Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία: Ο απόλυτος οδηγός για να δείτε το μαγικό θέαμα

Διαβάζεται σε 5'
Tο Βόρειο Σέλας
Tο Βόρειο Σέλας iStock

Η όμορφη χώρα του βορρά είναι ο ιδανικός προορισμός για να δείτε το Βόρειο Σέλας από Σεπτέμβριο μέχρι Μάρτιο, με σκοτάδι και καθαρό ουρανό.

Η Ισλανδία αποτελεί έναν ονειρεμένο προορισμό για τους λάτρεις του Βόρειου Σέλας. Σε αυτό το εκπληκτικό κράτος του Βορρά, που βρίσκεται στο 65° Β, στα νότια του Αρκτικού Κύκλου, μπορείτε να παρακολουθήσετε το φαινόμενο σχεδόν κάθε βράδυ, και μάλιστα σε πιο ήπιες θερμοκρασίες σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου.

Το Βόρειο Σέλας προκαλείται από φορτισμένα σωματίδια του ήλιου που συγκρούονται με το μαγνητικό πεδίο της Γης. Αυτός ο «ηλιακός άνεμος» κατευθύνεται στους μαγνητικούς πόλους των δύο ημισφαιρίων, δημιουργώντας πράσινες, κόκκινες και μπλε αποχρώσεις που χορεύουν στον ουρανό. Το φαινόμενο συμβαίνει σχεδόν συνεχώς, και το μόνο που χρειάζεστε για να το δείτε είναι σκοτάδι και καθαρό ουρανό.

Η Καλύτερη εποχή για να δείτε το Βόρειο Σέλας στην Ισλανδία

Η περίοδος με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να δείτε το Βόρειο Σέλας είναι από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, όταν οι νύχτες είναι μεγάλες και σκοτεινές. Κατά τη διάρκεια του χειμερινού ηλιοστασίου, η νύχτα μπορεί να διαρκεί έως και 19 ώρες! Ωστόσο, αποφύγετε να προγραμματίσετε το ταξίδι σας κατά τη διάρκεια πανσελήνου, καθώς το έντονο φως της θα εμποδίσει την παρατήρηση. Αντιθέτως, φροντίστε να φτάσετε περίπου πέντε ημέρες πριν από τη νέα σελήνη για βέλτιστες συνθήκες.

Οι ισημερίες (Σεπτέμβριος και Μάρτιος) είναι ιδανικές για την παρατήρηση του Βόρειου Σέλας. Κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων, το μαγνητικό πεδίο της ηλιακής δραστηριότητας σχηματίζει τη βέλτιστη γωνία με τη Γη, οδηγώντας σε πιο φωτεινές και εντυπωσιακές εμφανίσεις. Η ηλιακή δραστηριότητα κορυφώνεται κατά τη διάρκεια του ηλιακού μεγίστου, και η επόμενη κορύφωση προβλέπεται για το 2025.

Για να αυξήσετε τις πιθανότητες επιτυχίας, κατεβάστε την εφαρμογή Aurora Forecast, η οποία σας δείχνει τη θέση του Βόρειου Σέλας γύρω από τον Αρκτικό Κύκλο, με έναν δείκτη πιθανότητας που κυμαίνεται από πράσινο (χαμηλή πιθανότητα) έως κόκκινο (υψηλή πιθανότητα).

Τα καλύτερα σημεία για να δείτε το Βόρειο Σέλας

Tο Βόρειο Σέλας
Tο Βόρειο Σέλας iStock

Ρέυκιαβικ

Μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας από την πρωτεύουσα της Ισλανδίας, αν το φαινόμενο είναι έντονο, αλλά συνιστάται να απομακρυνθείτε από τη φωτορύπανση για καλύτερη θέα. Ένα από τα πιο δημοφιλή σημεία κοντά στο Ρέυκιαβικ είναι το εθνικό πάρκο Thingvellir, ενώ η χερσόνησος Ρέυκιανες, που περιλαμβάνει τη διάσημη Blue Lagoon, προσφέρει επίσης εξαιρετική θέα.

Χέλα

Η πόλη Χέλα φημίζεται για το ξενοδοχείο Rangá, το οποίο προσφέρει ειδική υπηρεσία ειδοποίησης για το Βόρειο Σέλας, εξωτερικά ιαματικά λουτρά και ένα αστεροσκοπείο με αστρονόμους, ώστε να απολαύσετε τις νύχτες με καθαρό ουρανό.

Χέπν

Λίγο νοτιοδυτικά από το Χέπν, βρίσκεται η λιμνοθάλασσα Jökulsárlón, όπου παγόβουνα από τον παγετώνα Breiðamerkurjökull επιπλέουν προς τη θάλασσα. Αυτή η περιοχή, μαζί με την κοντινή παραλία Icy Beach, είναι ιδανικά μέρη για φωτογραφίες με το Βόρειο Σέλας.

Σκόγκαρ

Η μικρή αυτή πόλη είναι γνωστή για τον εντυπωσιακό καταρράκτη Skógafoss. Λόγω της νότιας κατεύθυνσής του, μπορείτε να δείτε το Βόρειο Σέλας πάνω από τον καταρράκτη, ενώ το πράσινο φως αντανακλάται στον ποταμό του. Αυτή είναι μια μοναδική φωτογραφία που αξίζει να τραβήξετε.

Χερσόνησος Σνάιφελσνες

Σε απόσταση λίγων ωρών οδήγησης από το Ρέυκιαβικ, η χερσόνησος Σνάιφελσνες αποτελεί μια άγρια περιοχή με μηδενική φωτορύπανση και εξαιρετικά καταλύματα. Το πολυτελές ξενοδοχείο Budir κοντά στην μαύρη εκκλησία Budakirkja αποτελεί την κορυφαία επιλογή, ενώ το Guesthouse Hof προσφέρει μια πιο απλή, αλλά άνετη διαμονή.

Εκδρομές για το Βόρειο Σέλας

Tο Βόρειο Σέλας
Tο Βόρειο Σέλας iStock

Αν μείνετε στο Ρέυκιαβικ, μπορείτε να συμμετάσχετε σε οργανωμένες εκδρομές για το Βόρειο Σέλας. Οι εκδρομές αυτές διαρκούν συνήθως τρεις έως πέντε ώρες και μεταφέρουν τους ταξιδιώτες στις καλύτερες τοποθεσίες με βάση τις συνθήκες κάθε βράδυ. Η απόφαση για το αν θα πραγματοποιηθεί η εκδρομή λαμβάνεται συνήθως στις 5 μ.μ., ανάλογα με τον καιρό και τη δυνατότητα ορατότητας. Αν ακυρωθεί, έχετε τη δυνατότητα είτε να λάβετε τα χρήματά σας πίσω είτε να επαναλάβετε την εκδρομή, οπότε αξίζει να κλείσετε νωρίς κατά τη διάρκεια του ταξιδιού σας.

Με λίγη τύχη και σωστό προγραμματισμό, η Ισλανδία θα σας προσφέρει ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα που θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη σας για πάντα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα