#pinkandwhiteshoes: Είσαι σίγουρος πως ξέρεις τι χρώμα έχει αυτό το παπούτσι; – Ξανασκέψου το
Μετά το #dressgate, έρχεται η φωτογραφία με το παπούτσι που διχάζει τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Κι όμως, δεν το βλέπουν όλοι το ίδιο χρώμα
- 15 Οκτωβρίου 2017 19:32
Πριν από τρία σχεδόν χρόνια, μια φωτογραφία ενός φορέματος είχε κατακλύσει το διαδίκτυο και γινόταν το debate για χιλιάδες ανθρώπους. Ήταν μπλε, με μαύρες λεπτομέρειες ή άσπρο με χρυσό; Το θέμα αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης για ημέρες, ενώ είναι προφανές πως χώρισε παρέες σε δύο στρατόπεδα, καθώς ήταν αδύνατο κανείς να αγνοήσει αυτό που βλέπουν τα ίδια του τα μάτια.
Σήμερα, μια νέα φωτογραφία προκαλεί την ίδια φρενίτιδα. Πρόκειται για ένα αθλητικό παπούτσι που άλλοι βλέπουν γκρι και γαλάζιο/βεραμάν και άλλοι λευκό και ρόζ. Η Νικόλ Κούλτχαρντ δημοσίευσε τη φωτογραφία σε γκρουπ του facebook, ζητώντας από τα μέλη να της δώσουν την απάντηση στο ερώτημα: Τι χρώμα είναι το παπούτσι; Αν και η μεγάλη πλειοψηφία έλεγε πως είναι γκρι και βεραμάν υπήρχαν και πολλοί που παρατηρούσαν πως εκείνο ροζ και λευκό.
Όπως είπε, έστειλε τη φωτογραφία στη μητέρα της, λέγοντας πως αγόρασε τα παπούτσια χρώματος γκρι/βεραμάν, για να λάβει την απάντηση πως δεν βλέπει τέτοιο χρώμα. Για εκείνη, τα παπούτσια της φωτογραφίας είναι λευκά και ρόζ.
Ας κάνουμε το τεστ
Αφήνοντας όμως την παραφιλολογία, ας δούμε στην πράξη. Εσύ, τι χρώμα βλέπεις το παπούτσι αυτό; Απάντησε στο poll που ακολουθεί.
Τι συμβαίνει με την όρασή μας;
Είμαστε εξοπλισμένοι με κάτι που ονομάζεται “σταθερότητα χρώματος”, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει ότι το κόκκινο χρώμα φαίνεται κόκκινο, ακόμα και αν είστε σε έντονο φωτισμό ή χαμηλό φωτισμό. Αλλά κάτι παράξενο αρχίζει να συμβαίνει αν ο φωτισμός είναι χρωματισμένος.
“Εάν μπω σε ένα δωμάτιο και στραφώ προς ένα φως που είναι κόκκινο, τα λευκά σημεία στο χώρο θα αντανακλούν όλο αυτό το κόκκινο φως”, εξήγησε ο ειδικός ερευνητής χρωμάτων στο Πανεπιστήμιο της Washington. Dr. Neitz. “Αλλά αν έχω επίσης ένα κόκκινο πράγμα, τότε αυτό θα αντανακλά το κόκκινο φως, πάρα πολύ”. Έτσι, όταν το μυαλό σας προσπαθεί να επεξεργαστεί τι χρώμα είναι κάτι στο κόκκινο φως, η καλύτερη εικασία του είναι να πει ότι είναι άσπρο. ακόμα και αν, υπό κανονικές συνθήκες φωτισμού, είναι πραγματικά κόκκινο.
Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από τον διπλανό μας, αλλά το σημερινό συμβάν έχει μεγάλη απόκλιση
Κάτι τέτοιοι φαίνεται πως συμβαίνει και με το φόρεμα ή το παπούτσι αντίστοιχα. Η φωτογραφία ενδεχομένως να τραβήχτηκε σε μπλε φωτισμό, το οποίο κάνει το μυαλό σου να νομίζει ότι είναι λευκό. Αυτό έχει μια λογική, ωστόσο δεν είναι εύκολο να γίνει αντιληπτό, το γεγονός ότι κάποιοι το βλέπουν μπλε και άλλοι λευκό! Συγκεκριμένα, ο Dr. Neitz ερευνά τις διαφορές στον τρόπο που το βλέπουν οι άνθρωποι, και ακόμα και αυτός δεν είχε αντιμετωπίσει κάτι τέτοιο. “Σε γενικές γραμμές, βλέπουμε τα πράγματα διαφορετικά από τον διπλανό μας, αλλά το σημερινό συμβάν έχει μεγάλη απόκλιση”, σημειώνει.
“Διαφορετικά μήκη κύματος του φωτός που αντιστοιχούν σε διαφορετικά χρώματα, εισέρχονται στα μάτια μας μέσα από τους φακούς και “χτυπούν” τον αμφιβληστροειδή χιτώνα. Εκεί, οι χρωστικές ουσίες διεγείρουν τις νευρικές συνδέσεις του οπτικού φλοιού και επιτρέπουν στον εγκέφαλο να σχηματίσει αυτά τα σήματα που λαμβάνει σε μια εικόνα”, εξηγεί με τη σειρά του ο νευροεπιστήμονας Bevil Conway.
ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλτράρει και φωτίζει αυτό που λαμβάνει για να δει το πραγματικό χρώμα
Όπως αναφέρει, “ο ανθρώπινος εγκέφαλος φιλτράρει και φωτίζει αυτό που λαμβάνει για να δει το πραγματικό χρώμα ενός αντικειμένου αλλά το μπλε χρώμα του φορέματος επηρεάζει αυτή την ικανότητα του εγκεφάλου. Το οπτικό σύστημα κοιτάζει την εικόνα και προσπαθεί να βρει τα χρώματά της αλλά αυτά τα βλέπει ο καθένας ανάλογα με τον φωτισμό που επικρατεί”.
“Έτσι, οι άνθρωποι που βλέπουν λιγότερο τη μπλε πλευρά θεωρούν ότι το χρώμα του φορέματος είναι λευκό με χρυσό ενώ εκείνοι που βλέπουν λιγότερο την χρυσή απόχρωσή του καταλήγουν να υποστηρίζουν ότι το χρώμα του φορέματος είναι μπλε και μαύρο”, καταλήγει.