ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΓΥΡΟΤΕΧΝΕΙΑΣ

Πριν εγκαταλείψετε το Κάστρο για να χωθείτε σε ένα από τα all day bar της πόλης, κάντε μια στάση στο Μουσείο Αργυροτεχνείας του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Πειραιώς, που άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Περνώντας τα παλιά μαγειρεία που λειτουργούν σαν καφετέρια, αφήνοντας πίσω σας το Το Φετιχέ τζαμί και τον τάφο όπου είναι θαμμένο το ακέφαλο σώμα του Αλή Πασά, θα αντικρύσετε τον δυτικό προμαχώνα της νοτιανατολικής ακρόπολης του Κάστρου που ανακαινίστηκε περίτεχνα από το ΠΙΤΠ για να φιλοξενήσει ένα σύγχρονο και διαδραστικό μουσείο.

«Από την είσοδο ο επισκέπτης έρχεται σε επαφή με τον ήχο του εργαστηρίου, έναν ήχο που μας συνοδεύει σε όλη τη διάρκεια της περιήγησης και μας μεταφέρει νοερά σε ένα Γιαννιώτικο εργαστήριο» αναφέρει καλωσορίζοντάς μας η Αγνή Δρίμτζια, τοπικός διαχειριστής του Μουσείου Αργυροτεχνίας.

Χρονολόγια, διαδραστικοί χάρτες, βίντεο, εμβληματικά αντικείμενα, πάγκοι εργασίας, υλικά, καλούπια, εργαλεία για κάθε τεχνική, εικόνες παλιές αλλά και σημερινές αποτυπώνουν τη συνέχεια της τέχνης αυτής στην ιστορία. Μιας τέχνης που συνέβαλε καθοριστικά στην οικονομική ανάπτυξη της πόλης από τη μεταβυζαντινή περίοδο έως σήμερα κι έκαναν γνωστά τα Ιωάννινα σε όλο τον κόσμο.

(C) GVARDAKIS

(C) GVARDAKIS

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΒΙΟΤΕΧΝΙΑΣ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

«Σήμερα στην πόλη των Ιωαννίνων λειτουργούν περίπου 30 εργαστήρια αργυροχοΐας, τα 20 εκ των οποίων εντός του Κέντρου Παραδοσιακής Βιοτεχνίας Ιωαννίνων (KE. ΠΑ.Β.Ι.)» μας λέει ο αντιδήμαρχος Ιωαννίνων και αργυροχόος στο επάγγελμα, Νίκος Γκόλας.

Δίπλα στην λίμνη Παμβώτιδα και σε ένα προσεγμένο χώρο 10.000 τ.μ. όπου στεγάζεται το KE. ΠΑ.Β.Ι., εργαστήρια αργυροχοΐας συνεχίζουν την παράδοση ετών στην κατασκευή κοσμημάτων, διακοσμητικών και εκκλησιαστικών αντικειμένων από ασήμι και χαλκό. Παράλληλα, στο συγκρότημα λειτουργεί αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, καφετέρια και Εκθεσιακός χώρος – Κατάστημα Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Αργυροχοΐας, από όπου μπορείτε να προμηθευτείτε προϊόντα – αποκλειστικά αντικείμενα παραγωγής των συνεργαζόμενων εργαστηρίων, γεγονός που εξασφαλίζει υψηλή ποιότητα και χαμηλές τιμές.


 

Δυο μέρες δεν είναι αρκετές

 

Από την ανάληψη των καθηκόντων του στο δημαρχείο, ο Νίκος Γκόλας εργάζεται συστηματικά για την τουριστική ανάπτυξη των Ιωαννίνων, που μοιάζει άρρηκτα συνδεδεμένη με το μέλλον της πόλης, καθώς τα τελευταία πέντε χρόνια διπλασιάστηκαν οι διαθέσιμες κλίνες, το ίδιο και ο μέσος χρόνος διαμονής ανά επισκέπτη.

«Τα Ιωάννινα προσελκύουν τουρίστες από το εξωτερικό λόγω της πολυπολιτισμικότητάς τους. Επιπλέον, είναι ένας συνεδριακός προορισμός, από τους λίγους σε όλη την Ελλάδα -εκτός των δύο μεγάλων αστικών κέντρων- που έχουν υποδομή ξενοδοχειακή και συνεδριακή» επισημαίνει ο κύριος Γκόλιας. «Παράλληλα, μιλάμε για έναν τουριστικό προορισμό που δεν περιλαμβάνει μόνο την πόλη αλλά και την ευρύτερη περιοχή» προσθέτει. «Με ορμητήριο τα Ιωάννινα μπορεί κανείς να επισκεφθεί το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα και αυτό το θεωρούμε μεγάλο πλεονέκτημα», προσθέτει. «Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που μπορεί να κάνει και να δει ο επισκέπτης, που μια – δυο μέρες δεν είναι αρκετές».


 

Πιο εύκολη και γρήγορη η πρόσβαση

 

Στα Ιωάννινα μπορεί να φτάσει κανείς αεροπορικώς από Αθήνα σε μία ώρα ή σε έξι περίπου ώρες οδικώς, με αυτοκίνητο ή ΚΤΕΛ. Καθώς όμως κάποια κομμάτια της Ιονίας Οδού ήδη παραδίδονται τμηματικά στην κυκλοφορία, έως την άνοιξη του 2017, οπότε θα ολοκληρωθεί το έργο, ο χρόνος μετάβασης μειώνεται σημαντικά, φέρνοντας ακόμα πιο κοντά μας αυτόν τον διαχρονικό και διαρκώς εξελισσόμενο προορισμό, που αποδεικνύεται ιδανικός για μικρές και μεγάλες αποδράσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα