Η Φινλανδία δεν αναγνωρίζει την Παλαιστίνη και συνεχίζει τις αγορές όπλων από το Ισραήλ

Διαβάζεται σε 2'
Αλεξάντερ Στουμπ
Αλεξάντερ Στουμπ AP Photo Matt Rourke

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας υπερασπίζεται την απόφαση να αγοράσει η χώρα όπλα από το Ισραήλ και να μην αναγνωρίσει παλαιστινιακό κράτος.

Ο πρόεδρος της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της χώρας του να αγοράσει όπλα από το Ισραήλ παρά τον πόλεμο στη Γάζα, τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή ότι δεν έχει καμία σχέση με την απροθυμία της Φινλανδίας να αναγνωρίσει ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος αυτή τη στιγμή.

Η Φινλανδία αγοράζει από το Ισραήλ το αντιπυραυλικό σύστημα David’s Sling (Σφενδόνη του Δαυίδ). Το Ελσίνκι θεωρεί το σύστημα αυτό υψηλή προτεραιότητα για τη δική του άμυνα λόγω των συνεχιζόμενων πυραυλικών επιθέσεων της γειτονικής Ρωσίας σε πολιτικούς και στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Ο Στουμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Μάρτιο, έχει ορίσει τη νέα θέση της Φινλανδίας σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ως «ρεαλιστική στη βάση αξιών», που σύμφωνα με τον ίδιο αφορά «την επίτευξη πραγμάτων στον κόσμο όπως αυτός είναι» και όχι «όπως θέλω να τον δω».

Σε συνέντευξή του στο Reuters σήμερα, ο Στουμπ δήλωσε ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή το Ελσίνκι να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος, παρόλο που οι γειτονικές σκανδιναβικές χώρες, Σουηδία, Ισλανδία και πιο πρόσφατα η Νορβηγία, το έχουν κάνει.

«Στην περίπτωση του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, η ρεαλιστική βασισμένη σε αξίες πολιτική μας για την αναγνώριση της Παλαιστίνης επικρατεί στη σκέψη μας με την έννοια ότι θέλουμε αυτή η αναγνώριση, όχι αν, αλλά όταν συμβεί, να έχει αντίκτυπο προς μια λύση δύο κρατών και μια ειρηνική λύση», είπε.

Τον περασμένο μήνα, ο Στουμπ είπε σε Φινλανδούς διπλωμάτες ότι η αναγνώριση από τη Φινλανδία ενός παλαιστινιακού κράτους ήταν «θέμα χρόνου» και ότι θα επιλέγονταν η κατάλληλη στιγμή στρατηγικά για την προώθηση της ειρήνης στη Μέση Ανατολή.

Παράλληλα υποστήριξε ότι η απόφαση αυτή δεν έχει «καμία σχέση» με τη συμφωνία αγοράς όπλων με το Ισραήλ.

«Αυτό, το βλέπω μόνο ρεαλιστικά, με άλλα λόγια, το γεγονός ότι χρειαζόμαστε αυτά τα όπλα. Έτσι, τότε βλέπω τη φινλανδική ασφάλεια», συμπλήρωσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα