Σαν πας στην Καλαμάτα: τι να κάνεις, πού να φας, τι να δεις

Διαβάζεται σε 7'
Σαν πας στην Καλαμάτα: τι να κάνεις, πού να φας, τι να δεις
ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Μόλις 2,5 ώρες οδικώς από την Αθήνα, η Καλαμάτα είναι ο ιδανικός προορισμός για το φετινό Πάσχα.

Συνδυάζει την έντονη και ζωηρή ζωή μιας μεγάλης φοιτητούπολης, την ιστορία μιας πόλης μαχήτριας. Και τη θάλασσα, τον Ταΰγετο και τις τοπικές γεύσεις “σερβιρισμένα” όλα μαζί με το πιο γνωστό λάδι της χώρας, το καλαματιανό.

 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Με ευχάριστες θερμοκρασίες σχεδόν όλο το χρόνο και μια τεράστια παραλία 2,5 χιλιομέτρων με πεντακάθαρα νερά, μαγαζάκια στο λιμάνι αλλά και στις 2 μεγάλες και βασικές τις πλατείες, αυτή η πόλη είναι ό,τι πρέπει για να απολαύσετε το Πάσχα σας! Εδώ η πόλη κινείται βάσει εποχής, τον χειμώνα τα περισσότερα μαγαζιά της παραλίας κλείνουν και λειτουργούν κυρίως εκείνα στο κέντρο και τις πλατείες, ενώ με το που μπει η άνοιξη, ολόκληρη η πόλη “κατεβαίνει” προς παραλία.

Οι πλατείες της Καλαμάτας

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου

Η βόλτα ξεκινάει πάντα από το κέντρο αλλά αν ξέρετε ήδη από Καλαμάτα θα ρωτήσετε ποιο κέντρο; Πλατεία Βασιλέως Γεωργίου ή Πλατεία 23ης Μαρτίου; Ξεκινάμε λοιπόν από την πρώτη πλατεία, αλλιώς και γνωστή ως Αριστομένους, η οποία συνεχώς ανανεώνεται με πολύ ωραίες καφετέριες πάνω και γύρω της.

Πιείτε τον καφέ σας στο Bread Bakery ή λίγο πιο πέρα στο νεοκλασικό κτήριο Στολίδι ένα και αναζητήστε το Σιδηροδρομικό Πάρκο Καλαμάτας για να κάνετε βόλτα μέσα στο πράσινο και στις παλιές αποβάθρες με τα σταθμευμένα βαγόνια. Από εκεί κατευθυνθείτε και στην πλατεία Σιδηροδρομικού σταθμού για να δοκιμάσετε τοπικές γεύσεις with a twist στο Κάρδαμο. Στου Μπαρμπα Γιάννη θα δοκιμάσετε όμως και σουβλάκι γουρουνοπούλας!

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Πλατεία 23ης Μαρτίου

Από την κεντρική πλατεία είναι η ώρα να περπατήσουμε την Αριστομένους που γίνεται πεζοδρόμος προς τα πάνω για να φτάσουμε στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Η Πλατεία 23ης Μαρτίου είναι η καρδιά της Καλαμάτας και τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει και πάλι την αίγλη που είχε πριν πολλά χρόνια.

Στο κέντρο της βρίσκεται ο ιστορικός ναός των Αγίων Αποστόλων όπου σύμφωνα με την παράδοση, ακριβώς εκεί κηρύχτηκε η Επανάσταση. Ενώ γύρω από την πλατεία θα βρείτε άπειρα παλιά και νέα μαγαζάκια για φαγητό, καφέ και ποτό. Μην τυχόν και δεν κάνετε μια στάση και για να αγοράσετε ψάθινα καπέλα από τον Καστόρα, μπαχαρικά από το Μπαχάρτ και καφέ από τον Σπίνο!

Από το απόγευμα και μετά, ο η οδός Αμφείας γεμίζει κόσμο, τα φαγάδικα και τα ροκ μπαράκια ξεχειλίζουν από ζωή ενώ κατά τη διάρκεια του χρόνου εκεί ακριβώς, διοργανώνονται από φεστιβάλ γεύσης μέχρι street fashion show και music festivals.

Φαγητό, καφές, ποτό

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Όσο βρίσκεστε ακόμα στη “πάνω πλατεία”, πιείτε τον καφέ σας στο Φλερτ ενώ ακριβώς δίπλα είναι το Στάσου Μύγδαλα, ένα traditional deli. Και τα 2 πολύ καινούρια μαγαζάκια που έδωσαν νέα νότα στο σημείο. Φυσικά, δε γίνεται να μη σταματήσετε και για ένα σουβλάκι στον γνωστό Τζίμη. Για γουρουνοπούλα μεζεδάκι, κατευθυνθείτε στο Θίασο. Για μια πιο μοντέρνα κουζίνα παντρεμένη όμορφα με τις παραδοσιακές τοπικές γεύσεις, αναζητήστε και το Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη. Όσο για ένα κοκτέιλ, αναζητήστε το Λεμόνι.

Τι άλλο να δείτε

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Μιας και βρίσκεστε ακόμα στο βόρειο κομμάτι της πόλης, μια βόλτα στο κάστρο της Καλαμάτας είναι απαραίτητη ενώ μην παραλείψετε να επισκεφθείτε και το υπέροχο μουσείο Παραδοσιακής Φορεσιάς, Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτώρια Καρέλια. Μία από τις πληρέστερες συλλογές ελληνικών τοπικών ενδυμασιών σε πανελλήνιο επίπεδο.

Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας

Αν βρεθείτε στην πόλη Σάββατο πρωί, μην παραλείψετε να βρεθείτε στην κεντρική αγορά της Καλαμάτας. Φρέσκα λαχανικά και φρούτα, ελιές, ελαιόλαδο και όλα τα προϊόντα που παράγει αυτός ο τόσο εύπορος νομός, ο νομός Μεσσηνίας, θα τα βρείτε εδώ. Αν απολαμβάνετε να χαζεύετε τους ντόπιους, εδώ θα το απολαύσετε. Μια καλή ευκαιρία μάλιστα και να πιάσετε κουβέντα και με τους εμπόρους της περιοχής!

Φύγαμε για παραλία

Η παραλιακή λεωφόρος της Καλαμάτας, η Ναυαρίνου, είναι αναμφισβήτητα η πιο γνωστή οδός της. Μια από τις πιο καλά προσεγμένες παραλιακές οδούς της Ελλάδας, με τεράστια πεζοδρόμια με φοίνικες και ποδηλατόδρομο. Τεράστια πεζοδρόμια για περπάτημα παράλληλα με το λιμάνι, υπέροχα νεοκλασικά στην απέναντι πλευρά του δρόμου και στο βάθος η συγκλονιστική θέα του επιβλητικού Ταΰγετου.

Παραδοσιακό γλυκό στον Αθανασίου και περπατήστε τη Ναυαρίνου μέχρι να κουραστείτε. Καθίστε για ψαράκι στο Κύμα ενώ για αξίζει να προχωρήσετε λίγο ακόμα και να βρεθείτε στο Anasha, στο Secada, και το Le Jardin για πιο μοντέρνες προτάσεις φαγητού και ποτού από νέους Μεσσήνιους ιδιοκτήτες. Η Καλαμάτα εξελίσσεται, αναπτύσσεται και ομορφαίνει.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΦΟΥ

Στη Μαρίνα Καλαμάτας θα περπατήσετε για να απολαύσετε το ηλιοβασίλεμα αλλά και την ησυχία σας και θα καθίσετε για παραδοσιακές γεύσεις στο Λιμένι ή τις Βερσαλλίες.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από εκεί, αξίζει να βρεθείτε στο Καστράκι για απίστευτη θέα και ωραίο ποτό ενώ η παραλία του Αλμυρού και οι Κιτριές πρέπει να μπουν οπωσδήποτε στο πρόγραμμα πριν επιστρέψετε στη βάση σας και αφήσετε τη Μεσσηνία.

Πάσχα στην Καλαμάτα

Η πόλη τις ημέρες του Πάσχα φοράει τα γιορτινά της με σημαντικότερα happening τον Σαϊτοπόλεμο και τα “Ξαμόνια”. Τα Ξαμόνια είναι έθιμο που αναβιώνει τη Μεγάλη Πέμπτη και ουσιαστικά είναι το προσκύνημα των πιστών στα εξωκλήσια της βόρειας Καλαμάτας. Μια θρησκευτική παράδοση που κρατάει χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας θα απολαύσετε εκατοντάδες πολύχρωμα αερόστατα να ξεχύνονται στον καλαματιανό ουρανό, ένα έθιμο δεκαετιών. Ίσως, όχι τόσο γνωστό όσο στο Λεωνίδιο αλλά σίγουρα εξίσου πολύχρωμο.

Τη Μεγάλη Παρασκευή, οι Επιτάφιοι στολίζονται παραδοσιακά με άνθη λεμονιάς και κρίνα και οι πιστοί ακολουθούν και γεμίζουν τους δρόμους. Οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αγίας Βαρβάρας Καλαμάτας, Αναστάσεως του Χριστού παραλίας, Αναλήψεως του Χριστού παραλίας, συναντιούνται δίπλα στη θάλασσα, στην κεντρική προβλήτα του λιμανιού, στην παραλιακή οδό Ναυαρίνου.

Ενώ το βράδυ της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει στην Καλαμάτα το έθιμο του σαϊτοπόλεμου όπου σύμφωνα με την παράδοση, οι Καλαματιανοί χρησιμοποιούσαν τις σαΐτες για να διώξουν το ιππικό των Τούρκων, κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα