Ο δημιουργός του Pepe the Frog αηδίασε και πολύ απλά, τον σκότωσε
Η δύναμη του διαδικτύου είναι τόσο μεγάλη που αν δημιουργήσεις ένα καρτούν meme, δεν ξέρεις πώς μπορεί να εξελιχθεί (Pics)
- 08 Μαΐου 2017 18:33
Ο Pepe the Frog είναι νεκρός. Γιατί πολύ απλά τον σκότωσε ο δημιουργός του. Και γιατί, όπως έγραψε ο ίδιος ο καρουνίστας Matt Furie, “το άξιζε για όλα όσα έκανε στην Αμερική”.
Προφανώς και αναρωτιέστε τι σημαίνουν όλα αυτά. Ας τα πάρουμε από την αρχή.
Ο ελληνιστί Πέπε ο Βάτραχος, είναι πρωταγωνιστής ενός παλιού διαδικτυακού κόμικ. Για την ακρίβεια, έκανε την εμφάνιση του το 2005 και χαρακτηρίστηκε ως ο “Λυπημένος Βάτραχος”. Το καρτούν απέκτησε τεράστια δημοφιλία μέσα από τα social media, τον καιρό εκείνο από το MySpace και στη συνέχεια μέσα από το Reddit και το 4chan. Ο Furie ήθελε με τα καρτούν του να παρουσιάσει με χιουμοριστικό τρόπο τις συνήθειες των έφηβων αγοριών.
Πέραν από τα σκίτσα του Furie, οι χρήστες άρχισαν να χρησιμοποιούν τον βάτραχο με τη μορφή των “meme” για να εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Ο ίδιος ο Furie δήλωνε άλλωστε πως λόγω της φύσης του ίντερνετ, δεν μπορούσε να ελέγξει το τι γινόταν με το “παιδί” του. Δεν τον ένοιαζε κιόλας, μιας και ήξερε εξ αρχής ποια θα είναι η μελλοντική του μοίρα.
Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, η τύχη του βατράχου, έγειρε προς τα δεξιά. Προς πολύ δεξιά. Ο Σύνδεσμος Ενάντια στη Δυσφήμιση, ή αλλιώς Anti-Defamation League – ADL, χαρακτήρισε τον Πέπε “σύμβολο μίσους” λόγω της απήχησης που είχε στους διαδικτυακούς κόλπους των υποστηρικτών της λευκής υπεροχής και μετέπειτα, στους οπαδούς του Τραμπ. Οι πρώτοι άλλωστε ήταν ανάμεσα στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του μεγιστάνα.
Το ADL έκρινε ότι από την έναρξη της προεκλογικής περιόδου των ΗΠΑ, ο Πέπε έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από λευκούς ρατσιστές, σε τέτοιο βαθμό που και μόνο η χρήση του παραπέμπει πλέον σε αυτή την μισαλλόδοξη αντίληψη.
Ο Τραμπ από το 2015 είχε καπηλευθεί πάντως τη χρήση του βατράχου μέσω των γραφιστών του. Το tweet του Τραμπ που έδωσε το έναυσμα για να “χρησιμοποιήσουν” τον βάτραχο οι οπαδοί του νέου πλανητάρχη:
Αν και η δημιουργία του σχεδίου δεν είχε τέτοια πρόθεση, το ADL σημείωνε ότι η ευρεία χρήση του με ρατσιστικό, αντισιμιτικό ή άλλο μισαλλόδοξο περιεχόμενο, σημαίνει ότι πρέπει πλέον να θεωρείται σύμβολο μίσους. Μάλιστα και η ίδια η Κου Κλουξ Κλαν εμφάνισε το λογότυπο της μαζί με το “άτυχο” βατράχι. Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Χίλαρι Κλίντον καταφέρθηκε κατά του καρτούν, χωρίς ποτέ να φταίει ο δημιουργός του που είχε εντελώς άλλες προθέσεις. Με τον καιρό, το βατράχι μπήκε και στη λίστα των “απαγορευμένων” σκίτσων της οργάνωσης κατά του αντισημιτισμού, Anti-Defamation League, ενώ έγινε και αγαπημένος των ψηφοφόρων της Λεπέν.
Ο Furie αναγκάστηκε πριν λίγους μήνες να αναφέρει ότι το καρτούν του εκπροσωπεί την αγάπη, την αποδοχή και τη διασκέδαση. Μάταια όμως. Το χάος του διαδικτύου κατάπιε τον Πέπε και ο Furie έμεινε να κοιτάζει χωρίς να κάνει κάτι. Μόνο ένα πράγμα μπορούσε να κάνει, να κόψει τους δεσμούς με το δημιούργημα του.
Και έτσι φτάσαμε σήμερα στη δολοφονία του Πέπε από τον ίδιο τον πατέρα του. Ιδού:
Το πώς θα συνεχίζει να “ζει” από εδώ και στο εξής, είναι μια άλλη ιστορία.