Τρεις αρχαιολογικοί περίπατοι: Εξερευνήστε τους μύθους σε Βεργίνα, Δίον και Μυκήνες

Διαβάζεται σε 5'
Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, περίπατοι
iStock

Μια ξεχωριστή εμπειρία που απλόχερα προσφέρει η Ελλάδα είναι οι περίπατοι σε τόπους γεμάτους ιστορία και φυσική ομορφιά.

Τη χώρα μας λένε δεν την επέλεξαν τυχαία οι θεοί για να κατοικίσουν. Αν μη τι άλλο είναι γεμάτη αρχαιολογικούς χώρους περισσότερο ή λιγότερο σημαντικούς, μεγάλους ή μικρούς, όπου και να πάτε σίγουρα δίπλα σας βρίσκεται μια αρχαία πόλη ή ένα ιερό. Υπάρχουν όμως κάποιοι που είναι ιδανικοί για χαλαρούς αρχαιολογικούς περιπάτους.

Μη σας πιάνει το άγχος του να δείτε τα πάντα, πάρτε τον χρόνο σας και κάντε έναν όμορφο περίπατο ανάμεσα στα αρχαία φτιάχνοντας εικόνες για την Ελλάδα της εποχής, θαυμάζοντας το τοπίο και τη μεγαλοπρέπεια των χώρων.

Βεργίνα, Ημαθία

Αρχαιολογικοί περίπατοι στο παλάτι των Αιγών στη Βεργίνα
Το παλάτι των Αιγών στη Βεργίνα iStock

Όταν λέμε Βεργίνα εννοούμε τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών και το μουσείο Βασιλικών Τάφων. Οι Αιγές αποτελούσαν την πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας και ο σημερινός αρχαιολογικός χώρος εκτείνεται σε μια περιοχή 800 στρ. Μέσα σε αυτή την έκταση βρίσκεται το βασιλικό ανάκτορο, ιερά, το θέατρο και η νεκρόπολη. Εδώ ήταν το κέντρο εξουσίας της Μακεδονίας, μια πόλη που η πολυτέλεια ήταν εμφανής σε κάθε σημείο της. Κατά τον 4ο αιώνα π.Χ. το κέντρο εξουσίας μετατοπίστηκε στην Πέλλα, ωστόσο οι Αιγές παρέμειναν η ιερή πόλη της Μακεδονίας, εδώ τελούνταν όλες οι μεγάλες γιορτές και ιερές τελετές και εδώ θάβονταν οι Βασιλείς. Αν και είναι χτισμένη στους πρόποδες των Πιερίων το τοπίο της δεν είναι το ίδιο μαγευτικό όπως στους δυο παραπάνω χώρους.

Ωστόσο το να περπατάς στην πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου είναι μια συγκλονιστική εμπειρία από μόνη της. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα είναι η συστάδα των βασιλικών τάφων στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο τάφος του Φιλίππου ‘Β, εκεί δηλαδή που είναι το σημερινό μουσείο το οποίο έχει χτιστεί ακριβώς πάνω από τους τάφους. Από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα του μουσείου είναι η χρυσή λάρνακα που περιέχει τα οστά του Φιλίππου ‘Β βάρους 11 κιλών αλλά και το χρυσό στεφάνι του το οποίο αποτελείται από 313 φύλλα βελανιδιάς και 68 βελανίδια και ζυγίζει κάτι λιγότερο από κιλό.

Αρχαιολ. Χώρος: Θέατρο και πάρκο του Νεκροταφείου των Τύμβων και της Βασιλικής Συστάδας των Τημενιδών.

Δίον, Πιερία

Αρχαιολογικό Πάρκο Δίου, περίπατοι
iStock

Άλλος ένας αρχαιολογικός χώρος που βρίσκεται μέσα σε καταπράσινη φύση. Η έκτασή του καλύπτει περίπου 1.500 στρ., το κύριο όμως κομμάτι του είναι η οχυρωμένη πόλη έκτασης 360 στρ. η οποία περιλαμβάνει χώρους λατρείας, ιδιωτικές κατοικίες, καταστήματα, εργαστήρια, δημόσια κτίρια και κατοικήθηκε από τα κλασικά χρόνια έως τα παλαιοχριστιανικά. Απλώνεται στους βόρειους πρόποδες του Ολύμπου και αποτελούσε την κύρια ιερή πόλη των Μακεδόνων και όπως δηλώνει το όνομά της ο Δίας ήταν ο κύριος Θεός που λατρευόταν εκεί. Και εδώ προετοιμαστείτε για περπάτημα, η έκταση είναι μεγάλη και τα εκθέματα πολλά κρυμμένα μέσα σε πανέμορφη φύση, ψηφιδωτά μωσαϊκά, ναοί, επαύλεις, ωδείο, λουτρά και πολλά ακόμα.

Αφού τελειώσετε την περιήγηση στον αρχαιολογικό χώρο, θα περάσετε σίγουρα και από το μουσείο, το οποίο βρίσκεται μόλις 500 μ. από την είσοδο του χώρου και το πάρκινγκ. Εκτός από εκθέματα που αφορούν στο Δίον το μουσείο περιλαμβάνει και εκθέματα από την αρχαία Πύδνα και άλλα σημεία της Πιερίας.

Μυκήνες, Αργολίδα

Αρχαιολογικοί περίπατοι Μυκήνες
The beehive tomb dubbed the "Treasury of Atreus" in the ancient site of Mycenae iStock

Άλλος ένας εξαιρετικά ενδιαφέρον αρχαιολογικός περίπατος είναι αυτός στις Μυκήνες, εδώ που είχε το βασίλειο του ο μυθικός Αγαμέμνονας. Προετοιμαστείτε για ανηφόρες αλλά και μαγευτικές εικόνες. Οι Μυκήνες αποτελούσαν το σημαντικότερο και πλουσιότερο κέντρο της Ύστερης Εποχής του Χαλκού και έχουν δώσει το όνομά τους σε έναν από τους μεγαλύτερους πολιτισμούς στην Ελλάδα των προϊστορικών χρόνων. Χτισμένη σε ύψωμα στην πεδιάδα της Αργολίδας, η πόλη, έλεγχε τα οδικά και θαλάσσια περάσματα. Στην κορφή του λόφου βρίσκεται το ανάκτορο και η πόλη ενώ στην γύρω περιοχή υπάρχουν πολλά ταφικά μνημεία με πιο εντυπωσιακά αυτά των θολωτών τάφων και κυρίως αυτός που είναι γνωστός ως «θησαυρός του Ατρέως» ή «τάφος του Αγαμέμνονα».

Εκτός από τους γνωστούς επισκέψιμους τάφους στην περιοχή υπάρχουν διάσπαρτα και άλλα ταφικά μνημεία αλλά και ίχνη του πολύ ανεπτυγμένου οδικού δικτύου σε τμήμα του οποίου διακρίνονται ακόμη οι αυλακώσεις από τους τροχούς των αρμάτων επάνω στο βράχο. Εντός του αρχαιολογικού χώρου βρίσκεται και το μουσείο με εκθέματα που μαρτυρούν τόσο τον τρόπο ζωής τους όσο και τα ταφικά τους έθιμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα