Πόσο Νεάντερταλ είσαι;

Πόσο Νεάντερταλ είσαι;

Μετά το IQ (Intelligence Quotient ή αλλιώς τεστ μέτρησης νοημοσύνης) και το ΕQ (το αντίστοιχο συναισθηματικό τεστ), ήλθε η ώρα να κάνετε το NQ, για να ανακαλύψετε τον Νεάντερταλ που κρύβετε μέσα σας.

Ο πρώτος σκελετός Νεάντερνταλ ανακαλύφθηκε από ανθρακωρύχους το 1856 στη Γερμανία στην κοιλάδα Neander. Εξ ου και το Νεάντερταλ.

Η ιστοσελίδα discovermagazine.com είχε καταλήξει στο ότι οι Νεάντερταλ ήταν πλάσματα εκφυλισμένα και καμπουριαστά. Αυτό είχε φανεί από τη μελέτη του πρώτου σκελετού που ανακαλύφθηκε. Τότε διαπιστώθηκαν και κάποια άλλα πράγματα. Για παράδειγμα ότι όλοι είμαστε (σε ένα ποσοστό) Νεάντερταλ, αφού μας χωρίζουν μερικές δεκάδες εκατοντάδες χρόνια.

Έως το 2010 ουδείς επιστήμονας είχε καταφέρει να “διαβάσει” το γονιδίωμα των Νεάντερταλ. Το έκανε ο Svante Pääbo, ο οποίος κατέληξε στην αλληλουχία του DNA, μελετώντας τρεις σκελετούς Νεάντερνταλ που είχαν ανακαλυφθεί στην Κροατία.

Οι ειδικοί κατέληξαν και στο ότι οι Νεάντερταλ ήταν πολύ καλοί τεχνίτες, ικανοί και με πολλές δεξιότητες που ανέπτυσσαν μέσω της πρακτικής εξάσκησης. Δεν ήταν δημιουργικοί, δεν είχαν ανεπτυγμένη την ομιλία -με την ανατομία των φωνητικών χορδών να είναι τέτοια που τους εμπόδιζε να εκφέρουν κάποια φωνήεντα.

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Human Genetics, τμήματα του γενετικού κώδικα του Νεάντερταλ καθορίζουν έως σήμερα εξωτερικά και εσωτερικά χαρακτηριστικά μας (απόχρωση δέρματος, μαλλιών, διάθεση, τάση για κάπνισμα, προδιάθεση εμφάνισης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ακόμα και σχιζοφρένεια). «Το χρώμα του δέρματος και των μαλλιών, ο κιρκαδιανός ρυθμός και η διάθεση, επηρεάζονται από την έκθεση στον ήλιο», γράφουν οι ερευνητές στο άρθρο τους. Υπολογίζεται ότι ένα 2% του DNA των μη αφρικανικής καταγωγής ανθρώπων προέρχεται από τους Νεαντερταλ.

Σε ό,τι αφορά το λόγο που εξαφανίστηκαν, Βρετανοίι επιστήμονες αναφέρουν ότι έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι είχαν πολύ μεγαλύτερα μάτια, από τους προγόνους τους (Homo Sapiens). Έβλεπαν μεν, καλύτερα, αλλά ο εγκέφαλος τους αφιέρωνε δυσανάλογα μεγαλύτερο μέρος της λειτουργίας στην όραση, αντί για ανωτέρου επιπέδου νοητικές και κοινωνικές διαδικασίες.

Το πόσο έξυπνοι ήταν οι Νεάντερταλ είναι κάτι που δεν έχει διευκρινιστεί, με τους επιστήμονες να συγκρούονται επί σειρά δεκαετιών επ’ αυτού. Τώρα που διαβάσατε όλα αυτά, ας προχωρήσουμε στο τεστ που δημοσίευσε η Guardian.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα