Γιατί οι γιατροί κάνουν άσχημα γράμματα; – Οι πέντε λόγοι πίσω από τη δυσνόητη γραφή τους

Διαβάζεται σε 3'
Γιατί οι γιατροί κάνουν άσχημα γράμματα:
PEXELS

Αναρωτιέστε γιατί οι γιατροί γράφουν τόσο δυσανάγνωστα; Ανακαλύψτε τους πέντε κύριους λόγους πίσω από την «κακή» γραφή τους και τι αποκαλύπτει για το επάγγελμά τους.

Έχετε βρεθεί ποτέ στο γραφείο ενός γιατρού, παρακολουθώντας τον να γράφει γρήγορα μια συνταγή που δεν μπορείτε να διαβάσετε; Αυτή η κατάσταση είναι συνηθισμένη και προκαλεί απορία σε αρκετούς. Πώς γίνεται επιστήμονες με χρόνια σπουδών να γράφουν τόσο δυσνόητα; Ας δούμε τους βασικούς λόγους.

1. Γράφουν αρκετά: Οι γιατροί δεν γράφουν μόνο συνταγές, αλλά και ιατρικά ιστορικά, εξιτήρια και παραπεμπτικά. Η πίεση χρόνου τους αναγκάζει να γράφουν γρήγορα και με συντομεύσεις. Εκατοντάδες έγγραφα απαιτούνται καθημερινά και η ταχύτητα είναι απαραίτητη για να προλάβουν όλα τα περιστατικά. Έτσι, αρχίζουν να κάνουν συντομεύσεις. Γιατί να «ξοδέψουν» 5 δευτερόλεπτα όταν μπορούν να το κάνουν σε 5 χιλιοστά του δευτερολέπτου;

2. Ειδική Ορολογία: Οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί χρησιμοποιούν συγκεκριμένη ορολογία και συντομογραφίες που είναι άγνωστες στο ευρύ κοινό. Αυτή η ειδική γλώσσα διευκολύνει την επικοινωνία τους, αλλά κάνει τη γραφή τους δυσνόητη για τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, η φράση “μία τη μέρα” γράφεται στα λατινικά, κάτι που μπορεί να φαίνεται σαν μουτζούρα στο χαρτί.

3. Άγχος και κούραση: Οι γιατροί στα μεγάλα νοσοκομεία εξετάζουν πολλούς ασθενείς καθημερινά, συχνά σε έκτακτες καταστάσεις. Η κούραση και το άγχος αποτυπώνονται στη γραφή τους, ειδικά προς το τέλος της ημέρας. Όπως και σε κάθε γραπτό τεστ, οι πρώτες λέξεις είναι πιο καθαρογραμμένες από τις τελευταίες. Οι περισσότερες ημέρες είναι μεγάλες και αγχωτικές, με αποτέλεσμα το χέρι τους να κουράζεται και η γραφή να γίνεται λιγότερο ευανάγνωστη.

4. Σταδιακή επιδείνωση: Με τα χρόνια και την έκθεση σε στρεσογόνα περιβάλλοντα, η γραφή των γιατρών χειροτερεύει. Οι παλαιότεροι γιατροί γράφουν συνήθως πιο δυσανάγνωστα από τους νεότερους λόγω των μακροχρόνιων συνθηκών εργασίας τους. Αυτό μπορεί να είναι ένας τομέας για αυτοβελτίωση, καθώς η καλή γραφή είναι σημαντική για τη σαφή επικοινωνία. Έρευνες έχουν δείξει πως ένας μεγαλύτερης ηλικίας γιατρός γράφει πιο δυσνόητα λόγω του χρόνου έκθεσης σε στρεσογόνα και κουραστικά περιβάλλοντα.

5. Προτεραιότητα στην ταχύτητα: Η ανάγκη για γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών και η συνεχής πίεση για εξοικονόμηση χρόνου οδηγεί σε γρήγορη γραφή. Οι γιατροί προτιμούν να αφιερώσουν τον χρόνο τους στην κλινική εξέταση και στη φροντίδα του ασθενούς παρά στη σχολαστική γραφή των συνταγών. Οι γιατροί έχουν την προτεραιότητα να εξετάσουν γρήγορα τους ασθενείς τους, αφήνοντας λιγότερο χρόνο για καλλιγραφία.

Αυτοί οι παράγοντες συντελούν στο να είναι η γραφή των γιατρών μια πρόκληση για τους ασθενείς, αλλά και ένα εργαλείο για γρήγορη και αποτελεσματική εργασία υπό πίεση. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε ότι η δυσνόητη γραφή δεν είναι θέμα αμέλειας αλλά αποτέλεσμα των απαιτήσεων του ιατρικού επαγγέλματος.

Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα δυσκολευτείτε να διαβάσετε τη συνταγή σας, να θυμάστε ότι πίσω από τη δυσνόητη γραφή κρύβεται η πίεση και η ευθύνη που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα