Είναι αλήθεια ότι… το σαμπουάν είναι απάτη, επειδή τα μαλλιά ξεπλένονται μόνα τους;
Διαβάζεται σε 4'Το κίνημα “no poo” ισχυρίζεται ότι η χρήση σαμπουάν είναι άχρηστη διότι τα μαλλιά μπορούν να καθαρίζονται μόνα τους.
- 31 Δεκεμβρίου 2024 07:09
Μέσα σε όλες τις θεωρίες συνωμοσίας, επιστημονικές αμφισβητήσεις, διαδικτυακές αλλοπρόσαλλες διατυπώσεις και πάει λέγοντας, τώρα προέκυψε και το “κίνημα” που ακούει στο όνομα “no poo”. Τι σημαίνει αυτό; Απλώς, no shampoo.
Οι οπαδοί του no shampoo υποστηρίζουν την αποφυγή χρήσης σαμπουάν για τον καθαρισμό των μαλλιών καθώς… πιστεύουν ότι τα συνηθισμένα σαμπουάν περιέχουν σκληρά χημικά που μπορούν να καταστρέψουν τα φυσικά έλαια του τριχωτού της κεφαλής, προκαλώντας ξηρότητα, ευαισθησία και αυξημένη λιπαρότητα.
Τι προτείνουν όμως οι οπαδοί του “no poo” αντί για σαμπουάν; Γιατί ναι, έχουν και προτάσεις.
Μεταξύ των προτάσεών τους είναι η μαγειρική σόδα και το ξύδι. Κατά την πρότασή τους, η μαγειρική σόδα χρησιμοποιείται ως scrub, ενώ το ξύδι (συνήθως μηλόξιδο) ως conditioner. Κάποιοι καθαρίζουν τα μαλλιά τους μόνο με νερό, πιστεύοντας ότι έτσι επιτρέπουν στο τριχωτό της κεφαλής να ρυθμίζει φυσικά τα έλαιά του. Επίσης, προτείνουν φυσικά καθαριστικά όπως σαπούνια από φυτικά συστατικά ή βότανα.
Ωστόσο, άτομα με συγκεκριμένες δερματικές παθήσεις ή τύπους μαλλιών δεν μπορούν προφανώς να “ανταποκριθούν” στα παραπάνω.
Η επιστημονική απάντηση για τα παραπάνω αναφέρει πως η χρήση μαγειρικής σόδας μπορεί να διαταράξει το φυσικό pH του δέρματος (που είναι περίπου 5,5), καθώς η σόδα έχει υψηλό pH (9). Αυτό μπορεί να προκαλέσει ξηρότητα ή ερεθισμούς σε μερικούς ανθρώπους. Το ξύδι, αν και πιο όξινο (pH περίπου 2-3), μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, καθώς η υπερβολική χρήση του μπορεί να οδηγήσει σε ξηρότητα ή φθορά της τρίχας.
Οι δερματολόγοι συνιστούν την αποφυγή υπερβολικής χρήσης σκληρών σαμπουάν, ειδικά για άτομα με ευαίσθητο δέρμα. Ωστόσο, επισημαίνουν ότι το καθαρό τριχωτό της κεφαλής είναι σημαντικό για την υγεία του δέρματος και την αποφυγή δερματοπαθειών. Κοινώς, η οδηγία είναι να χρησιμοποιούνται πιο ήπια, φυσικά σαμπουάν χωρίς θειικά άλατα ή parabens ως μια ισορροπημένη προσέγγιση.
Από τη δική της μεριά, η Neil Harvey, πρόεδρος του Ινστιτούτου Τριχολόγων Βρετανίας, αναφέρει στον Guardian πως “το σαμπουάν δεν είναι απάτη”. Τονίζει πως το να μην πλένει κανείς τα μαλλιά του ή να τα καθαρίζει μόνο με νερό είναι επικίνδυνο καθώς αυτό θα συνεπαγόταν πολλαπλασιασμό βακτηρίων και ζυμομυκήτων, καθώς ευδοκιμούν σε ελαιώδη περιβάλλοντα”. “Αν κάποιος χρησιμοποιεί ένα τραχύ σαμπουάν και στη συνέχεια σταματήσει, τα φυσικά έλαια από τους σμηγματογόνους αδένες στο τριχωτό της κεφαλής θα καλύψουν περισσότερο τα μαλλιά. Σε πρώτο χρόνο αυτό δεν είναι κακό, αλλά σε βάθος χρόνου αυτό μπορεί να γίνει δυσάρεστο και επικίνδυνο”.
Τα σκληρά σαμπουάν περιλαμβάνουν εκείνα που περιέχουν υψηλότερα ποσοστά συστατικών όπως λαουρυλοθειικό νάτριο, χλωριούχο νάτριο ή αρώματα. Η Harvey προτείνει τα σαμπουάν με υψηλότερες συγκεντρώσεις φυσικών συστατικών όπως αιθέρια έλαια που είναι πιο ήπια.
“Για μερικούς ανθρώπους, το υπερβολικά συχνό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα μαλλιά και φαγούρα, ξηρό τριχωτό της κεφαλής”, παραδέχεται η Harvey. “Για άλλους, το αν δεν λούζονται αρκετά μπορεί να κάνει τα μαλλιά να φαίνονται λιπαρά και άτονα και να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό μικροβίωμα του τριχωτού της κεφαλής, καταστρέφοντας το οικοσύστημα βακτηρίων που προστατεύει το τριχωτό της κεφαλής και τα μαλλιά”.
Και ποια είναι η λύση;
Για τα λιπαρά μαλλιά προτείνεται ένα σαμπουάν χωρίς σκληρά θειικά άλατα (sulfate-free), για να μην υπερδιεγείρεται η παραγωγή σμήγματος.
Για τα ξηρά μαλλιά είναι ιδανικό ένα ενυδατικό σαμπουάν και conditioner με φυσικά έλαια (π.χ. αργκάν ή καρύδα).
Για τα κανονικά μαλλιά ένα απαλό σαμπουάν χωρίς parabens είναι ιδανικό.
Για όσους έχουν ευαίσθητο τριχωτό κεφαλής προτείνεται σαμπουάν χωρίς άρωμα, θειικά άλατα ή parabens, και περιορισμός του λουσίματος αν δεν υπάρχει έντονη λιπαρότητα.
Φυσικά, ο ιδρώτας συνεπάγεται επιτακτική ανάγκη για λούσιμο για να αποφευχθεί η συσσώρευση ιδρώτα και αλάτων. Επίσης, όσοι ζουν σε πόλεις με ρύπανση πρέπει να λούζονται καθημερινά για να απομακρύνονται οι ρύποι από το τριχωτό και την τρίχα. Ακόμη, η συχνή χρήση προϊόντων (π.χ. gel, hairspray) απαιτεί πιο συχνό καθαρισμό.
Τέλος, το καυτό νερό μπορεί να αφαιρέσει τα φυσικά έλαια, προκαλώντας ξηρότητα. Επίσης, προτείνεται η χρήση conditioner μόνο στις άκρες, όχι στο τριχωτό, για να αποφευχθεί η λιπαρότητα. Αν θέλει κανείς να αποφύγει το καθημερινό λούσιμο, μπορεί να χρησιμοποιήσει dry shampoo για να διατηρήσει τα μαλλιά του “φρέσκα”.