Γιατί η γάτα σου μισεί τις κλειστές πόρτες

Διαβάζεται σε 2'
Γιατί η γάτα σου μισεί τις κλειστές πόρτες
Στις γάτες δεν αρέσουν οι αλλαγές -από όπου και αν προέρχονται. iStock

Οι γάτες δεν είναι παράξενες, oύτε όσο ανεξάρτητες πιστεύουν οι περισσότεροι. Όταν κάνουμε κάτι που τις ενοχλεί, το δείχνουν.

Οι γάτες έχουν ερευνηθεί επαρκώς για να μπορούν να πουν οι επιστήμονες πως τα λατρεμένα αιλουροειδή δεν είναι όσο απρόβλεπτα ή αψυχολόγητα πιστεύουμε.

Έχει διαπιστωθεί πως αναπτύσσουν ισχυρούς δεσμούς με τους ανθρώπους τους (δεσμούς ασφάλειας, όμοιους με εκείνους που αναπτύσσουν τα παιδιά και οι σκύλοι με τους φροντιστές τους).

Επίσης, παρατηρούν το περιβάλλον, αντιλαμβάνονται τις όποιες αλλαγές, μαζί με αυτές στη συμπεριφορά των ανθρώπων τους και είναι ευαίσθητες σε αυτές. Εν τω μεταξύ, έχουν συγκεκριμένους τρόπους επικοινωνίας των αναγκών και των συναισθημάτων τους, με συνδυασμό σωματικών κινήσεων, ήχων και εκφράσεων.

Τώρα ενδεχομένως να καταλαβαίνετε λίγο καλύτερα γιατί ενοχλούνται όταν βλέπουν κλειστές πόρτες και επιχειρούν να τις ανοίξουν.

Τι ακριβώς παθαίνουν; Ό,τι κι εμείς όταν νιώθουμε πως μάς αφήνουν στην «απ’ έξω».

FOMO (Fear of Missing Out).

Εμείς προκαλούμε τις ‘περίεργες’ συμπεριφορές της γάτας

Η Δρ. Karen Sueda δήλωσε χαρακτηριστικά στο Live Science ότι «δεν ξέρουν τι υπάρχει στην άλλη πλευρά της πόρτας και θέλουν να πάνε εκεί, ώστε να δουν, ως από τη φύση τους περίεργα πλάσματα».

Τους αρέσει να παρακολουθούν τα πάντα στο χώρο τους, όπως τον ιδιοκτήτη τους. Αυτή η συνήθεια τις βοηθά να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Στο διαμέρισμα οδηγεί σε συμπεριφορές που ερμηνεύονται ως ‘παράξενες’. Όπως ο τρόπος που διαχειρίζονται τις κλειστές πόρτες.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Behavioral Processes δείχνει ότι οι περισσότερες γάτες προτιμούν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση από άλλα ερεθίσματα -συμπεριλαμβανομένων των τροφών, των σνακ και των παιχνιδιών.

Δεν καταλαβαίνουν ότι μια κλειστή πόρτα είναι κάτι το προσωρινό. Μόνο ότι είχαν πρόσβαση -κι έτσι νιώθουν ασφαλείς- στο παρελθόν και τώρα δεν έχουν. Όταν προσπαθούμε να ελέγξουμε οτιδήποτε αφορά τις γάτες μας, αυτό που καταφέρνουμε είναι να τους δημιουργούμε άγχος.

Και το εκδηλώνουν.

Άρα χρειάζεται συνέπεια από μέρους μας και ως προς τους χώρους στους οποίους δεν θέλουμενα έχουν πρόσβαση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα