Καναδός παρουσιάζει την ιστορία της ελληνικής γλώσσας και έχει ένα ερώτημα για εμάς
Η ελληνική γλώσσα στο μικροσκόπιο ενός Καναδού γλωσσολόγου που αναλύει σε βίντεο του την εξέλιξη και την ιστορία της κάθε γλώσσας (Vid)
- 28 Μαρτίου 2017 19:14
Ο Paul Jorgensen είναι Καναδός πολίτης με καταγωγή από τη Δανία. Ζει και εργάζεται στην Ιαπωνία και είναι δημιουργός του μπλογκ Lang Focus καθώς και του ομώνυμου καναλιού στο YouTube και ασχολείται με γλωσσολογικά ζητήματα.
Με τα πολύ δημοφιλή του βίντεο μας εξηγεί την προέλευση και την εξέλιξη γλωσσών και διαλέκτων. Τελευταία του δουλειά, η ανάλυση της ελληνικής γλώσσας σε ένα βίντεο που έχει 100.000 views μέσα σε λίγες ώρες.
Όπως λέει στα παρακάτω πλάνα, “αν ξέρετε αγγλικά, ξέρετε και κάποια ελληνικά”, μιας και το 6% της αγγλικής γλώσσας, βασίζεται σε λέξεις με ελληνική ρίζα. Άλλες εκτιμήσεις, όπως αναφέρει, ανεβάζουν αυτό το ποσοστό στο 15%. Η πλειοψηφία των ελληνικών λέξεων που έχουν περάσει στην αγγλική, αφορούν επιστημονικούς τομείς. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στην ινδοευρωπαϊκή προέλευση της γλώσσας μας από την οποία έχουμε γραπτά κείμενα από τον 15ο αιώνα π.Χ. μέχρι σήμερα.
Ο Jorgensen ορθά αναφέρει πως η ελληνική είναι η αρχαιότερη γλώσσα που ακόμη επιβιώνει. Χρονολογικά, υπάρχουν και αρχαιότερες γλώσσες, οι οποίες όμως δεν ομιλούνται πια (οι λεγόμενες “νεκρές” γλώσσες).
Επίσης, γίνεται αναφορά στο ελληνικό αλφάβητο, που χρησιμοποιείται για τη γραφή της ελληνικής από τον 8ο αιώνα π.Χ. Προέρχεται από το φοινικικό αλφάβητο και με τη σειρά του έγινε ο πρόγονος πολυάριθμων συστημάτων γραφής της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανόμενης της λατινικής και της κυριλλικής γραφής. Επιπλέον, χρησιμοποιείται ως πηγή τεχνικών συμβόλων για χρήση σε διάφορες επιστήμες.
Σημειώνεται ακόμη πως οι κύριες φάσεις της εξελικτικής πορείας που περιγράφουν την πορεία της αρχαίας ελληνικής γλώσσας είναι πέντε:
-Αρχαϊκή γλώσσα των μυκηναϊκών χρόνων, έτσι όπως καταγράφεται στη συλλαβογράμματη γραφή που οι αρχαιολόγοι ονομάζουν Γραμμική Β’.
-Αρχαία ελληνική γλώσσα με την αλφαβητική γραφή και τις διαλέκτους της.
-Ελληνιστική κοινή των ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων.
-Μεσαιωνική γλώσσα του βυζαντινού ελληνισμού, κομβικό σημείο μετουσίωσης της ελληνικής κατά τον 15ο αιώνα.
Στο παραπάνω βίντεο, γίνεται επίσης αναφορά στην καθαρεύουσα και τη δημοτική, τη διγλωσσία που είχαμε μέχρι το 1976, όταν και καταργήθηκε η χρήση της καθαρεύουσας από τον Γεώργιο Ράλλη, τότε υπουργό Εθνικής Παιδείας, και επιβλήθηκε η χρήση της νεοελληνικής δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και στη διοίκηση.
Ο Jorgensen κλείνει τα πλάνα του με ένα ερώτημα προς τους Έλληνες: “Πόσο καλά καταλαβαίνετε τα γραπτά ελληνικά από το παρελθόν, τα αρχαία ελληνικά και την ελληνιστική κοινή;”. Απολαυστικά είναι τα σχόλια χρηστών κάτω από την ανάρτηση στο YouTube με πολλούς να καταγράφουν τα δάνεια από την ελληνική, στις δικές τους γλώσσες, ενώ άλλοι παρατηρούν πως τα ελληνικά “ακούγονται σαν τα ισπανικά”.
Όπως γράφει ο ίδιος ο μπλόγκερ, ξεκίνησε την ενασχόληση του με τη δημιουργία βίντεο για τις γλώσσες το 2015 και για να ολοκληρώσει κάθε έργο του ξοδεύει περίπου 30-40 ώρες. Ο γλωσσολόγος Jorgensen παρουσιάζει την ιστορία της κάθε γλώσσας, τη σημερινή της μορφή, προχωρά σε συγκρίσεις, ενώ παρουσιάζει και τη δική του γλωσσολογική εκμάθηση.
Βίντεο: Langfocus