Το Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα ανακαλύψετε με τον δικό σας ρυθμό

Διαβάζεται σε 5'
Το Άμστερνταμ είναι η πόλη που θα ανακαλύψετε με τον δικό σας ρυθμό
I-Stock

Με λιθόστρωτα σοκάκια, καμάρες και κανάλια που τυλίγονται σαν δαχτυλίδια γύρω από την πόλη, το Άμστερνταμ είναι γοητευτικό οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Αν προγραμματίζετε μια απόδραση για να γνωρίσετε έστω για λίγο το Άμστερνταμ, να ξέρετε ότι σε αυτή την πόλη δεν ταιριάζουν οι γρήγοροι ρυθμοί. Η πρωτεύουσα της Ολλανδίας ενδείκνυται για όσους επιθυμούν να χαλαρώσουν και να ζήσουν την ατμόσφαιρα της κάθε γειτονιάς. Τα στενά λιθόστρωτα σοκάκια και τα κανάλια που την αγκαλιάζουν δημιουργούν έναν μαγευτικό λαβύρινθο που αξίζει να εξερευνήσετε με τα πόδια ή με ποδήλατο.

Η πόλη είναι γνωστή για τη βαθιά σχέση της με το νερό. Οι κάτοικοι του Άμστερνταμ αγαπούν τόσο πολύ το νερό που δύσκολα μπορεί κανείς να το περιγράψει. Μια βόλτα κατά μήκος των καναλιών με τις χιλιάδες πλωτές κατοικίες ή μια περιήγηση με βάρκα, θα σας κάνει αμέσως να καταλάβετε γιατί το νερό είναι τόσο κεντρικό στη ζωή της πόλης. Γνωρίζοντας την μέσα από το νερό, μπορείτε να παρατηρήσετε μια πληθώρα αρχιτεκτονικών λεπτομερειών που δεν θα είχατε προσέξει αλλιώς, όπως οι διακοσμητικές λεπτομέρειες που κοσμούν τις διάσημες γέφυρες. Κάθε φορά που περνάτε μπροστά από ένα απίθανο καφέ που βρίσκεται δίπλα σε κάποιο κανάλι, σημειώστε το για να το επισκεφθείτε αργότερα.

Η καλύτερη εποχή να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ

Το ερώτηση του πότε να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ μπορεί να μην έχει τόσο εύκολη απάντηση, χάρη στο ήπιο κλίμα και την ρομαντική ατμόσφαιρα που επικρατεί καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Κάθε εποχή έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά της. Είτε πρόκειται για τις ανθισμένες τουλίπες της άνοιξης είτε για τις ουρές για να δείτε έναν πίνακα του Ρέμπραντ, υπάρχουν πάντα λόγοι για να επιλέξετε κάποια συγκεκριμένη περίοδο.

Οκτώβριος έως Φεβρουάριος: Η χαμηλή περίοδος για οικονομικές διακοπές

Η περίοδος από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να ταξιδέψουν με οικονομικό προϋπολογισμό. Οι τιμές των καταλυμάτων είναι πιο προσιτές, και οι θερμοκρασίες παραμένουν σχετικά ήπιες, συνήθως γύρω στους 3°C ενώ ο ουρανός θα είναι πιθανότατα γκρίζος και μουντός.

Τον Οκτώβριο, τα χρώματα του φθινοπώρου αναδεικνύουν τα πάρκα και τους κήπους της πόλης, ενώ οι ουρές αρχίζουν να λιγοστεύουν. Τον Νοέμβριο, παρόλο που έχει λιγότερες εκδηλώσεις, οι συντομότερες αναμονές στα εστιατόρια και τα μουσεία αποζημιώνουν. Τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, ξεκινά η εορταστική περίοδος με την άφιξη του Άγιου Νικολάου με πλοίο (Sinterklaas Intocht). Ο Δεκέμβριος είναι μαγικός στο Άμστερνταμ, ακόμη και αν το χιόνι είναι σπάνιο ή μετατρέπεται γρήγορα σε λάσπη. Παρόλα αυτά, οι πίστες με τα παγοδρόμια είναι δημοφιλή σημεία συνάντησης, και η πόλη λάμπει με τα χριστουγεννιάτικα φωτάκια. Τον Ιανουάριο, οι ουρές στα μουσεία μειώνονται ακόμη περισσότερο και οι κεντρικές περιοχές της πόλης είναι λιγότερο πολυσύχναστες. Η Ολλανδία γιορτάζει ακόμη τον Ιανουάριου την Tulpendag, μια γιορτή με εντυπωσιακές εκθέσεις τουλίπας στην Πλατεία Νταμ.

Ο Φεβρουάριος είναι γενικά η πιο φθηνή εποχή για να επισκεφθείτε το Άμστερνταμ. Εάν είστε τυχεροί, μπορεί να παγώσουν τα κανάλια και να γεμίσουν με πατινέρ, μειώνοντας κι άλλο την ήδη περιορισμένη κίνηση στα μουσεία της πόλης.

AP Photo/Peter Dejong

Οι καλύτερες δραστηριότητες στο Άμστερνταμ

Μάθετε την ιστορία της πόλης με μια κρουαζιέρα στο κανάλι: Το Άμστερνταμ είναι μια πόλη που διαμορφώθηκε από το νερό. Η κρουαζιέρα στην “Ζώνη των Καναλιών” (ένα μνημείο της UNESCO) είναι μια από τις κορυφαίες δραστηριότητες στην Ολλανδία. Ειδικά τη νύχτα, τα φώτα της πόλης αντανακλώνται στα νερά, προσφέροντας μια μαγευτική θέα.

Αν θέλετε να είστε πιο αυτόνομοι, μπορείτε να νοικιάσετε βάρκες με μηδενικές εκπομπές ρύπων, ή να επιλέξετε μια τουριστική κρουαζιέρα. Εναλλακτικά, μπορείτε να μάθετε για την ιστορία της μετανάστευσης της πόλης σε βάρκες πρώην προσφύγω, ή να συμβάλετε στον καθαρισμό των καναλιών κάνοντας “ψάρεμα πλαστικών” από σκάφη κατασκευασμένα από ανακυκλωμένα πλαστικά.

Επισκεφθείτε το σπίτι της Άννας Φρανκ: Η εισβολή των ναζί στην Ολλανδία τον Μάιο του 1940 έφερε τον πόλεμο στην πόλη για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις αιώνες και κατέστρεψε την ακμάζουσα εβραϊκή κοινότητα της. Η επίσκεψη στο Σπίτι της Άννας Φρανκ, όπου η νεαρή κοπέλα κρυβόταν με την οικογένειά της για πάνω από δύο χρόνια πριν προδοθούν και σταλούν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι μια βαθιά συγκινητική εμπειρία.

Ζήστε τη νυχτερινή ζωή: Το Άμστερνταμ είναι διάσημο για την έντονη νυχτερινή του ζωή, με αμέτρητα μπαρ, συναυλιακούς χώρους και κλαμπ να ζωντανεύουν το κέντρο της πόλης. Από την πλατεία Leidseplein μέχρι την Rembrandtplein, η νυχτερινή διασκέδαση είναι ατελείωτη.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα