Η ΑΑΔΕ ψάχνει να… μοιράσει ποσά ύψους 280 εκατ. ευρώ

Διαβάζεται σε 2'
ΑΑΔΕ
ΑΑΔΕ eurokinissi

Με βάση τα στοιχεία του προϋπολογισμού στο πρώτο πεντάμηνο του έτους, έχουν γίνει επιστροφές φόρων ύψους 2,6 δισ. ευρώ, ενώ μέχρι το τέλος του έτους έχουν υπολογισθεί να επιστραφούν ποσά ύψους 6,58 δισ. ευρώ.

Συνήθως μια κλήση από την ΑΑΔΕ σπέρνει πανικό και τρόμο. Ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις που η εφορία ψάχνει πολίτες για … καλό, δηλαδή για να τους δώσει ζεστό χρήμα που μάλιστα είναι και σε σεβαστό ύψος καθώς φτάνει τα 280 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η ΑΑΔΕ αναζητά δεκάδες χιλιάδες φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται επιστροφών από φόρο εισοδήματος και ΦΠΑ συνολικού ύψους 280 εκατ. ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με βάση τα τελευταία στοιχεία από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών 92.150 φορολογούμενοι δεν δήλωσαν το ΙΒΑΝ για να τους επιστραφεί φόρος εισοδήματος συνολικού ύψους 45 εκατ. ευρώ. Από αυτούς, οι 85.866 είναι φυσικά πρόσωπα με ποσό επιστροφής 13,5 εκατ. ευρώ και οι υπόλοιπες επιχειρήσεις που τους αναλογεί το μεγαλύτερο τμήμα των επιστροφών.

Την ίδια ώρα, η ΑΑΔΕ ψάχνει, εδώ και καιρό, φυσικά και νομικά πρόσωπα που δικαιούνται 235 εκατ. ευρώ καθώς είτε δεν υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας είτε δεν έχουν υποβάλλει τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για να τους πιστωθούν τα σχετικά ποσά που τους αναλογούν.

Η αιτία

Να σημειωθεί ότι αιτία του προβλήματος είναι ότι για τους υπόχρεου δεν υπάρχουν στοιχεία για τραπεζικούς λογαριασμούς και διευθύνσεις ή τα απαιτούμενα δικαιολογητικά με αποτέλεσμα τα χρήματα να παραμένουν στα ταμεία εφορίας.

Σημειώνεται ότι λίγες ημέρες πριν τη καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και με στόχο την επιτάχυνση της διαδικασίας, η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε ότι είναι προαιρετική η γνωστοποίηση του ΙΒΑΝ πριν την υποβολή δήλωσης εφόσον δεν προκύπτει επιστροφή φόρου. Σε όσους φορολογούμενους προκύπτει επιστροφή φόρου εισοδήματος, πρέπει να προχωρήσουν σε δήλωση του IBAN πριν την υποβολή της δήλωσης, προκειμένου να τους επιστραφεί το ποσό.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΙΒΑΝ μπορεί να δηλωθεί στην:

  • Ψηφιακή πύλη myAADE, ακολουθώντας τη διαδρομή Μητρώο & Επικοινωνία > Δήλωση Λογαριασμού IBAN
  • Εφαρμογή για κινητές συσκευές myAADEapp, επιλέγοντας Στοιχεία Επικοινωνίας > ΙΒΑΝ.

Επιστροφές εξπρές

Να σημειωθεί ότι με βάση το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2024 προωθείται μια διαδικασία για εξπρές επιστροφές ΦΠΑ στους συνεπείς φορολογούμενους με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα