Βίντεο: 6.500 Νεοζηλανδοί χόρεψαν Haka και έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ

Διαβάζεται σε 3'
Βίντεο: 6.500 Νεοζηλανδοί χόρεψαν Haka και έσπασαν το παγκόσμιο ρεκόρ

Η Νέα Ζηλανδία ανέκτησε το παγκόσμιο ρεκόρ για τον πιο μαζικό χορό Haka, εκθρονίζοντας τη Γαλλία.

Η Νέα Ζηλανδία κατέκτησε και πάλι το παγκόσμιο ρεκόρ για τη μεγαλύτερη μαζική εκτέλεση Haka, με χιλιάδες άτομα να γεμίζουν ένα μεγάλο στάδιο την Κυριακή για μια εντυπωσιακή παράσταση του παραδοσιακού τελετουργικού των Μαορί.

Ιστορικά, το Haka ήταν ένας τελετουργικός πολεμικός χορός των Μαορί, που χρησιμοποιούνταν ως πρόκληση προς τους αντιπάλους και ως κάλεσμα πριν από τη μάχη. Σήμερα, όμως, χρησιμοποιείται για τον εορτασμό της ταυτότητας και της κουλτούρας των Μαορί, καθώς και για την ενότητα του λαού σε στιγμές θλίψης.

Οι εικόνες και οι ήχοι του Haka – τα πόδια που χτυπούν στο έδαφος, οι γροθιές που υψώνονται στον αέρα και οι βροντερές φωνές – είναι βαθιά ριζωμένα στην κουλτούρα της Νέας Ζηλανδίας. Ο χορός έχει γίνει παγκοσμίως γνωστός ως το τελετουργικό που ακολουθεί η εθνική ομάδα ράγκμπι, οι All Blacks, πριν από κάθε αγώνα.

Όπως αναφέρει το CNN, περίπου 6.500 άτομα συμμετείχαν στο σπάσιμο του ρεκόρ στο Άκλαντ την Κυριακή, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του Eden Park, του εμβληματικού σταδίου όπου οι All Blacks παραμένουν αήττητοι από το 1994. Ο αριθμός αυτός ξεπέρασε το προηγούμενο ρεκόρ των 4.028 συμμετεχόντων που είχε καταγραφεί στη Γαλλία το 2014. Ο Νικ Σότνερ, Διευθύνων Σύμβουλος του Eden Park, δήλωσε ότι «δεν πρόκειται μόνο για αριθμούς… Είναι για να τιμήσουμε την πολιτιστική μας κληρονομιά σε παγκόσμιο επίπεδο».

Το βράδυ της Κυριακής, οι συμμετέχοντες γέμισαν το στάδιο με εκκωφαντικές ζητωκραυγές. Χτυπούσαν τα στήθη τους, πάταγαν δυνατά στο έδαφος και έκαναν εκφοβιστικές εκφράσεις, σύμφωνα με ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε στον επίσημο λογαριασμό του Haka Record στο Instagram.

«Ήρθε η ώρα να αλλάξει η θέση της Γαλλίας ως κάτοχος του ρεκόρ», έγραψε ο διοργανωτής, το Raukatauri Music Therapy Trust, στην επίσημη ιστοσελίδα πριν από την εκδήλωση, καλώντας τους συμμετέχοντες να «σταθούν ως έθνος και να φέρουν το haka πίσω στο σπίτι».

Ο κριτής του Guinness World Records, Μπράιαν Σόμπελ, επιβεβαίωσε το ρεκόρ, όπως ανέφερε το Radio New Zealand (RNZ). Ωστόσο, ο τελικός αριθμός των συμμετεχόντων μπορεί να αναθεωρηθεί.

Μιλώντας στο δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα, ο Σόμπελ περιέγραψε πώς ένιωσε βλέποντας το Haka στη σκηνή. «Ήταν πολύ εντυπωσιακό να το βλέπεις», είπε.

Ανάμεσα στους διάσημους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν ο Αμερικανός παρουσιαστής Κόναν Ο’Μπράιεν, ο Νεοζηλανδός σκηνοθέτης Τάικα Γουαϊτίτι και ο πρώην μποξέρ Ντέιβιντ Τούα, σύμφωνα με το RNZ. Για την επιβεβαίωση του ρεκόρ, το Haka έπρεπε να εκτελεστεί για τουλάχιστον ένα λεπτό, και έτσι το πλήθος εκτέλεσε τέσσερις φορές το πιο γνωστό Haka, το “Ka Mate”, το οποίο συνέθεσε ο σπουδαίος ηγέτης των Μαορί, Τε Ραουπαράχα, τον 19ο αιώνα.

Παρά την ευρεία αποδοχή του Haka από τους Νεοζηλανδούς, οι Μαορί, που αποτελούν σχεδόν το ένα πέμπτο του πληθυσμού της χώρας των 5 εκατομμυρίων ανθρώπων, συχνά αντιμετωπίζουν διακρίσεις που οδηγούν σε χειρότερες συνθήκες υγείας, εκπαίδευσης και υψηλότερα ποσοστά φυλάκισης.

Φέτος, έχουν ξεσπάσει διαμαρτυρίες λόγω της πρότασης της δεξιάς κυβέρνησης της Νέας Ζηλανδίας να διαλύσει την Υγειονομική Αρχή των Μαορί, να περιορίσει τη χρήση της γλώσσας των Μαορί και να τερματίσει τα όρια στις πωλήσεις καπνού – ένα αίτημα των ηγετών των Μαορί για την αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών καπνίσματος στην κοινότητά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα