Τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που άφησε ο άνθρωπος στο φεγγάρι
Οικογενειακές φωτογραφίες, μνημεία του "άγνωστου αστροναύτη", τηλεσκόπια και μπαλάκια του γκολφ είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που ξέμειναν πίσω στο φεγγάρι από τις αποστολές του ανθρώπου εκεί.
- 21 Φεβρουαρίου 2016 16:11
Αυτό το ένα βήμα για την ανθρωπότητα, που συγκλόνισε όλη την υφήλιο τη δεκαετία του 1960, αλλά και οι επόμενες αποστολές στη Σελήνη, άφησαν στην επιφάνεια του δορυφόρου της γης διάφορα αντικείμενα, τα οποία παραμένουν μέχρι και σήμερα εκεί. Συνολικά έξι αποστολές προσεληνώθηκαν στο φεγγάρι, με τον Νιλ Άρμστρονγκ να παραμένει εκεί για 21 ώρες και 36 λεπτά και μεταγενέστερες ομάδες αστροναυτών να μένουν εκεί για τρεις μέρες.
Στο διάστημα της παραμονής μας σε έναν άλλο πλανήτη, φαίνεται πως καταφέραμε να κάνουμε καλά, ότι κάνουμε και στον πλανήτη που μας φιλοξενεί. Να τον γεμίσουμε σκουπίδια και άχρηστα αντικείμενα. Σύμφωνα με υπολογισμούς εκεί έχουν αποτεθεί 96 πακέτα με περιττώματα, ούρα και εμετό ανθρώπων. Επιπλέον, από τη NASA υπολογίζεται πως έχουν μείνει στον πλανήτη 12 Hasselblad κάμερες. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, οι αστροναύτες αφαιρούσαν τα φιλμ και επέστρεφαν μόνο με αυτά στη γη. Μόνο μία κάμερα επέστρεψε, η οποία κι πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2014 έναντι 910.000 δολαρίων.
Η φωτογραφία της οικογένειας Ducan στο Φεγγάρι
Στο φεγγάρι υπάρχει επίσης έχει ξεμείνει ένα τηλεσκόπιο με χρυσό “πιάτο”, το μοναδικό τηλεσκόπιο που έχει παρατηρήσει το διάστημα από άλλο πλανήτη. Εικάζεται πως το υλικό του, ίσως και να το έχει προστατέψει από την ηλικιακή ακτινοβολία στην επιφάνεια του πλανήτη εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Άλλωστε, οι επιστήμονες πιστεύουν πως η έλλειψη ατμόσφαιρας στη σελήνη, θα έχει συμβάλλει καθοριστικά ώστε να καταστραφούν όλα τα αντικείμενα που έχουν παραμείνει εκεί.
Το μνημείο του πεσόντος αστροναύτη στο φεγγάρι
Για παράδειγμα, οι έξι αμερικανικές σημαίες που τοποθετήθηκαν στη σελήνη, θα είναι σήμερα αν δεν έχουν διαβρωθεί πλήρως, ένα λευκό πανί. Την ίδια μοίρα φαίνεται πως θα έχει και η οικογενειακή φωτογραφία που άφησε εκεί ο αστροναύτης Charles Duke, ο οποίος πάτησε στη Σελήνη με το Apollo 16. Από την άλλη, είναι πολύ πιθανό η αφιέρωση στο πίσω μέρος της φωτογραφίας να παραμένει ανέπαφη: ‘Αυτή είναι η οικογένεια του αστροναύτη Duke από τον πλανήτη γη. Προσεληνώθηκε τον Απρίλιο του 1972″ έγραφε.
H πλακέτα του Νίξον στο φεγγάρι
Το τσιπάκι με τις καλλιτεχνίες του Warhol που έφτασε στη Σελήνη
Στα λοιπά που θα έβρισκε κανείς αν περπατούσε στη σελήνη είναι μια πλακέτα υπογεγραμμένη από τον πρόεδρο Νίξον που έγραφε: “Εδώ, άνδρες από τον πλανήτη γη πάτησαν το φεγγάρι τον Ιούλιο του 1969. Ήρθαμε εν ειρήνη εκ μέρους όλης της ανθρωπότητας”. Επίσης δύο μπαλάκια του γκολφ, ένα μνημείο στη μνήμη των αστροναυτών που έχασαν τη ζωή τους στο διάστημα και ένα μικροσκοπικό κεραμικό τσιπ με σχέδια καλλιτεχνών, εκ των οποίων και ο περίφημος φαλλός του Andy Warhol (επάνω ατριστερά).