Ο μαγικός Γαλαξίας πάνω από την Ξάνθη: Τι είναι οι γραμμές που εμφανίζονται

Διαβάζεται σε 4'
Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στη Ξάνθη
Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στη Ξάνθη NurPhoto via AFP Nicolas Economou

Ο Γαλαξίας μας, ανήκει στην ομάδα των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών. Έχει διάμετρο περίπου 170.000 έτη φωτός και υπολογίζεται να αποτελείται από 100-400 δισεκατομμύρια αστέρια και σίγουρα άλλους τόσους πλανήτες.

Ο φωτογράφος Νικόλας Οικονόμου (NurPhoto via AFP) κατέγραψε διαφορετικές περιοχές του Γαλαξία με λήψεις μακράς έκθεσης σε ορεινή περιοχή κοντά στην πόλη της Ξάνθης, στη Βόρεια Ελλάδα.

Οι εικόνες του καταγράφουν το τοπίο της νύχτας με τον πολύχρωμο θόλο του “Milky Way” σε μεγάλη διαύγεια, κάτι στο οποίο συντελεί και ο ασυννέφιαστος ουρανός.

Οι γραμμές που εμφανίζονται είναι διέλευση αεροσκαφών, δορυφόροι και μετεωρίτες ενώ η χαμηλή φωτορύπανση προέρχεται από τα φώτα της πόλης της Ξάνθης.

Σημειώνεται πως με τον όρο “Γαλαξία” αναφερόμαστε, στον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη και όλο το Ηλιακό Σύστημα, ενώ όταν αναφερόμαστε σε άλλο γαλαξία, τον γράφουμε με μικρό “γ” και ακολουθεί και το όνομά του. Αν και ο Γαλαξίας μας είναι ένας από τα δισεκατομμύρια γαλαξίες που υπάρχουν στο Σύμπαν, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον άνθρωπο, καθώς είναι το “σπίτι” του Ηλιακού Συστήματος. Ο Δημόκριτος (460 – 370 π.Χ.) ήταν ο πρώτος άνθρωπος που χωρίς όργανα ισχυρίσθηκε ότι ο Γαλαξίας αποτελείται από απομακρυσμένα άστρα: “Γαλαξίας εστί πολλών και μικρών και συνεχών αστέρων, συμφωτιζομένων αλλήλοις, συναυγασμός δια την πύκνωσιν”.

Ο Γαλαξίας μας έχει μια σχετικά χαμηλή φωτεινότητα επιφάνειας λόγω του διαστρικού ενδιάμεσου που γεμίζει το γαλαξιακό δίσκο, κάτι που μας “εμποδίζει” να δούμε το φωτεινό Γαλαξιακό κέντρο. Είναι συνεπώς δύσκολο να τον δει κανείς από μία αστική ή προαστιακή περιοχή που “πάσχει” από τη φωτορύπανση.

Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στην Ξάνθη NurPhoto via AFP Nicolas Economou

 

Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στην Ξάνθη
Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στην Ξάνθη NurPhoto via AFP Nicolas Economou
Απεικόνιση του Γαλαξία κοντά στην Ξάνθη NurPhoto via AFP Nicolas Economou

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα