Το ελληνικό ηφαίστειο που ‘ζωγραφίζει’ στη θάλασσα
Μια drone πτήση που καταγράφει μαγικές εικόνες πάνω από τα Ιαματικά Λουτρά των Μεθάνων
- 30 Αυγούστου 2017 14:30
Oι θερμές πηγές των Μεθάνων είναι από τις πιο σπάνιες και πιο αξιόλογες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης και είναι αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δράσης του χώρου.
Oι γνωστές θερμομεταλλικές πηγές των Μεθάνων αναβλύζουν από το νότιο ρήγμα του βυθίσματος Σαρωνικού-Κορινθιακού και επηρεάζονται και από την ηφαιστειότητα του νοτίου Αιγαίου, ενώ ο ενεργός θόλος του μάγματος σε βάθος 4-7 χιλιομέτρων είναι η ακριβής αιτία της ύπαρξης των ιαματικών πηγών. Δεν υπάρχουν πολλές και αξιόπιστες ιστορικές πηγές στις οποίες να αναφέρεται αναλυτικά η ανακάλυψη και η έναρξη λειτουργίας των ιαματικών λουτρών στα Μέθανα.
Δείτε τη drone πτήση του haanity:
Το ηφαίστειο στα Μέθανα εκδήλωσε μια πολύ μεγάλη έκρηξη στο χωριό Καμένη Χώρα κατά την περίοδο 277 έως 240 π.χ. και αναφέρεται από τους ιστορικούς Παυσανία και Στράβωνα. Ο κρατήρας που δημιουργήθηκε ύστερα από τη μεγάλη έκρηξη έχει βάθος περίπου 50 μέτρων και διάμετρο 100 μέτρων.
Η κύρια ιστορική πηγή που υπάρχει είναι η αναφορά του Παυσανία, ο οποίος περιγράφει κάποιες πηγές που δημιουργήθηκαν όπως αναφέραμε, μετά την ιστορική έκρηξη του ηφαιστείου της Καμένης Χώρας το 230 π.Χ., και σήμερα βρίσκονται κοντά στην Κάτω Μούσκα. Ο Παυσανίας επίσης αναφέρει την ύπαρξη μιας δεξαμενής για τη συλλογή των ιαματικών νερών έκτασης τριάντα σταδίων (σήμερα αντιστοιχεί σε 5.549 μ.). Στο σημείο αυτό υπάρχουν ακόμα και σήμερα ερείπια αρχαίων τειχών που δείχνουν ότι υπήρχε εκεί κάποια δεξαμενή, κτισμένη όμως μάλλον κατά τη Ρωμαϊκή εποχή.
Οι κάτοικοι πιστεύουν ότι τα λουτρά των Μεθάνων ήταν εν ενεργεία και κατά τον Μεσαίωνα, επί Ενετοκρατίας, και θεωρούν ότι αυτό αποδεικνύεται από μια ανασκαφή της πλατείας του λιμενίσκου όπου βρέθηκε υδραγωγείο μέσω του οποίου διοχέτευαν τα θειούχα νερά από τις πηγές στο σπίτι ενός κατοίκου.
Η εκμετάλλευση των πηγών άρχισε ουσιαστικά για πρώτη φορά το 1870 και αφορούσε δύο λάκκους μέσα στους οποίους έκαναν λουτροθεραπεία οι ασθενείς. Πολύ αργότερα κατασκευάστηκαν δύο δεξαμενές και έξι διαμερίσματα για ατομική χρήση και μόλις το 1906 άρχισε η σταδιακή οργάνωση των πηγών.
Με πληροφορίες από: archaiologia.gr
Πηγή βίντεο drone: haanity
Περισσότερα βίντεο: facebook.com/haanity