Παρέμβαση Μυτιληναίου για τις σπάνιες γαίες – “Η Κομισιόν να λάβει άμεση και ουσιαστική δράση”

Διαβάζεται σε 2'
Ευάγγελος Μυτιληναίος
Ευάγγελος Μυτιληναίος

Σκληρή κριτική στην Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, άσκησε o Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Σφοδρή κριτική στην Κομισιόν για το γεγονός ότι δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση και στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, άσκησε ο πρόεδρος της Metlen και της Eurometaux, Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Ειδικότερα, με ανάρτησή του στο LinkedIn, ο κ. Μυτιληναίος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι την ώρα που η Κίνα «σφίγγει» περαιτέρω τις εξαγωγές σπάνιων γαιών, οι οποίες είναι ζωτικής σημασίας για τη βιομηχανική παραγωγή της Ευρώπης, η Κομισιόν δεν έχει ακόμα προχωρήσει στην εύρεση λύσεων για διαφοροποιημένες πηγές εισαγωγής των σημαντικών πρώτων υλών.

 Όπως αναφέρει ο κ. Μυτιληναίος:

“Η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για την αντιμετώπιση αυτού του σημαντικού κινδύνου, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με σκοπό να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πρόσβαση και τον βιώσιμο εφοδιασμό με αυτές, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή, αλλά συμπεριλαμβάνοντας και εισαγωγές από διαφοροποιημένες πηγές.

 Ο κατάλογος περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες μεταξύ των οποίων, το αντιμόνιο, το γερμάνιο, ο βωξίτης, το γάλλιο και πολλοί άλλοι.

Δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να προωθήσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να διαδραματίσει τον ρόλο του παρόχου κρίσιμων πρώτων υλών, αποτυγχάνοντας να παρουσιάσει ισχυρά εργαλεία μείωσης των κινδύνων ή κίνητρα παρόμοια με τον IRA (σ.σ. ο αμερικανικός νόμος ενάντια στον πληθωρισμό που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κίνητρα για πρώτες ύλες και ενέργεια).

Με μια νέα Επιτροπή προ των πυλών και χωρίς άλλο χρόνο για συζήτηση, αναμένουμε άμεση ουσιαστική δράση”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα