Σε απελπισία η Βενετία – “Δεν έχουν κανένα αντίκτυπο” οι περιορισμοί για τον υπερτουρισμό

Διαβάζεται σε 4'
Σε απελπισία η Βενετία – “Δεν έχουν κανένα αντίκτυπο” οι περιορισμοί για τον υπερτουρισμό
Οι εμβληματικές γόνδολες στη Βενετία iStock

Παρά τις πρακτικές που ακολουθεί το τελευταίο διάστημα η Βενετία για να μειώσει τον υπερτουρισμό, φαίνεται πως δεν υπάρχει κανένα ουσιαστικό αντίκτυπο και η ιταλική πόλη εξακολουθεί να “βουλιάζει” από κόσμο.

Η Βενετία αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με τα έσοδα που προέρχονται από τον τουρισμό να ενισχύουν σημαντικά την οικονομία της χώρας. Δεν είναι όμως όλα ρόδινα.

Τον Ιούλιο του 2022 κι ενώ ο πλανήτης ακόμη “ανάρρωνε” από την πανδημία του κορονοϊού, οι Αρχές της Βενετίας ανακοίνωσαν την επιβολή εισιτηρίου στους ημερήσιους ταξιδιώτες, ο αριθμός των οποίων ξεπερνούσε συχνά κατά πολύ τους κατοίκους στο ιστορικό κέντρο. Το εν λόγω μέτρο τέθηκε σε ισχύ στις 16 Ιανουαρίου του 2023.

Μερικούς μήνες μετά, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, οι Αρχές ανακοίνωσαν ακόμη ένα μέτρο, το οποίο απαγόρευε τα μεγάφωνα και τις τουριστικές ομάδες άνω των 25 ατόμων.

Ο υπερτουρισμός θεωρείται ευρέως ως ένα από τα πιο επείγοντα ζητήματα για τη Βενετία, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 250.000 κατοίκων, ενώ το 2019 την επισκέφτηκαν περισσότεροι από 13 εκατομμύρια επισκέπτες.

Παράλληλα, οι κάτοικοι της Βενετίας την εγκαταλείπουν σταδιακά λόγω των φόβων ότι οι τουρίστες θα μπορούσαν να κατακλύσουν την ιστορική νησιωτική πόλη.

Οι παραπάνω περιορισμοί ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν μαρτυρίες Βενετσιάνων στον Guardian, κάνουν… μια τρύπα στο νερό.

Οι νέοι περιορισμοί, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ την 1η Αυγούστου και ισχύουν για το κύριο νησί της Βενετίας, καθώς και για το Murano, το Burano και το Torcello, έχουν ως στόχο να αποσυμφορήσουν τα στενά σοκάκια της πόλης και να φέρουν στον μειωμένο αριθμό των κατοίκων μια μικρή δόση ηρεμίας. Όσοι παραβιάζουν τους κανόνες κινδυνεύουν με πρόστιμα από 25 έως 500 ευρώ.

Η Τζούλια, ξεναγός από τη Βενετία, στέκεται στην πλατεία του Αγίου Μάρκου, οδηγώντας τους ανθρώπους προς ένα σκάφος που θα τους μεταφέρει σε μια περιήγηση στο Murano και το Burano. Είναι εξίσου εξοργισμένη με τους νέους περιορισμούς.

Βενετία
Βενετία ISTOCK

“Δεν είναι εύκολο να βρεις ξεναγούς για να φροντίσεις περισσότερα από ένα γκρουπ – έχουμε ένα λεωφορείο με 50 τουρίστες αλλά μόνο έναν ξεναγό”, δήλωσε στο βρετανικό μέσο. “Είναι νωρίς ακόμα, αλλά, όπως και το εισιτήριο εισόδου, αμφιβάλλω αν θα αλλάξει κάτι”.

Η Βενετία, κάποτε η καρδιά μιας ισχυρής ναυτικής δημοκρατίας, έχει γίνει το σύμβολο του υπερτουρισμού την τελευταία δεκαετία, προσελκύοντας περίπου 30 εκατ. επισκέπτες ετησίως, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έρχεται μόνο για μια μέρα. Καθώς προσπαθεί να αντιστρέψει την τάση αυτή, η πόλη θεωρείται πλέον και από άλλα παγκόσμια hotspots ως πεδίο δοκιμών για μέτρα που έχουν σχεδιαστεί για την άμβλυνση της πίεσης.

Αλλά οι επικριτές υποστηρίζουν ότι η αποσπασματική προσέγγιση που έχει υιοθετηθεί μέχρι στιγμής ήταν άκαρπη.

Τον Απρίλιο, η Βενετία έγινε ο πρώτος μεγάλος τουριστικός κόμβος στον κόσμο που χρέωσε την είσοδο, στο πλαίσιο ενός πειράματος που αποσκοπεί στην αποτροπή των ημερήσιων εκδρομέων. Η εισφορά των 5 ευρώ, η οποία ίσχυε σε 29 ημέρες αιχμής και έληξε τον Ιούλιο, ήταν επίσης μια επείγουσα αντίδραση των τοπικών αρχών για να αποφευχθεί η μαύρη λίστα του μνημείου πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης, το τέλος καταβλήθηκε 485.000 φορές, συγκεντρώνοντας 2,4 εκατ. ευρώ για τα ταμεία, πολύ περισσότερα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, ήταν λιγότερο επιτυχής στον περιορισμό των αριθμών.

Παρόλα αυτά, οι αξιωματούχοι είναι πεπεισμένοι ότι το σύστημα, το οποίο έχουν περιγράψει ως ένα επαναστατικό εργαλείο για τη συγκέντρωση ακριβέστερων δεδομένων σχετικά με την παρουσία των επισκεπτών, θα μπορούσε να είναι η θεραπεία για τα προβλήματα του τουρισμού τους, και έτσι έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι θα διπλασιάσουν το τέλος όταν η πρωτοβουλία ανανεωθεί το 2025.

Ο Giovanni Andrea Martini, δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης στη Βενετία, συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο επιφανών επικριτών της.

“Δεν είχε κανένα απολύτως αντίκτυπο”, δήλωσε. “Στην πραγματικότητα, έχουμε στοιχεία που δείχνουν ότι, σε ορισμένες ημέρες που ίσχυε το τέλος, ο αριθμός των επισκεπτών ήταν κατά 5.000 υψηλότερος από ό,τι τις ίδιες ημέρες το 2023. Γνωρίζαμε ότι δεν θα λειτουργούσε – ήταν απλώς απελπισμένοι να κατευνάσουν την Unesco”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα