Επιστήμονες αναδημιουργούν το άρωμα του Καίσαρα – Το “αηδιαστικό” συστατικό

Διαβάζεται σε 3'
Επιστήμονες αναδημιουργούν το άρωμα του Καίσαρα – Το “αηδιαστικό” συστατικό
Perfume set in glass jars in ancient Rome, reconstruction iStock

Οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το άρωμα του Ιουλίου Καίσαρα, περισσότερα από 2.000 χρόνια μετά τον θάνατό του.

Πάνω από 2.000 χρόνια μετά τον θάνατο του Ρωμαίου αυτοκράτορα, Ιούλιου Καίσαρα, οι επιστήμονες κατάφεραν να αναδημιουργήσουν το ιδιαίτερο άρωμά του, το οποίο φημολογείται ότι περιείχε «ιδρώτα μονομάχου».

Τα ολοκληρωμένα αρώματα πρόκειται να πωληθούν στην Τουρκία, τη Γαλλία και την Ιταλία από τον Οκτώβριο, αλλά η τιμή δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί.

Σύμφωνα με τη dailymail.co.uk, o Ρωμαίος δικτάτορας, ο οποίος βρισκόταν στην εξουσία από το 46 έως το 44 π.Χ., εκτιμάται ότι φορούσε ένα συγκεκριμένο άρωμα που ονομαζόταν «Telinum». Το εξατομικευμένο αυτό άρωμα του Καίσαρα, εκτός από τον «ιδρώτα μονομάχου», περιείχε ένα μείγμα λουλουδιών, φρούτων και ελαίων.

Πώς η επιστημονική ομάδα κατέληξε στην αναδημιουργία;

Όσο αφορά τον τρόπο που οι επιστήμονες κατέληξαν στη σύσταση και στη συνέχεια στην αναδημιουργία του αρώματος, αναφέρουν ότι εξάντλησαν τις ιστορικές αναφορές για το άρωμα και ειδικότερα για το άρωμα του Καίσαρα πριν προσπαθήσουν να το αναδημιουργήσουν οι ίδιοι.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως πηγές, τόσο τους αρχαίους συγγραφείς, όσο και τα έργα των στενών φίλων του Καίσαρα. Μετά την εκτενή της έρευνα, η ομάδα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το άρωμά του αυτοκράτορα περιείχε πιθανότατα ένα μείγμα από μέντα, τριαντάφυλλο, λεμόνι, περγαμόντο, λεβάντα, γιασεμί, νούφαρο, βιολέτα, κεδρόξυλο και κεχριμπάρι. Το τελευταίο και πιο ιδιαίτερο στοιχείο του αρώματος, ή έτσι λέει ο μύθος, ήταν η προσθήκη του «ιδρώτα των μονομάχων».

Η εφίδρωση των ανδρών θεωρούνταν μεγάλη τιμή καθώς περιείχε το αίμα τους, το απολεπισμένο δέρμα, τη «βρωμιά» και το ελαιόλαδο που απλώθηκε στο σώμα τους πριν κατευθυνθούν στην αρένα για να πολεμήσουν μέχρι θανάτου.

Η ερευνητική ομάδα στο “The Scent Culture and Tourism Association (SCTA)” αναδημιούργησε τον ιδρώτα χρησιμοποιώντας πατσουλί, ένα είδος ρέοντος φυτού. Το πατσουλί έχει ένα γήινο, ξυλώδες άρωμα, το οποίο οι επιστήμονες είπαν ότι μιμείται τη μυρωδιά των μονομάχων.

Ιούλιος Καίσαρας iStock

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης του αρώματος του Καίσαρα;

«Τι μύριζε ο Καίσαρας, τι είχε στο άρωμά του, από πού πήρε το άρωμά του ή ποιος το έφτιαχνε γι’ αυτόν ήταν πάντα θέμα μεγάλης περιέργειας», ανέφερε η ομάδα σε μια δήλωση. Ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος ο Πρεσβύτερος περιέγραψε τους αρχαίους ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν τον «ιδρώτα μονομάχου», γράφοντας: «Τα ξύσματα από τα σώματα των αθλητών θεωρούνται ότι διαθέτουν ορισμένες ιδιότητες μαλακτικής, θερμογόνου, διαλυτικής και εκρηκτικής φύσης, που προέρχονται από την ένωση του ανθρώπινου ιδρώτα με το λάδι»

Οι ερευνητές ανέφεραν ότι οι αρχαίοι Ρωμαίοι προτιμούσαν απλές μυρωδιές που ανέδιδαν μια «μούχλα» και χαρακτηρίζονταν ως πικάντικα. Αλλά οι αυτοκράτορες και άλλοι ευγενείς, συμπεριλαμβανομένων ιερέων και στρατηγών, συνήθιζαν να αγοράζουν πιο γλυκά αρώματα από το εξωτερικό ή να παραγγέλνουν τα δικά τους σε τοπικές μάρκες για να διαχωρίζονται από τους απλούς ανθρώπους.

Η ομάδα είπε ότι επικεντρώθηκε στην αναδημιουργία του αρώματος Telinum επειδή ο Καίσαρας «προσέλκυσε την προσοχή του κοινού με τον τρόπο ζωής και τα ρούχα του» και τα αρώματά του «παρακολουθήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον από το κοινό».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα