Σε ένα δήθεν κόσμο “ισότητας”, η Κομισιόν είναι γεμάτη (δεξιούς) άντρες

Διαβάζεται σε 3'
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ursula von der Leyen AP Photo Geert Vanden Wijngaert

Η φον ντερ Λάιεν είναι μπροστά στο φάσμα της αποδοχής μιας στρατηγικής της ήττας ως προς την ισότητα, ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ασκεί πίεση στις χώρες της ΕΕ να προτείνουν γυναίκες για την επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ωστόσο τα σχέδιά της αποτυγχάνουν.

Στη βάση των προτάσεων που έγιναν, μόλις εννέα εκ των 26 προτεινόμενων ονομάτων είναι γυναίκες χωρίς να περιλαμβάνεται η ίδια σε αυτό τον αριθμό, κάτι που εκλαμβάνεται ως μια απογοητευτική εξέλιξη.

Αξιωματούχοι που μίλησαν στο Politico ανέφεραν ότι η φον ντερ Λάιεν άσκησε πιέσεις σε πέντε μικρότερα κράτη, περιλαμβανομένων της Σλοβενίας και της Μάλτας να αντικαταστήσουν τους άντρες προτεινόμενους, με γυναίκες. Σε συνέδριο στη Σλοβενία η φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η νέα Επιτροπή θα δώσει προτεραιότητα στη διεύρυνση της ΕΕ, για αυτό και η περιοχή θα έχει πλέον τον δικό της Επίτροπο που θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο για τη γύρω περιοχή.

Στην περίπτωση της Μάλτας, η Πρόεδρος της Κομισιόν ζήτησε από την κυβέρνηση να κρατήσει την Χέλενα Ντάλι, την προηγούμενη επίτροπο για άλλη μια θητεία, και να μη στείλει τον Γκλεν Μικάλεφ. Ο Μαλτέζος Πρωθυπουργός φέρεται όμως να έλαβε αυτή την παρότρυνση ως “παρέμβαση” στις δικές του αρμοδιότητες και ως εκ τούτου δεν αναμένεται να αλλάξει την απόφαση του.

Επιπλέον, τα κράτη απέφυγαν να ακολουθήσουν την προτροπή της φον ντερ Λάιεν να δώσουν δύο ονόματα ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες για μεγαλύτερο αριθμό γυναικών. Η φον ντερ Λάιεν σε επιστολή της προς όλους τους ηγέτες, είχε ζητήσει από τα κράτη να παρουσιάσουν μια γυναίκα και ένα άντρα ως προτεινόμενους, κάτι που τήρησε μόνο η Βουλγαρία.

Το Politico αναφέρει πως με τη συμμετοχή περισσότερων ανδρών, η Επιτροπή θα είναι λιγότερο αποτελεσματική εξ αιτίας του γεγονότος πως δεν θα μετέχουν πολλές γυναίκες. Το Βέλγιο ανακοίνωσε πάντως τη Δευτέρα πως θα στείλει γυναίκα Επίτροπο, ενώ και η Ρουμανία θα αλλάξει την επιλογή της. Συγκεκριμένα, το Βέλγιο θα προτείνει την ομοσπονδιακή υπουργό Εξωτερικών και εμπορίου Χάντζα Λαχμπίμπ για τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έχοντας νωρίτερα χάσει την προθεσμία που είχε θέσει η φον ντερ Λάιεν.

Βάσει νέων υποψηφιοτήτων, οι γυναίκες θα εκπροσωπούν μόλις 9 από τους 27 πιο υψηλόβαθμους αξιωματούχους του εκτελεστικού κλάδου της ΕΕ. Η κατάσταση παραμένει ρευστή μετά τις νέες παραινέσεις της φον ντερ Λάιεν για να επανεξεταστούν οι προτάσεις διορισμών.

Αξίζει να σημειωθεί πως και η Ελλάδα, ο πρωθυπουργός της οποίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι στην ίδια πολιτική “οικογένεια” με την πρόεδρο της Κομισιόν, δεν πρότεινε γυναίκα (αλλά τον Απόστολο Τζιτζικώστα). Στη δε απερχόμενη Επιτροπή είχαμε 12 γυναίκες, με τα νέα δεδομένα να αποτελούν οπισθοδρόμηση. Επιπρόσθετα, από τα 27 προτεινόμενα πρόσωπα τα 7 υπηρετούσαν ήδη στην Κομισιόν και συνεχίζουν.

Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως στη νέα Επιτροπή τα 16 ονόματα προέρχονται από δεξιά κόμματα, και μόλις 4 από σοσιαλδημοκρατικά. Πρακτικά, τα παραπάνω σημαίνουν πως η Επιτροπή συνολικά αναμένεται να κινηθεί πιο δεξιόστροφα, με το μεταναστευτικό να είναι στο επίκεντρο – μετά τα αποτελέσματα και των πρόσφατων Ευρωεκλογών που έδειξαν άνοδο των ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών σχημάτων.

Η υποβολή του καταλόγου των Επιτρόπων για έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα