Βουδαπέστη: Το μικρό Παρίσι των ονείρων σας

Βουδαπέστη: Το μικρό Παρίσι των ονείρων σας

Μία πόλη με δύο ονόματα, λουτρόπολη της Ευρώπης, ένα ποτάμι για… μπαλέτο με γέφυρες σαν δάφνινα στεφάνια, τσιγγάνικα βιολιά, κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα και αρχοντιά με μπαρόκ χαρακτήρα. Ένα μωσαϊκό συγκινήσεων που πρέπει να νιώσεις

Του Δημήτρη Μπαλή

Υπάρχουν τόσοι λόγοι για να επισκεφθείς την Βουδαπέστη που κάλλιστα θα μπορούσες να πας εκεί περισσότερες φορές το χρόνο. Ταξιδευτής, για να νιώσεις έντονα την κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα από το «μικρό Παρίσι», όπως το χαρακτηρίζουν πολλοί. Λάτρης της μουσικής, για να μαγευτείς από το κελάηδισμα των τσιγγάνικων βιολιών.  Αποζητάς τη χαλάρωση και την ευεξία; Μα η Βουδαπέστη με 30.000 κυβικά μέτρα νερού ιαματικών πηγών είναι η λουτρόπολη της Ευρώπης.

Ένα από τα spa, διάσημα από την εποχή των Ρωμαίων και των Οθωμανών, βρίσκεται τριγύρω σου, στην καρδιά της πόλης. Τα νερά από τις 118 φυσικές ιαματικές πηγές έχουν θερμοκρασία μεταξύ 21-78 ˚C. Κι αν η αδρεναλίνη στριμώχνεται μέσα σου, ετοιμάσου να την εκτοξεύσεις στα ύψη τέλος Ιουλίου, με το Grand prix της Formula 1 στη Βουδαπέστη, στην εξαιρετική πίστα Hungaroring.

 

Απευθείας πτήσεις με την Aegean

Θα μπορούσες να ανακαλύψεις κι άλλους λόγους για να πας στη Βουδαπέστη, αφότου κάνεις το βήμα την πρώτη φορά, έστω για citybreak, για ένα Σαββατοκύριακο. Η Aegean πραγματοποιεί πτήσεις από την Αθήνα ως και 7 ημέρες την εβδομάδα.

Κατά μήκος του Δούναβη

Φθάνοντας στην πόλη, αν η πρώτη σκέψη είναι να αφήσεις τις βαλίτσες στο ξενοδοχείο (προτείνουμε το εξαιρετικό  Hotel Prestige Budapest, στο κέντρο της πόλης), τότε η δεύτερη είναι να περπατήσεις κατά μήκος του Δούναβη. Είτε ήρεμος είτε αγριεμένος (ενέπνευσε τον Ρουμάνο συνθέτη Ιον Ιβανόβιτσι για το βαλς τα «Κύματα του Δουνάβεως»), είναι πάντα επιβλητικός και πελώριος στο διάβα του από 10 χώρες. Περπατήστε λοιπόν είτε στη δυτική όχθη, στη Βούδα, είτε στην ανατολική, στην Πέστη και απολαύστε τη ρομαντική βόλτα με το τραμ στο πλάι. Περιπλανηθείτε στη Βούδα, την παλιά πόλη με τους καταπράσινους λόφους. Χωθείτε στα σοκάκια της πόλης και μαγευτείτε από τους πλανόδιους μουσικούς με τα τσιγγάνικα βιολιά, αλλά και από τους επαγγελματίες στα εστιατόρια της πόλης. Κι αν η περίσταση το απαιτεί, καλέστε τους στο τραπέζι να παίξουν μόνο για εσάς. Μεγαλεία θα βρείτε στην Πέστη, πιο επίπεδη, με σύγχρονα κτίρια, περιποιημένους δρόμους, μεσαιωνική αγορά και νυχτερινή ζωή.

Κρουαζιέρα με γνήσιο Chris Craft

Κι επειδή είστε στον Δούναβη, δεν υπάρχει λόγος να τον αποχωριστείτε χωρίς μια μικρή επίσκεψη, στα πλωτά καφέ – εστιατόρια και βέβαια να απολαύσετε μια μικρή κρουαζιέρα με ένα σκάφος. Κι όχι όποιο κι όποιο, αλλά προτιμήστε ένα γνήσιο Chris Craft που θα βρείτε σε άριστη κατάσταση. Ο καπετάνιος με τις κατάλληλες μανούβρες θα σας κάνει να νιώσετε υπέροχα, με τον αέρα να σκληραίνει το πρόσωπο και τα μάτια ορθάνοικτα να κοιτάζουν στο διάβα. Με πρώτο και καλύτερο το εντυπωσιακό Κοινοβούλιο, ένα κτίριο σε νεογοτθικό στυλ στις όχθες του ποταμού. Ξεχωρίζει ασφαλώς με τον ύψους 96 μέτρων τρούλο, το μήκος των 268 μέτρων (ένα από τα τρία μεγαλύτερα Κοινοβούλια του κόσμου), ενώ διαθέτει 611 δωμάτια και είναι επισκέψιμο. Και βέβαια, μην ξεχάσεις να ζητήσεις, του καπετάνιου, να σε πάει μέχρι το νησάκι Μαργαρίτα, καταπράσινο μέσα στον Δούναβη, μήκους 3 χλμ. και πλάτους 500 μέτρων.

Δεν χορταίνεις τη βόλτα

Βουδαπέστη χωρίς περιήγηση στα αξιοθέατα, δεν εννοείται. Θα μπορούσατε να κάνετε το δικό σας top10 με τα επισκέψιμα μέρη, έχοντας πρώτο το κάστρο της Βούδας, που φιλοξενεί το βασιλικό παλάτι με τις αναρίθμητες μάχες από τον 13ο αιώνα, τη μεγάλη πλατεία Holy Trinity και την 800 ετών εκκλησία του Αγίου Ματθαίου με την πολύχρωμη στέγη.

Μην παραλείψετε να δείτε από κοντά τον Πύργο των Ψαράδων, ρωμαϊκού ρυθμού στα ύστερά του. Ίσως το ωραιότερο κτίσμα της πόλης, με 7 πυργίσκους, όσες και οι φυλές των Mαγυάρων.

 

Η γέφυρα Chain με φόντο το κάστρο, αποτελεί ένα ακόμα μνημείο που μολονότι καταστράφηκε στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φτιάχτηκε ξανά και προσφέρει εκπληκτική θέα. Αλλά και η βασιλική του Αγίου Στεφάνου με τον ξεχωριστό τρούλο χαρίζει πανοραμική θέα 360 μοιρών. Η βόλτα συνεχίζεται στη μεγάλη λεωφόρο Andrássy (σαν την παριζιάνικη Champs Elysees) 2.310 μέτρων που ενώνει το κέντρο της Βουδαπέστης με το πάρκο. Θα μείνετε έκθαμβοι με τα ακριβά σπίτια και το κτίριο της Hungarian State Opera House (Magyar Allami Operahaz), πριν φθάσετε στην πλατεία ηρώων με αγάλματα όλων των σημαντικών Ούγγρων της ιστορίας της χώρας. Στο κέντρο  της έχει την ύψος 36 μέτρων στήλη της χιλιετίας του Αρχάγγελου Γαβριήλ. Αποτελεί σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco. Στη Βουδαπέστη βρίσκεται και η συναγωγή Dohány, η δεύτερη μεγαλύτερη του κόσμου μετά του Άμστερνταμ, χωρητικότητας άνω των 3.000 ατόμων.

Από την επίσκεψη δεν πρέπει να απουσιάζει το Μουσείο Καλών Τεχνών (Szepmuveszeti Muzeum) με συλλογή και από τον αιγυπτιακό πολιτισμό, αλλά και έργα από Ραφαήλ μέχρι και Ελ Γκρέκο.

Κι αν με τόση κούραση θέλετε ένα ξεχωριστό γεύμα, τότε σε κάποιο από τα παραδοσιακά εστιατόρια θα δοκιμάσετε την παραδοσιακή σούπα γκούλας. Για πιο gourmet γεύσεις, προτείνω το εστιατόριο Babel.

Όσο για το ξενοδοχείο Hotel Prestige Budapest, ( [email protected]), αποτελεί από τις πιο φρέσκες προτάσεις διαμονής. Μάλιστα, μπορεί να το κλείσει όποιος θέλει μέσω της Aegean!

Το Hotel Prestige Budapest ήταν ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά σπίτια της πόλης, τον 19 αιώνα, κατασκευασμένο από τον Jozsef Hild, τον πιο καταξιωμένο Ούγγρο αρχιτέκτονα νεοκλασικών σπιτιών. Άνοιξε τον Απρίλιο του 2015, έχει 85 δωμάτια σε κλασική – ρετρό διακόσμηση, όπου κυριαρχεί το χρυσό χρώμα, σουίτες μοναδικές και εντυπωσιακό αίθριο. Για όσους θέλουν κάτι ξεχωριστό σε γεύσεις, διαθέτει και εστιατόριο με αστέρια Michelin.

Η Βουδαπέστη όλο το χρόνο είναι ένας προορισμός που αξίζει να πας, να μπεις στις σπηλιές (Palvolgyi Caves) στους λόφους της Βούδας, να περιπλανηθείς στα κελάρια, στα καταφύγια από τον πόλεμο, στο υπόγειο νοσοκομείο.

Φεύγοντας, κοιτάξτε το κινητό σας τηλέφωνο αν έχετε κατεβάσει ηλεκτρονικά το boarding pass για την πτήση της Aegean. Πριν την επιστροφή σας, μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε αναμνηστικά, όμως οπωσδήποτε να φέρετε πίσω ντόπια πάπρικα και σαλάμια που δεν θα βρείτε αλλού…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα