Πέθανε ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ
Διαβάζεται σε 1'![Πέθανε ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/nadir-640x426.jpg)
Για πολλά χρόνια ο Ασίλ Ναντίρ ήταν ιδιοκτήτης του συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης “Κίμπρις”, το οποίο πώλησε σε εταιρία τουρκικών συμφερόντων.
- 10 Φεβρουαρίου 2025 10:08
Πέθανε την Κυριακή (09/02) σε ηλικία 83 ετών, ο τουρκοκύπριος επιχειρηματίας Ασίλ Ναντίρ.
Ο Ναντίρ γεννήθηκε στην κατεχόμενη Λεύκα. Δημιούργησε, στο Λονδίνο, τον κολοσσό εταιριών Polly Peck, με έμφαση στο εμπόριο τροφίμων και κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, σφετεριζόμενος περιουσίες ελληνοκύπριων εκτοπισμένων.
Η εταιρία επεκτάθηκε ραγδαία και συνδέθηκε με την οικονομική άνθηση της κατεχόμενης Κύπρου. Κατέρρευσε ωστόσο στα χρόνια του 1990, όταν συνδέθηκε με απάτες και λογιστικές παρατυπίες.
Αντιμετωπίζοντας 66 κατηγορίες, ο Ναντίρ κατέφυγε το 1993 στα κατεχόμενα, οδηγώντας σε παραίτηση, λόγω των σχέσεων τους, τον τότε υπουργό Βορείου Ιρλανδίας.
Ο Ασίλ Ναντίρ επέστρεψε το 2010 στο Λονδίνο, όπου δικάστηκε και φυλακίστηκε.
Για πολλά χρόνια, ήταν ιδιοκτήτης του συγκροτήματος μέσων ενημέρωσης «Κίμπρις», το οποίο πώλησε σε εταιρία τουρκικών συμφερόντων.