Αστείο ή ηλιθιότητα; Χαμός στα social με νέο TikTok challenge – Γονείς σπάνε αυγά στα κεφάλια των παιδιών

Αστείο ή ηλιθιότητα; Χαμός στα social με νέο TikTok challenge – Γονείς σπάνε αυγά στα κεφάλια των παιδιών
TikTok

Έντονες αντιδράσεις στα social media με challenge κατά το οποίο γονείς σπάνε αυγά στα κεφάλια παιδιών τους και δημοσιεύουν βίντεο. Παιχνίδι ή ανευθυνότητα; Το Sharenting και οι κίνδυνοι.

Η τελευταία τάση στο TikTok θέλει τους γονείς να… σπάνε αυγά στα κεφάλια των παιδιών τους.

Ναι, καλά διαβάσατε.

Το Egg Crack Challenge έχει καταλάβει την πλατφόρμα τις τελευταίες ημέρες, με το αντίστοιχο hashtag να συγκεντρώνει περισσότερες από 33 εκατομμύρια προβολές.

Τα βίντεο -προφανώς- περιλαμβάνουν μικρά παιδιά, γονείς και σπασμένα αυγά. Σε κάποιες εκ των περιπτώσεων, έχουμε και αντιστροφή του παραδείγματος, όπου τα ανήλικα παιδιά είναι εκείνα που γίνονται οι “δράστες”, ενώ το trend πέρασε και σε ζευγάρια.

Η όλη αμφιλεγόμενη τάση έφερε γέλια στο διαδίκτυο αλλά και μπόλικες αντιδράσεις. Το Daily Blast LIVE αφιέρωσε μάλιστα και ολόκληρη εκπομπή για το challenge.

Ανάμεσα σε εκείνους που αντέδρασαν ήταν και η συγγραφέας Sarah Adams που κάνει καμπάνια κατά της υπερέκθεσης των παιδιών στο διαδίκτυο. Όπως έγραψε στα social προφίλ της:

“Με κάνουν tag σε πολλά από αυτά τα βίντεο και μπορώ να δω σε αυτά να συμβαίνουν δύο πράγματα. Αρχικά τα παιδιά δείχνουν μπερδεμένα, αισθάνονται πως θα γίνει κάτι αστείο, καθώς στέκονται μπροστά στην κάμερα. Στη συνέχεια ένα αυγό σπάει στο κεφάλι τους και είτε ενοχλούνται, είτε φρικάρουν. Όσο βλέπω αυτά τα πλάνα σκέφτομαι, τι ανάγκη έχουμε εμείς ως γονείς να παράγουμε τέτοιο περιεχόμενο; Είναι τόσο μεγάλη η ματαιοδοξία μας για να ποστάρουμε στο διαδίκτυο τόσο πολύ; Μας καταναλώνει τελικά σε τέτοιο μεγάλο βαθμό η ανάγκη μας για έκθεση; Τα likes και τα views είναι τόσο σημαντικά; Εν έτει 2023 σπάμε αυγά στα κεφάλια των παιδιών μας, ελπίζοντας πως θα αντιδράσουν με τέτοιο τρόπο που θα κάνουμε αγνώστους να διασκεδάσουν, εκθέτοντας τα ίδια μας τα παιδιά”.

Άλλοι σημείωσαν πως τα πλάνα αυτά έρχονται λίγο καιρό μετά το διαδικτυακό κάλεσμα μέσω TikTok για “μπάχαλα” και “πλιάτσικο” στην Oxford Street του Λονδίνου που είχε αποτέλεσμα να γίνουν συγκρούσεις με την αστυνομία και συλλήψεις νεαρών. Παράλληλα, στη Βρετανία “τρέχει” μια ακόμη επικίνδυνη “τάση” στα social, το tap out challenge, η οποία θέλει νεαρούς να επιδίδονται σε λαβές που αποσκοπούν στην ακινητοποίηση του “αντιπάλου”. Μάλιστα, ένα 14χρονο παιδί έχασε τη ζωή του από το challenge αυτό στη Σκωτία, πριν λίγους μήνες.

Προφανώς και το σπάσιμο των αυγών δεν είναι το ίδιο επικίνδυνο με τα παραπάνω, ωστόσο πράγματι εδώ τίθεται ένα ζήτημα με την υπερέκθεση των ανηλίκων στα social media, αυτό δηλαδή που περιγράφεται από τους κοινωνιολόγους ως “Sharenting”. Για να καταλάβει κανείς τη διάσταση που έχει λάβει το φαινόμενο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με έρευνες το το 93% των παιδιών που ζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αποκτήσει online παρουσία μέχρι τα δεύτερα γενέθλιά τους. Προφανώς και οι πληροφορίες για τις ζωές των ανηλίκων δημοσιεύονται ερήμην τους, ενώ τα στοιχεία τους διατίθενται ελεύθερα στον “αέρα” και άνετα μπορούν να γίνουν βορά επιτηδείων (για παιδόφιλους κλπ).

Ακόμη, όπως προειδοποιούν ψυχολόγοι, η προσωπικότητα ενός παιδιού διαμορφώνεται πλέον και από το γεγονός πως τα προσωπικά δεδομένα, σταματούν να είναι προσωπικά. Βίντεο και φωτογραφίες από το παρελθόν μπορούν να βρεθούν μπροστά στη μετέπειτα ζωή ενός παιδιού, συνοδεύοντάς το ως άλλο “βιογραφικό”. Οι αντιδράσεις σε “εκπροσώπους” των “Zillennials”, είναι ήδη υπαρκτές και εύλογες.

Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής λογισμικών προστασίας για το διαδίκτυο, ESET, υπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να κοινοποιούμε τις φωτογραφίες των παιδιών μας, μετριάζοντας τους κινδύνους.

Μερικοί από αυτούς είναι οι εξής, με ιδιαίτερη σημασία να δίδεται στον τελευταίο:

-Μην μοιράζεστε κάτι που μπορεί να περιέχει προσωπικά στοιχεία ή πληροφορίες που μπορούν να συμβάλλουν στην αναγνώριση του παιδιού σας, όπως ονόματα, διευθύνσεις, ημερομηνία γέννησης.

-Απενεργοποιήστε τη σήμανση τοποθεσίας όταν κάνετε λήψη φωτογραφιών ώστε να μην εμφανίζονται οι ετικέτες τοποθεσίας.

-Να είστε προσεκτικοί σχετικά με τον τρόπο κοινοποίησης των φωτογραφιών. Πριν αναρτήσετε κάτι στα social media ρίξτε πρώτα μια ματιά στα φίλτρα απορρήτου και στη συνέχεια στο κοινό στο οποίο θα κοινοποιήσετε την ανάρτηση.

-Μοιραστείτε φωτογραφίες και πληροφορίες με άτομα που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε και ζητήστε τους να μην τα μοιραστούν με άλλους.

-Πριν δημοσιεύσετε κάτι, κάντε μια παύση και σκεφτείτε κατά πόσο αυτό που σκοπεύετε να μοιραστείτε θα επηρεάσει στο μέλλον το παιδί σας και πώς.

Όπως, τέλος, αναφέρει και το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού:

“Οι γονείς είναι οι φύλακες των προσωπικών δεδομένων των παιδιών τους και αυτοί που αποφασίζουν τί πρέπει να μένει ιδιωτικό και τί μπορεί να μοιραστεί με τον υπόλοιπο κόσμο γι αυτό και πριν από κάθε δημοσίευση φωτογραφίας παιδιού στο διαδίκτυο είναι χρήσιμο να ζυγίζουν τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας ενέργειας. Καλό είναι να θυμούνται πως μια φωτογραφία μπορεί να δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα χωρίς απαραίτητα να την μοιράζονται στα μέσα δικτύωσης.

Τα παιδιά ενδέχεται να μη συμφωνούν με την απόφαση των γονέων να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα (θετικά ή αρνητικά) για τα ίδια στο διαδίκτυο, ωστόσο εκείνα δεν έχουν την επιλογή της συναίνεσης ή μη. Κι ενώ οι ενήλικοι μπορούν να ορίσουν τις παραμέτρους που αφορούν τα δεδομένα που επεξεργάζεται το εκάστοτε πρόγραμμα περιήγησης, τα παιδιά τους δεν έχουν τον έλεγχο του ίδιου του ψηφιακού τους αποτυπώματος.

Ακόμη, ένα χρήσιμο ερώτημα που θα έπρεπε να τίθεται είναι το τί εικόνα θα δημιουργεί για τους μελλοντικούς ενήλικες το ψηφιακό αποτύπωμα που οι γονείς θα έχουν δημιουργήσει για αυτά. Αλλά και το αν με το να δημοσιοποιούν φωτογραφίες των παιδιών στα μέσα δικτύωσης δημιουργούν και σε εκείνα την ανάγκη για διαρκή αναζήτηση της φήμης ή δημοσιότητας”.

Σημειώνεται πως η Γαλλία προσανατολίζεται στο να απαγορεύσει δια νόμου το δικαίωμα στους γονείς να μοιράζονται φωτογραφίες των παιδιών τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς την άδειά τους.  Το νομοσχέδιο είναι προς συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα