Τι ημέρα είναι σήμερα;

Τι ημέρα είναι σήμερα;

Για κάποιους φορείς, κάθε ημέρα είναι ευκαιρία... για γιορτή. Δείτε τι γιορτάζουμε σήμερα, 16/4.

Υπάρχουν οι Παγκόσμιες Ημέρες που καθορίζονται από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και αφορούν θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος και ανησυχίας και υπάρχει και το αμερικανικό ημερολόγιο με ημέρες που έχουν ως στόχο να διατηρήσουν την ανάμνηση κάποιου γεγονότος. Το έχουν υιοθετήσει -και εμπλουτίσει- άλλες κυβερνήσεις, οργανώσεις και γκρουπ. Εκεί θα βρείτε κάποιες απίθανες περιπτώσεις, όπως “η ημέρα μουτζουρώματος” (3/2) ή “η ημέρα εκτίμησης υπαλλήλου” (2/3) ή “η ημέρα της κάνναβης” που είναι στις 20 του τρέχοντος μήνα. Συγγνώμη, αλλά χάσατε την “διεθνή ημέρα χαράς” (20/3).

Σήμερα λοιπόν, γιορτάζουμε την “τετραγωνική ημέρα”! Χρόνια πολλά τετράγωνο.

Ο Nate Bonilla Warford είναι από το Tampa Bay. Στο επάγγελμα είναι οφθαλμίατρος. Ως χόμπι έχει τα μαθηματικά. Για την ακρίβεια, τους αριθμούς. Γενικά και ειδικότερα ό,τι αφορά τα τετράγωνα. Και τον πρώτο.

Επειδή μπορεί να μη θυμάστε, ως πρώτος αριθμός προσδιορίζεται ένας φυσικός αριθμός, μεγαλύτερος της μονάδας, με την ιδιότητα ότι οι μόνοι φυσικοί διαιρέτες του είναι η μονάδα και ο εαυτός του. Παραδείγματος χάριν, το 5 είναι πρώτος, επειδή διαιρείται εξίσου με το 1 και το 5. Κάτι που δεν ισχύει, ας πούμε, για το 6. Πάει αυτό.

Πίσω στον Warford σκεφτόταν τρόπους να προωθήσει τη δουλειά του. “Μου είχε κολλήσει στο μυαλό το γεγονός ότι τέσσερα τετράγωνα ισοδυναμούν με το 16. Οπότε θα είχε ενδιαφέρον να γιορτάζουμε την ημέρα του τετραγώνου την 16η ημέρα (4Χ4) του τέταρτου μήνα κάθε χρόνου”. Και άντε εκείνος έκρινε ότι όλο αυτό έχει ενδιαφέρον.

Ουδείς θα ασχολείτο, αν δεν είχε προκύψει το app Foursquare (η πρώτη εφαρμογή για check in που είχε δημιουργήσει φρενίτιδα στις ΗΠΑ) και δεν έπειθε και άλλους λάτρεις του εν λόγω social network της Tampa πως θα ήταν φανταστικό να γίνονται και σχετικές εκδηλώσεις εκείνη την ημέρα. Έθεσε τη σχετική ιδέα σε forum του getsatisfaction.com (την κορυφαία πλατφόρμα αφοσίωσης πελατών, η οποία βοηθά τις εταιρίες να δημιουργήσουν καλύτερες σχέσεις με τους πελάτες), 36 ημέρες πριν την 16η Απριλίου του 2010.

undefined

Τη συνόδευσε και με μια πρόταση, μετά έβαλε και το app στο παιχνίδι και… να πώς σήμερα γιορτάζουμε την Τετραγωνική Ημέρα, με διάφορες εκδηλώσεις σε διάφορα σημεία των πόλεων, για χάρη των οποίων κλείνουν και κεντρικοί δρόμοι. Άντε βρε, και του χρόνου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα