Β. Ψάλτης: 1,2 δισ. ευρώ διανομή μερίσματος στην 3ετία

Διαβάζεται σε 4'
Alpha Bank
Alpha Bank Nikos Libertas / SOOC

Την επίτευξη καθαρής πιστωτικής επέκτασης 2 δις. ευρώ τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονικά έθεσε μεταξύ των στόχων, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης

Την διανομή στους μετόχους υπό μορφή μερισμάτων 1,2 δις ευρώ την τριετία 2024 – 2027 και την επίτευξη καθαρής πιστωτικής επέκτασης 2 δις. ευρώ τόσο φέτος όσο και την επόμενη χρονικά έθεσε ως στόχους ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Βασίλης Ψάλτης. 

Όπως ανέφερε στους αναλυτές η διοίκηση της Alpha Bank, η ανθεκτικότητα του καθαρού εσόδου τόκων παρά τις πιέσεις από την πτώση των επιτοκίων, η ισχυρή ανάπτυξη του δανειακού χαρτοφυλακίου και η επιταχυνόμενη δυναμική των εσόδων προμηθειών, υποστηριζόμενες από τα αναμενόμενα οφέλη που θα προκύψουν ως αποτέλεσμα της συνεργασίας με την UniCredit, αναμένεται να οδηγήσουν σε αύξηση κερδών και ισχυρή δημιουργία κεφαλαίων για τη διανομή υψηλότερων μερισμάτων προς τους μετόχους.

Συγκεκριμένα ο κ. Ψάλτης τόνισε ότι η τράπεζα θα διανείμει στους μετόχους της το 35% των φετινών κερδών με στόχο να ανέλθει στο 50% το 2026 από τα κέρδη του 2025. «Συνολικά την τριετία 2024-2027 η τράπεζα θα διανείμει στους μετόχους της 1,2 δισ. ευρώ» τόνισε ο επικεφαλής της Alpha Bank. Ειδικά για τη μερισματική πολιτική η διοίκηση της τράπεζας ξεκαθάρισε ότι υπάρχει ανοικτός διάλογος με τους επόπτες και το βέβαιο είναι ότι το μίγμα των μερισμάτων θα εμπεριέχει το εργαλείο του buy back.

Ερωτηθείς για το μείζον ζήτημα της πιστωτικής επέκτασης προς την πραγματική οικονομία, ο κ. Ψάλτης τόνισε στους αναλυτές ότι ρυθμός αύξησης χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις έτρεξε με 10% το 2024, τάση που αναμένεται να διατηρηθεί και το τέταρτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης ενώ θα αποτελέσει και την βάση ανάπτυξης για το 2025.

Ωστόσο ο κ. Ψάλτης παραδέχθηκε ότι η εικόνα στη Λιανική αγορά δανείων είναι διαφορετική με τα στεγαστικά να εξακολουθούν να καταγράφουν αρνητικό ρυθμό ενώ αντίθετα σε θετικό έδαφος κινούνται οι χορηγήσεις στα καταναλωτικά και τα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις. 

«Σε αυτό το περιβάλλον η Alpha Bank θα σημειώσει καθαρή πιστωτική επέκταση 2 δισ. ευρώ το 2024 ενώ εκτιμάται ότι ο ρυθμός θα διατηρηθεί και το 2025», ανέφεραν τα στελέχη της τράπεζας.

Την ίδια στιγμή ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE) αναμένεται στο τέλος του 2024 να κινηθεί κάτω του 4%, ενώ η διοίκηση ενημέρωσε τους αναλυτές ότι θα συνεχίσει τις κινήσεις μείωσης του σχετικού αποθέματος μέσω συναλλαγών NPEs και το 2025.

Αναθεώρηση στόχων 

Παράλληλα η διοίκηση της τράπεζας προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση μιας σειράς μεγεθών, από τα κέρδη και την πιστωτική επέκταση έως και το δείκτη NPE. Ειδικότερα, όπως τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, κ. Βασίλης Ψάλτης, η συγκεκριμένη αναβάθμιση έρχεται ως απόρροια, τόσο των ισχυρών οικονομικών επιδόσεων για το εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης, όσο και της ουσιαστικής προόδου στην υλοποίηση των υφιστάμενων στρατηγικών της στόχων. Έτσι, οι νέοι στόχοι προβλέπουν: RoTBV 14% (από >13,5% τον Αύγουστο), συνολικά έσοδα περίπου 2,2 δισ. ευρώ (από >€2,1 δισ. ευρώ), κόστος πιστωτικού κινδύνου περίπου 65 μ.β. (από <70 μ.β.) και προσαρμοσμένα EPS 0,34 ευρώ (από 0,33 ευρώ).

Η συμμαχία με την UniCredit 

Σε ότι αφορά την συμμαχία με την UniCredit ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank υπογράμμισε ότι η Alpha Βank θα αξιοποιήσει στο μέγιστο την συμμαχία της με τον ιταλικό κολοσσό με στόχο την μεγιστοποίηση της αξίας για τους μετόχους και τους πελάτες της τράπεζας. «Ήδη, τρέχουν συνέργειες στα κοινοπρακτικά δάνεια και στα αμοιβαία κεφάλαια ενώ τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν περισσότερες συνεργασίες», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη, η Alpha Bank κατάφερε να ολοκληρώσει, σε λιγότερο από τον προβλεπόμενο χρόνο, το σκέλος της συνεργασίας της με την UniCredit στη Ρουμανία και επιτάχυνε την έκδοση AT1, ύψους 300 εκατ. ευρώ.

Για το ζήτημα του αναβαλλόμενου φόρου ο κ. Ψαλτης ανέφερε ότι η Alpha Bank προβλέπει επιπλέον 130 εκατ. ευρώ για απόσβεση του DTC εκτιμώντας πως θα ολοκληρώσει την αποπληρωμή του αναβαλλόμενου φόρου το 2033 δηλαδή 8 χρόνια νωρίτερα. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα