Το Σύδνεϋ είναι το σπίτι μου

Το Σύδνεϋ είναι το σπίτι μου
Royal Australian Air Force aircraft fly past the Sydney Harbour Bridge and the Opera House during Australia Day celebrations in Sydney Tuesday, Jan. 26, 2016. Australia Day is the anniversary of the arrival and landing of the first fleet of convict ships from Britain, and the raising of the Union Jack at Sydney Cove by Capt. Arthur Phillip, on Jan 26, 1788. (AP Photo/Rob Griffith) AP Photo/Rob Griffith

Πέντε Έλληνες που ζουν στο Σύδνεϋ και έχουν ήδη δημιουργήσει τη ζωή τους εκεί, μας δίνουν όχι μόνο τη δική τους εκδοχή για την πόλη, αλλά και τις μοναδικές ταξιδιωτικές συμβουλές τους.

Κάντε κράτηση της πτήσης σας με την Qatar Airways και ετοιμαστείτε να ζήσετε και εσείς τη μαγευτική ζωή του Σίδνεϋ. Η πτήση της Qatar Airways από την Αθήνα στο Σύδνεϋ, με μια μόνο στάση δύο ωρών στη Ντόχα, αναβαθμίζει το ταξίδι σε μια ευχάριστη εμπειρία. Τώρα μπορείτε να πετάξετε με την Qatar Airwaysκαι να φτάσετε στο Σύδνεϋ με το A380, το μεγαλύτερο αεροπορικό επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο διαθέτει τρεις κατηγορίες καθισμάτων σε δύο καταστρώματα: την Πρώτη, την Business και την Economy Class.

Τόνι, 39 ετών, επαγγελματίας φωτογράφος

Σας γράφω από μια εκπληκτική παραλία που ονομάζεται Cave Beach στον κόλπο Jervis μόλις δύο ώρες έξω από το Σύδνεϋ. Γεννήθηκα στην Αυστραλία (Καμπέρα) και μετακόμισα στην Ελλάδα ως έφηβος. Αποφάσισα να επιστρέψω στην Αυστραλία και συγκεκριμένα στο Σύδνεϊ το 2011, αφού επισκέφθηκα τον πατέρα μου που ζει εδώ. Από την πρώτη μέρα που προσγειώθηκα ερωτεύθηκα την πόλη. Οι όμορφες παραλίες που απέχουν 10 λεπτά με το αυτοκίνητο από οποιοδήποτε προάστιο, σε συνδυασμό με τον τροπικό καιρό, σε κάνουν να αισθάνεσαι σαν να είσαι στον παράδεισο. Μιλώντας για τον καιρό θα πω πως εδώ επικρατεί μια καλοκαιρινή γιορτή όλο το χρόνο και πως όλα τα χειμωνιάτικα ρούχα μου είναι κλειδωμένα στις βαλίτσες μου ή πίσω στην Ελλάδα. Το Σύδνεϊ είναι μία πόλη που προάγει τον υγιεινό τρόπο ζωής με διάφορες αθλητικές δραστηριότητες και εγκαταστάσεις, ενώ δεν υπάρχει καθόλου ρύπανση.

Λόγω της πολυπολιτισμικής πλευράς της υπάρχει και πολύ μεγάλη ποικιλία στα τρόφιμα, αλλά και στις κουζίνες, που συνταιριάζουν γευστικά το παλιό με το καινούργιο. Τα περισσότερα καταστήματα λιανικής πώλησης όπως και τα εστιατόρια είναι ανοιχτά 7 ημέρες την εβδομάδα. Η οικονομία αναπτύσσεται και υπάρχουν πάντα ευκαιρίες για επιχειρηματικές δραστηριότητες. Είναι μια πολύ ακριβή πόλη για να ζήσεις, αλλά αξίζει τον κόπο. Προσωπικά χρησιμοποιώ το Σύδνεϋ ως ένα μεγάλο φυσικό στούντιο χωρίς περιορισμούς.

Ανδρέας, 23 ετών, Πτυχιούχος – Tesla Digital

Το Σίδνεϋ φιλοξενεί εκατοντάδες πολιτισμούς και ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Ό,τι και αν αναζητάτε, από φαγητό , διασκέδαση ή απλώς να χαλαρώσετε, θα το βρείτε στο Σύδνεϋ. Έχοντας μεγαλώσει στις βόρειες παραλίες κοντά στην παραλία Manly, ο ωκεανός έπαιζε πάντα ένα μεγάλο ρόλο στη ζωή μου. Το Σίδνεϋ διαθέτει εκατοντάδες παραλίες. Όταν το επισκεφτείτε ,πορείτε να κατευθυνθείτε προς την παραλία Palm, ή να επισκεφθείτε τη γραφική παραλία Bondi. Αλλά και η περιοχή Sydney CBD, το Hyde Park ή οι βασιλικοί βοτανικοί κήποι και ο πύργος του Σύδνεϋ είναι μέρη που θα λατρέψετε ως ταξιδιώτες. Η επιχειρηματική περιοχή του Σύδνεϋ είναι το σπίτι μου 5 ημέρες την εβδομάδα και όσο περισσότερο χρόνο περνάω στην πόλη, τόσα περισσότερα ανακαλύπτω. Υπάρχουν εστιατόρια και μπαρ που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος προτιμήσεων, από πιο οικονομικά έως και ακριβά. Για μένα όμως οι παραλίες είναι αυτές που πραγματικά κάνουν το Σύδνεϋ μια μοναδική πόλη. Σε απόσταση 2 ωρών με το αυτοκίνητο, από τη νότια ακτή, μπορείτε να επισκεφθείτε αγροκτήματα, αλλά και να δείτε καγκουρό! Αυτό που πραγματικά αγαπώ στο Σύδνεϋ είναι το ότι προσφέρει την επιλογή να κάνεις ό,τι θέλεις. Ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους: είτε αν θέλετε να χαλαρώσετε, είτε αν προτιμάτε να περάσετε όλη την ημέρα εξερευνώντας περιοχές.

Hercules, 34, Data Scientist, Αστροφυσικός

Εγκατασταθήκαμε στο Σύδνεϋ πριν από έξι χρόνια περίπου, αφού ταξιδέψαμε σε όλο τον κόσμο για δώδεκα περίπου χρόνια και ζήσαμε σε τέσσερις ηπείρους. Με την πρώτη ματιά που ρίξαμε στην πόλη σκεφτήκαμε “αυτό είναι!” Υπάρχει μια ισορροπία που είναι πολύ ξεχωριστή: είναι ένα όμορφο μέρος του κόσμου και ο καθένας μπορεί να απολαύσει τη φύση σε αμέτρητους δημόσιους χώρους. Είναι επίσης πολύ απλό να την εξερευνήσετε ως επισκέπτης. Πρόκειται για μια φιλόξενη πόλη και οι ντόπιοι είναι πολύ φιλικοί.

Βέβαια είναι μια μικρή πρόκληση το να καταφέρετε να εξερευνήσετε ένα μεγάλο μέρος του Σίδνεϋ σε μια σύντομη επίσκεψη, αλλά σίγουρα μπορείτε να επιλέξετε αυτά που σας ταιριάζουν περισσότερο. Η ακτογραμμή είναι εκπληκτική, όχι μόνο για τις διάσημες παραλίες του Bondi και του Manly, αλλά και για τις ακρογιαλιές και τα βράχια, όπως το Palm Beach και ο κόλπος του Watson. Η προκυμαία στην πλευρά του λιμανιού είναι εξίσου εκπληκτική. Για μένα, μια επίσκεψη στο Σύδνεϋ σημαίνει πως πρέπει να κάνετε “τικ” σε δύο κατηγορίες: Αρχικά θα πρέπει να δείτε τα κυριότερα αξιοθέατα. Επενδύστε χρόνο στην επίσκεψή σας στην Όπερα, που μπορείτε να τη συνδυάσετε με μια βόλτα στον Βοτανικό Κήπο. Επίσης μπορείτε να κάνετε αναρρίχηση στη Γέφυρα του Σύδνεϋ –μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω αλλά αξίζει. Προσωπικά μου πήρε πέντε χρόνια μέχρι να το πάρω απόφαση και μετανιώνω που δεν το έκανα νωρίτερα! Η θέα είναι φανταστικοί και το ίδιο και οι συνοδοί που θα σας καθοδηγήσουν. Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει εκείνα που πρέπει να κάνετε ως… προσωρινοί ντόπιοι στην πόλη. Περπατήστε σε διαφορετικές γειτονιές, καθίστε για φαγητό ή για καφέ. Ξεκινήστε την ημέρα σας στη Bondi Beach για μπάνιο ή για πρωινό και περιηγηθείτε προς τα δυτικά μέσα από τα Ανατολικά Προάστια – χαζέψτε τα όμορφα σπίτια της Woollahra και σταματήστε στο Rose Bay για καφέ ή μεσημεριανό. Στη συνέχεια, κάντε μια βόλτα στο Centennial Park και καταλήξτε στο Newtown το βράδυ για ποτό. Δεν υπάρχουν πολλές πόλεις με τόσο χαλαρό τρόπο ζωής και νομίζω ότι αυτό είναι πάνω απ ‘όλα που κάνει το Σίδνεϋ ξεχωριστό!

Γιατί να μην κλείσετε την επόμενη πτήση σας στο Σύδνεϋ; Η πτήση της Qatar Airways από την Αθήνα στο Σύδνεϋ δεν ήταν ποτέ ευκολότερη και πραγματοποιείται με το A380, το μεγαλύτερο αεροπορικό επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο!

Κατερίνα, 27 ετών, web designer

Το Σύδνεϋ χαρακτηρίζεται από την πολυπολιτισμικότητά του, ίσως έτσι εξηγείται το ότι έχει υποδεχτεί τόσο θερμά όλους εμάς που ήρθαμε από το εξωτερικό. Το φαγητό και ο καφές είναι καταπληκτικά – εντάξει, μπορώ να παραδεχτώ ότι η Μελβούρνη είναι λίγο καλύτερη σε αυτόν τον τομέα! Όσον αφορά την Τέχνη υπάρχει η Όπερα και η Συμφωνική, αλλά και διάφορα φεστιβάλ που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του έτους. Επίσης, υπάρχουν και οι εκδρομές του Σαββατοκύριακου. Τα Γαλάζια Όρη, η Hunter Valley, τα Southern Highlands… Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσετε ένα Σαββατοκύριακο είναι να ξεφύγετε από την πόλη και να πάτε για extreme sports, ή για ιππασία, γευσιγνωσία κρασιού ή απλά να χαλαρώσετε και να διαβάσετε ένα βιβλίο δίπλα στο τζάκι. Όλοι αυτοί οι χώροι φιλοξενίας εκτός πόλης είναι πολύ ανεπιτήδευτοι και αυτό είναι ίσως το αγαπημένο μου στο Σύδνεϋ: ότι ακόμα και αυτές οι εκδρομές είναι προσιτές χωρίς να απαιτείται ένα υπερβολικό εισόδημα ή να είμαστε μέλη κάποιας ανώτερης κοινωνικής τάξης. Όλοι μπορούν να διασκεδάσουν και ως αποτέλεσμα μπορείτε να συναντήσετε όλα τα είδη ανθρώπων σε αυτά τα μέρη. Μεταξύ αυτών των σύντομων εκδρομών κοντά στην πόλη είναι ένα μέρος που προτείνω να επισκεφτείτε: το Walkabout Wildlife Park. Πρόκειται για ένα μεγάλο πάρκο όπου φροντίζουν τα τραυματισμένα άγρια ζώα και, εάν είναι δυνατόν, απελευθερώνονται ξανά στη φύση. Προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσετε μερικά συναρπαστικά πλάσματα! Η άγρια φύση είναι καταπληκτική ακόμα και μέσα στο Σύδνεϋ: οι ήχοι των cockatoos και των kookaburras είναι μάλλον οι ήχοι που έχω στο μυαλό μου όταν σκέφτομαι το συγκεκριμένο μέρος.

Dean Zekis (Κωνσταντίνος), 53, φυσιοθεραπευτής

Οι γονείς μου Ευάγγελος και Σοφία Ζέκη μετανάστευσαν στην Αυστραλία το 1960 από το Μαζαράκι Ιωαννίνων. Ήταν μια περίοδος μαζικής μετανάστευσης από όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα από την Ελλάδα, την Ιταλία, αλλά και την Αγγλία, τη Γερμανία την πρώην Γιουγκοσλαβία, Ρουμανία, Πολωνία και άλλες χώρες. Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 ήρθαν από το Βιετνάμ, τη Λιβύη και τη Συρία ενώ μετά το 2000 κυρίως από μεσοανατολικές και αφρικανικές και κυρίως μουσουλμανικές και μετά το 2010 Κινέζοι. Έτσι το Σύδνεϋ εξελίχθηκε σε πολυπολιτισμική πόλη. Οι Έλληνες συνήθως είχαν επιχειρήσεις τροφίμων, εστιατόρια και θαλασσινά ή εργάζονταν στην καθαριότητα, την κατασκευή, ως οδηγοί ταξί, αλλά και ως υδραυλικοί ή ηλεκτρολόγοι κλπ. Τα παιδιά τους σπούδασαν και έμειναν εδώ, όπως εγώ. Η Αυστραλία έχει πληθυσμό 23 εκατομμύρια με τουλάχιστον 2 εκατομμύρια Έλληνες.

Ένα μεγάλο όφελος της ζωής στο Σύδνεϋ είναι τα πολλά χόμπι που μπορεί κανείς να έχει: Σέρφινγκ, γκολφ, τένις, μοτοσικλέτες, ποδηλασία, ράγκμπι, κρίκετ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο… Το Σύδνεϋ είναι μια ζωντανή, όμορφη πόλη, με ένα από τα πιο όμορφα λιμάνια του κόσμου. Ταξιδεύοντας μια ώρα προς τα δυτικά και βρισκόμαστε στα βουνά. Η Αυστραλία έχει πολλά κρατικά δάση και εθνικά πάρκα όπου μπορεί κανείς να κάνει κατασκήνωση, πεζοπορία ή και ορεινή ποδηλασία. Έτσι, αν έπρεπε να ξεναγήσω επισκέπτη, θα τον οδηγούσα στη Γέφυρα του Σύδνεϋ και στην Όπερα. Το λιμάνι είναι γεμάτο από καταστήματα και εστιατόρια υψηλής ποιότητας, αλλά και καφετέριες. Μέσα σε μία εβδομάδα μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από την όμορφη τεράστια πόλη, αλλά και τα προάστια της.

Τώρα, μπορείτε και εσείς να είστε μέρος της ζωής του Σύδνεϊ! Η πτήση της Qatar Airways από την Αθήνα στο Σύδνεϊ δεν ήταν ποτέ ευκολότερη. Με μόνο ένα διάλειμμα δύο ωρών στη Ντόχα το ταξίδι σας γίνεται μια ευχάριστη εμπειρία. Η πτήση από τη Ντόχα προς το Σύδνεϋ λειτουργεί με το A380, το μεγαλύτερο αεροπορικό επιβατικό αεροσκάφος στον κόσμο, το οποίο διαθέτει τρεις κατηγορίες καθισμάτων σε δύο καταστρώματα: την Πρώτη, την Business και την Economy Class. Ξεκινώντας με ένα θερμό καλωσόρισμα όταν μπαίνετε στο αεροπλάνο, συνεχίζοντας με το υπερσύγχρονο σύστημα ψυχαγωγίας και το γευστικό γευστικό δείπνο, το μυστικό για αξέχαστες πτήσεις είναι απλό: όλα βρίσκονται στις λεπτομέρειες. Επιπλέον, πρέπει να αναφέρουμε ότι ήδη από τις 12 Φεβρουαρίου, υπάρχει μια δεύτερη πτήση από τη Ντόχα στο Σύδνεϊ και από εκεί στην Καμπέρα, προσφέροντας μια δεύτερη επιλογή ταξιδιού στη μαγευτική Αυστραλία!

(AP Photo/Rob Griffith)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα