Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: “Επιτέλους πολιτική”
Διαβάζεται σε 3'Επιστροφές στελεχών, συζήτηση τακτικής, οργανωτική ανασυγκρότηση και ενότητα τα θέματα που απασχολούν την πρώτη συνεδρίαση του οργάνου μετά την εσωτερική κρίση.
- 07 Δεκεμβρίου 2024 17:13
«Επιτέλους πολιτική»! Αυτό είναι το κυρίαρχο κλίμα στους διαδρόμους του κεντρικού ξενοδοχείου της Αθήνας που διεξάγεται η πρώτη Κεντρική Επιτροπή μετά την εσωκομματική κρίση που πέρασε ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποδίδεται από πολλά στελέχη με την συγκεκριμένη φράση.
Το ζήτημα της εσωτερικής ενότητας αναδεικνύεται από όλες τις πλευρές ως «ένα το κρατούμενο» δίχως να κρύβονται κατ’ ανάγκη οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις για την περεταίρω πορεία του κόμματος.
Επιστροφές
Ένα επίσης χαρακτηριστικό στοιχείο είναι η πολιτική επιστροφή (ανεξαρτήτως της οργανωτικής μορφής που αυτή θα πάρει) σειράς στελεχών όπως ο Διονύσης Τεμπονέρας που είχε αποστασιοποιηθεί όπως και ο Βλάσης Τσιόγκας την προηγούμενη περίοδο, ο Ανδρέας Νεφελούδης που είχε «μετακινηθεί» προς την Νέα Αριστερά, ο Στέφανος Τζουμάκας και ο Σταύρος Αραχωβίτης.
Τα στελέχη και οι βουλευτές του κόμματος συνεχίζουν να αναφέρονται με έμφαση στην επαναφορά της «κανονικότητας» μετά από την πολιτική κρίση που ταλάνισε την Κουμουνδούρου επί έναν και πλέον χρόνο. Επισημαίνοντας ότι αποτελεί την βάση για την «αποκατάσταση» του ρόλου του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.
Προοπτική και ενότητα
Η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ συζητά την πολιτική τακτική του κόμματος με έμφαση στην αναδιοργάνωση και την ανάκτηση της πολιτικής της επιρροής. Στην προοπτική της διενέργειας του συνεδρίου του που θα γίνει την Άνοιξη (πιθανότατα τον Μάρτιο) όπως η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Το ανάλογο στίγμα έδωσε άλλωστε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι ξανά όρθιος, δυνατός, ενωμένος και επιστρέφει στην πολιτική, αλλά έχει και περισσότερο πείσμα, θα είναι αξιωματική αντιπολίτευση έξω και μέσα στη Βουλή». Επισημαίνοντας πως «αφήνουμε πίσω την τοξικότητα, τη στεναχώρια την εσωστρέφεια, τον διχασμό».
Όσον αφορά τα επίμαχα ζητήματα που τίθενται στην Κεντρική Επιτροπή, αφορούν κυρίως την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος. Με έμφαση στην επαναλειτουργία των οργανώσεων, την διαμόρφωση δεσμών με την κοινωνία. Σε πολιτικό επίπεδο καθίσταται ζητούμενο είναι η «εκπομπή» ενός συγκροτημένου πολιτικού λόγου.
Σε αυτό το στάδιο μάλιστα φέρεται πως θα συνδυάζει την αντικυβερνητική ρητορική με την διαμόρφωση άμεσα ενός εμφανούς μετώπου και προς το ΠΑΣΟΚ με στόχο να …ξαναφτιαχθούν οι ισορροπίες στον λεγόμενο προοδευτικό χώρο. Δίχως πάντως να εγκαταλείπεται και η ρητορική της ώσμωσης των όμορων χώρων. Πρόκειται για μία «άσκηση ισορροπίας» που αποτελεί ερώτημα το πώς θα λειτουργήσει.
Ο Π. Πολάκης
Στη δική του παρέμβαση ο Παύλος Πολάκης -που συγκέντρωσε σημαντικό ποσοστό στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές- έδωσε το δικό του στίγμα. Εκφράζοντας την πεποίθηση πως οι συσχετισμοί του κόμματος πρέπει να αποτυπωθούν στα όργανα και την έκφραση του. Ξεκαθάρισε πάντως πως θα λειτουργήσει με λογική ενότητας.
Είπε πως «όσον με αφορά, το δείγμα της ενότητας, το έδωσα το βράδυ των εκλογών». Προσθέτοντας όμως πως «επειδή πάντα το τανγκό το χορεύουν δυο, θέλω να δω τα αντίστοιχα πράγματα από τη μεριά του Σωκράτη».
Ζήτησε μάλιστα «στην πορεία προς το συνέδριο, το οποίο θα είναι και καταστατικό και προγραμματικό, να είμαστε συμπεριληπτικοί και συναινετικοί και να πάμε ενωμένοι». Ερώτημα αποτελεί αν ο Παύλος Πολάκης αξιώνει να υπάρξει ζήτημα αντιπροεδρίας στο κόμμα, καθώς το ζήτημα αυτό έθεσαν στις παρεμβάσεις τους στελέχη του δικού του κύκλου. Δίχως όμως να αποσαφηνίζεται αν η θέση αυτή απηχεί τις απόψεις του βουλευτή Χανίων.