Εσύ ακόμα πετάς το φυσικό δέντρο που στολίζεις τα Χριστούγεννα; Στο Βέλγιο το τρώνε
Διαβάζεται σε 4'Έχει γίνει viral η πρόταση δήμου του Βελγίου για ανακύκλωση του χριστουγεννιάτικου δέντρου, με την κατανάλωση του ως σνακ.
- 09 Ιανουαρίου 2025 11:49
Άρθρο στην ιστοσελίδα της βελγικής πόλης Ghent -της μεγαλύτερης καθορισμένη περιοχής για ποδηλασία στην Ευρώπη, με σχεδόν 400 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων και περισσότερους από 700 μονόδρομους, όπου τα ποδήλατα επιτρέπεται να κινούνται ενάντια στην κυκλοφορία- έκανε μια καμπάνια για να προωθήσει τρόπους ανακύκλωσης του χριστουγεννιάτικου δέντρου, μετά τις γιορτές.
Αρχικά είχε ως τίτλο «Φάτε το χριστουγεννιάτικο δέντρο».
Κατόπιν εκκλήσεων ειδικών, ο τίτλος έγινε «Οι Σκανδιναβοί τρώνε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα». Γεγονός που δεν επιβεβαιώνουν βιβλία μαγειρικής πρότερων χρόνων και έτσι, προκλήθηκαν τις αντιδράσεις των Δανών.
Σε κάθε περίπτωση η συγκεκριμένη πόλη ανέφερε το βούτυρο από βελόνες ελάτης ως προορισμό για αυτούς που τιμούν τις πολιτικές Zero Waste που μπορούν να βοηθήσουν να συνεχιστεί η ύπαρξή μας πάνω στη Γη (την οποία απειλεί όλο και περισσότερο η κλιματική κρίση).
Πώς μπορεί να τρώγεται το έλατο
Βάσει του παραπάνω κειμένου, όταν τελειώσουν τα Χριστούγεννα και αφαιρεθεί ο στολισμός του σπιτιού, οι Σκανδιναβοί αφαιρούν τις βελόνες από τα κλαδιά του χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Μετά τις βάζουν σε καυτό νερό, τις περνούν από κόσκινο και τις στεγνώνουν με ένα καθαρό πανί, πριν τις αναμείξουν με βούτυρο και μετά απλώσουν το αποτέλεσμα σε μια φέτα ψωμί.
Έτσι «δεν πάει χαμένο το 100% του χριστουγεννιάτικου δέντρου».
Διευκρινίζεται πως δεν τρώγονται όλα τα χριστουγεννιάτικα δέντρα. Για παράδειγμα το πουρνάρι είναι δηλητηριώδες, ενώ τα έλατα και τα πεύκα που έχουν υποστεί επεξεργασία (πχ έχει τοποθετηθεί πυρίμαχο σπρέι ή φυτοφάρμακο) επίσης δεν τρώγονται.
Η Υπηρεσία Τροφίμων του Βελγίου είχε συστήσει στους πολίτες να μην προχωρούν στην κατανάλωση βελονών από χριστουγεννιάτικα δέντρα που δεν καλλιεργούνται στη χώρα, με την υπηρεσία τροφίμων που υπάρχουν στη χώρα να εκδίδει φέτος οδηγία να αποφύγουν οι πολίτες το βούτυρο με βελόνες χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Τίτλος που έγινε viral.
Η εκπρόσωπος Τύπου του FASFC (Federal Food Agency), Hélène Bonte εξήγησε στο Politico ότι τα χριστουγεννιάτικα δέντρα δεν δημιουργήθηκαν με σκοπό να καταλήξουν στη διατροφική αλυσίδα.
Πρόσθεσε πως στις περισσότερες περιπτώσεις, τα διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα δέντρα υποβάλλονται σε έντονη επεξεργασία με φυτοφάρμακα και άλλες χημικές ουσίες, ώστε να διατηρήσουν την εμφάνιση τους ενώ προστατεύονται από παράσιτα. Αυτό σημαίνει πως είναι μη ασφαλή για κατανάλωση και οι πολίτες δεν μπορούν να γνωρίζουν ή να τσεκάρουν αν φέρουν ουσίες που μπορεί να είναι επιζήμιες για την υγεία τους.
Μια λάθος εκτίμηση εν τω μεταξύ, μπορεί να είναι και θανατηφόρα.
Οι Ιρλανδοί δίνουν οκτώ τρόπους να φας το δέντρο των Χριστουγέννων
Μια πρόχειρη αναζήτηση στο διαδίκτυο, μας οδήγησε σε άρθρο ιρλανδικού μέσου που προτείνει οκτώ τρόπους να αξιοποιηθεί στην κουζίνα το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Εκεί προτιμούν το πεύκο «και οι μαλακές πευκοβελόνες είναι εξαιρετικές για χρήση στη μαγειρική. Οι κοφτερές δεν είναι καλή ιδέα».
Στις προτάσεις ήταν
- η χρήση σε μαρινάδα για ψάρια ή ψητά κρέατα
- η παρασκευή τσαγιού πεύκου -ρίχνοντας βραστό νερό στα φύλλα «όπως θα κάνατε με τα φύλλα τσαγιού. Είναι γνωστό πως το τσάι πεύκου έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C».
- η ‘σύζευξη’ με θαλασσινό αλάτι για τον αρωματισμό του κρέατος ή του ψαριού. Ή ζάχαρης για ψωμάκια και μπισκότα.
- η δημιουργία μελιού από πεύκο («Ανακατέψτε σε βιολογικό μέλι, σε ένα αποστειρωμένο βάζο. Σφραγίστε και αφήστε το για τουλάχιστον ένα μήνα πριν το χρησιμοποιήσετε, για να εμποτιστεί η γεύση»).
- για το κάπνισμα του σολομού.
- στο μπάρμπεκιου (λίγες βελόνες στα κάρβουνα δίνουν το σχετικό άρωμα»).
Καλή όρεξη.