Γιατί τα ρολόγια θα δείξουν 11:59:60 την Πρωτοχρονιά;
Το 2017 θα αργήσει κατά ένα δευτερόλεπτο σε μερικές χώρες. Πως εξηγεί η ΝASA το παράξενο φαινόμενο;
- 30 Δεκεμβρίου 2016 10:04
Κατά ένα δευτερόλεπτο θα αργήσει να έρθει φέτος το 2017, το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, καθώς το 2016 θα επιμείνει λίγο περισσότερο διεκδικώντας το εμβόλιμο δευτερόλεπτο στη λήξη του.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Περιστροφής της Γης στο Αστεροσκοπείο του Παρισιού, φέτος θα θα προστεθεί ένα εμβόλιμο δευτερόλεπτο στη διεθνή ώρα στις 11.59 το βράδυ στις 31 Δεκεμβρίου.
Ο στόχος της πρωτοβουλίας που έχει προβληματίσει είναι να διορθωθεί η απόκλιση, που έχει συσσωρευτεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στην αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης και το “Συγχρονισμένο Παγκόσμιο Χρόνο” (UTC). Το UTC βασίζεται σε μετρήσεις από ατομικά ρολόγια σε όλο τον κόσμο.
Παράλληλα, η NASA εξηγεί πως ο χρόνος που χρειάζεται η Γη για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή μετράται με μια τεχνική συμβολομετρίας που ονομάζεται VLBI (Very Long Baseline Interferometry).
Η αστρονομική ώρα σε αντίθεση με τα ατομικά ρολόγια παρουσιάζει αποκλίσεις, οι οποίες βασίζονται κυρίως σε παράγοντες που έχουν να κάνουν με την ταχύτητα της περιστροφή της Γης. Όπως εξηγούν οι επιστήμονες η περιστροφή της Γης μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες, όπως η βαρυτική αλληλεπίδραση της Γης με τη Σελήνη, που μπορεί να αυξήσει η να μειώσει τον χρόνο περιστροφής του πλανήτη, αλλά και τη διάρκεια του 24ώρου.
Σε περίπτωση που η ταχύτητα περιστροφής της Γης αυξηθεί πρέπει να προστεθεί στο παγκόσμιο ρολόι ένα αρνητικό εμβληματικό δευτερόλεπτο, ενώ σε περίπτωση που η ταχύτητα μειωθεί ένα θετικό.
Η προσθήκη του δευτερολέπτου έχει προκαλέσει σύγχυση και έντονη διαμάχη, με τις ΗΠΑ και άλλες χώρες ζητούν κατάργηση των εμβόλιμων δευτερολέπτων λόγω των προβλημάτων που δημιουργούν στην υποδομή του Διαδικτύου και τους δορυφόρους GPS.
Υπενθυμίζεται πως, την τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο διαδικτυακοί ιστότοποι όπως το Reddit, το LinkedIn εμφάνισαν προβλήματα στη λειτουργία τους.
Για την ιστορία, από το 1972 ο αρμόδιος θεματοφύλακας του χρόνου στη Γη, η Διεθνής Υπηρεσία Περιστροφής και Συστημάτων Αναφοράς της Γης (IERS), έχει προσθέσει συνολικά 26 εμβόλιμα δευτερόλεπτα.
ΠΗΓΗ: Quartz