Ουκρανία: Τριήμερο πένθος για το λουτρό αίματος στην Πολτάβα – Μακραίνει η λίστα των θυμάτων

Διαβάζεται σε 5'
Διασώστης σε φλεγόμενο ηλεκτρικό υποσταθμό που χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία
Διασώστης σε φλεγόμενο ηλεκτρικό υποσταθμό που χτυπήθηκε από ρωσικό βομβαρδισμό στην Ουκρανία (AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Δεκάδες οι νεκροί και οι τραυματίες από το νέο ρωσικό πλήγμα στην Πολτάβα, στην Ουκρανία. “Πρόκειται για μια πρωτοφανή τραγωδία”.

Λουτρό αίματος με δεκάδες νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες είναι το αποτέλεσμα του νέου ρωσικού χτυπήματος στην Ουκρανία. Οι δυνάμεις της Μόσχας εξαπέλυσαν βαλλιστικούς πυραύλους στην πόλη Πολτάβα στα βορειοανατολικά της χώρας, πλήττοντας, περιοχή όπου βρίσκονται νοσοκομείο και στρατιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν ανακοινωθεί υπάρχουν 51 άνθρωποι νεκροί και 235 τραυματίες.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έδειχναν αρκετά πτώματα νεαρών ανδρών στο έδαφος καλυμμένα με σκόνη και συντρίμμια, με την πολύ κατεστραμμένη πλευρά ενός μεγάλου κτιρίου πίσω τους. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει άμεσα τις φωτογραφίες.

Σε βίντεο που ανήρτησε στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά άμεσα όπλα, πυραύλους και συστήματα αεράμυνας και κάνει λόγο για ρωσικά αποβράσματα.

“Τα ρωσικά καθάρματα θα λογοδοτήσουν σίγουρα για αυτό το χτύπημα”, δήλωσε ο Ζελένσκι. “Συνεχίζουμε να λέμε σε όλους στον κόσμο που έχουν τη δύναμη να σταματήσουν αυτή την τρομοκρατία: τα συστήματα αεράμυνας και οι πύραυλοι χρειάζονται στην Ουκρανία, όχι σε μια αποθήκη κάπου. Χρειάζονται χτυπήματα μεγάλου βεληνεκούς που μπορούν να μας προστατεύσουν από τη ρωσική τρομοκρατία τώρα, όχι κάποια στιγμή αργότερα. Δυστυχώς, κάθε μέρα καθυστέρησης σημαίνει απώλεια ανθρώπινων ζωών”, τόνισε. Ο ίδιος διέταξε πλήρη και άμεση έρευνα, λέγοντας ότι το πλήγμα προκάλεσε ζημιές σε κτίριο του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Επικοινωνιών.

Άλλοι 15 άνθρωποι ενδέχεται να βρίσκονται ακόμη κάτω από τα ερείπια, σύμφωνα με τον περιφερειακό κυβερνήτη της Πολτάβα Φιλίπ Πρόνιν, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Κάθε 15-20 λεπτά ακολουθούν ‘λεπτά σιωπής’ για να αφουγκραστούμε τους ανθρώπους που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια» είπε, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση, ο Ολεξάντρ Χορούζνι, εκπρόσωπος τύπου του υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης.

Η χρήση βαλλιστικών πυραύλων, οι οποίοι πλήττουν στόχους εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά μέσα σε λίγα λεπτά απ’ την εκτόξευση τους, σημαίνει ότι τα θύματα έχουν ελάχιστο χρόνο για να καλυφθούν αφότου ακουσθούν οι σειρήνες του συναγερμού, ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Πρόκειται για μια πρωτοφανή τραγωδία για όλη την Ουκρανία. Ο εχθρός έπληξε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και ένα νοσοκομείο», έγραψε σε ανάρτηση της στο Χ η πρώτη κυρία της Ουκρανίας, Ολένα Ζελένσκα.

Ο εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας Ντμίτρι Λαζούτκιν, σε δηλώσεις του στην τηλεόραση είπε ότι τη στιγμή της επίθεσης γινόντουσαν μαθήματα στις τάξεις του στρατιωτικού ινστιτούτου.«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γινόντουσαν μαθήματα. Ο συναγερμός ήχησε στις 9:08, όλοι έτρεξαν στο καταφύγιο, μερικά λεπτά αφότου ήχησε ο συναγερμός, ακούστηκαν εκρήξεις. Κατά την διάρκεια του αεροπορικού πλήγματος δεν γίνονταν καμία παρέλαση ή κάποια άλλη εκδήλωση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στην Πολτάβα, περίπου 300 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του Κιέβου και 120 χιλιόμετρα από τα πλησιέστερα ρωσικά σύνορα, ο περιφερειάρχης Φιλίπ Πρόνιν δήλωσε ότι περίπου 150 κάτοικοι έδωσαν αίμα για τους τραυματίες. Οι τοπικές αρχές ανακοίνωσαν τριήμερο πένθος. Η Ρωσία δεν σχολίασε αμέσως την επίθεση.

Ο στρατός ξηράς της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι στρατιωτικό προσωπικό σκοτώθηκε σε ρωσική πυραυλική επίθεση σε στρατιωτικό ινστιτούτο στην Πολτάβα. Στην ανακοίνωση του στο Telegram ο στρατός ανέφερε ότι διεξάγεται έρευνα για να διαπιστωθεί αν έγιναν αρκετά για την προστασία του προσωπικού στην εκπαιδευτική εγκατάσταση που επλήγη από τον πύραυλο. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν τα μέτρα για τη διασφάλιση της ασφάλειας στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

«Η βαρβαρότητα του Πούτιν δεν έχει όρια»

Λονδίνο και Βερολίνο καταδίκασαν την πολύνεκρη ρωσική επίθεση στην κεντρική Ουκρανία,

«Η βαρβαρότητα του Πούτιν δεν έχει όρια», κατήγγειλε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ. Ο Ρώσος πρόεδρος «πρέπει να λογοδοτήσει», συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ντέβιντ Λάμι δήλωσε από την πλευρά του ότι η ρωσική σημερινή επίθεση είναι η «τελευταία αποτρόπαια επιθετική ενέργεια στον αποτρόπαιο και παράνομο πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία».

Το πλήγμα στην Πολτάβα ήρθε λίγες ώρες μετά τις επιθέσεις με ντρόουν σε Κίεβο, Χερσώνα, και Ζαπορίζια με τρεις νεκρούς.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, το πλήγμα αυτό ήταν σοβαρό για την Ουκρανία, αλλά και για το ηθικό των δυνάμεών της γιατί έχασε δεκάδες δεκάδες ανθρώπους σε μια στιγμή που έχει φοβερό πρόβλημα με τη στρατολόγηση νέων στρατιωτών και χρειάζεται τον κάθε έναν για να πολεμήσει στα μέτωπα.

Στη Μογγολία ο Πούτιν

Την ώρα που οι μάχες στο ανατολικό μέτωπο αλλά και στη ρωσική περιφέρεια του Κουρσκ συνεχίζονται, ο Βλαντιμίρ Πούτιν γίνεται δεκτός με τιμές στη Μογγολία η οποία αγνόησε το ένταλμα σύλληψης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου εναντίον του Ρώσου προέδρου για εγκλήματα πολέμου. Η πλατεία Τζένγκις Χαν στην πρωτεύουσα Ουλάν Μπατόρ μετατρέπεται σε χώρο λαμπρής υποδοχής και η εικόνα στέλνει το ξεκάθαρο μήνυμα ότι το πολιτικό άνοιγμα που επιχειρεί τα τελευταία χρόνια η Μογγολία σε διεθνείς οργανισμούς και τρίτες χώρες όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γερμανία και η Ιαπωνία μπαίνει σε δεύτερη μοίρα χάριν των παραδοσιακών της εταίρων, Κίνας και Ρωσίας. Σίγουρος για το σύμμαχό του ο Βλαντιμίρ Πούτιν επαινεί τις διμερείς σχέσεις:

«Οι σχέσεις με τη Μογγολία εντάσσονται στις προτεραιότητες της εξωτερικής μας πολιτικής στην Ασία. Βρίσκονται πλέον σε ανώτερο επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ενώ το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών καταγγέλλει την αδράνεια της Μογγολίας ως βαρύ πλήγμα εναντίον της δικαιοσύνης και του Διεθνούς Δικαστηρίου, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μιλά για νέες προοπτικές ενεργειακής συνεργασίας με την Ουλάν Μπατόρ με κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει Ρωσία και Κίνα μέσω Μογγολίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα