265 φάρμακα σε έλλειψη: Το κύμα ιώσεων έπιασε στον ύπνο την κυβέρνηση
Eνώ οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για το κύμα των ιογενών λοιμώξεων που θα χτυπούσε τα παιδιά, το υπουργείο Υγείας δεν είχε κάνει κινήσεις προκειμένου να προλάβει το πρόβλημα.Τι έδειξαν οι λίστες από τις φαρμακαποθήκες για τα παιδιατρικά φάρμακα σε έλλειψη.
- 03 Ιανουαρίου 2023 06:15
Δεν έβγαλαν, τελικά, λαβράκι οι λίστες με τα αποθέματα από τα παιδιατρικά φάρμακα που έστειλαν τις προηγούμενες ημέρες οι φαρμακαποθήκες στο υπουργείο Υγείας, καθώς δεν προέκυψε ότι αποκρύπτουν τις συγκεκριμένες δραστικές ουσίες για να τις πουλήσουν με τη λήξη της απαγόρευσης εξαγωγών σε άλλες χώρες.
Ως εκ τούτου και κατόπιν ελέγχων που έγιναν για τα παιδιατρικά φάρμακα, αποδείχθηκε ότι η αυξημένη ζήτηση ήταν αυτή που άδειασε τα ράφια των φαρμακείων και παρουσιάστηκαν οι μεγάλες ελλείψεις.
Βέβαια, ενώ οι ειδικοί είχαν προειδοποιήσει για το κύμα των ιογενών λοιμώξεων που θα χτυπούσε τα παιδιά, το υπουργείο Υγείας δεν είχε κάνει κινήσεις προκειμένου να προλάβει το πρόβλημα.
Τώρα, ο Θάνος Πλεύρης θα πρέπει να βρει τρόπους να καλύψει την αγορά με βασικά σκευάσματα που λείπουν, ενόψει και της αναμενόμενης αύξησης των ιογενών λοιμώξεων στους ενήλικες το επόμενο διάστημα, δηλαδή της γρίπης και του κορονοϊού.
Πέρα όμως από τα παιδιατρικά και σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, φάνηκε ότι οι φαρμακαποθήκες κρύβουν άλλα ελλειπτικά φάρμακα στα παγκάρια τους, προκειμένου να τα προωθήσουν προς εξαγωγή σε χώρες όπου οι τιμές είναι υψηλότερες, ώστε να έχουν μεγαλύτερο κέρδος.
Δέσμη 5 μέτρων για τις ελλείψεις φαρμάκων
Χθες, Δευτέρα, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο υπουργείου Υγείας, με τη συμμετοχή του ΕΟΦ και των ιδιωτικών φορέων (φαρμακευτικών εταιρείων, φαρμακαποθηκών, φαρμακείων κ.ά.) που εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, εισαγωγής και διακίνησης των φαρμάκων στην αγορά.
Το βασικό θέμα ήταν η έλλειψη των 265 φαρμάκων που παρατηρείται σήμερα στην ελληνική αγορά.
Το πρώτο που αποφασίστηκε για την άμεση κάλυψη, τουλάχιστον για βασικά φάρμακα, όπως αντιβιώσεις, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντιικά κ.ά. είναι η άμεση εισαγωγή τους από το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).
«Έχουμε ήδη δώσει εντολή στο ΙΦΕΤ να γίνουν εισαγωγές για τα φάρμακα που έχουν παντελή έλλειψη στην αγορά και όπως προκύπτει από τις λίστες των φαρμακαποθηκών, δεν υπάρχουν στα αποθέματά τους», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Μπάμπης Καραθάνος, σύμβουλος του υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη για θέματα φαρμακευτικής πολιτικής.
Το δεύτερο που έκανε ήδη το υπουργείο Υγείας, είναι ότι κατάφερε να πείσει τους εκπροσώπους των φαρμακαποθηκών κατά τη χθεσινή συνάντηση, να απελευθερώσουν άμεσα όσα φάρμακα είναι ελλειπτικά και βρίσκονται στις αποθήκες τους.
Εξάλλου, η θέση της κυβέρνησης είναι σαφής και είναι γνωστό ότι μπορεί ανά πάσα στιγμή να απαγορεύσει όλες τις εξαγωγές φαρμάκων, κάτι που σύμφωνα με πληροφορίες, μπορεί να ξεκινήσει ως προειδοποίηση για ένα μήνα και το μέτρο να επεκταθεί.
Η τρίτη απόφαση που ελήφθη και αφορά τα απαραίτητα φάρμακα συχνής χρήσης, είναι ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί η κατάσταση, να απαγορευτούν επ’ αόριστον οι παράλληλες εξαγωγές.
Εξάλλου οι παράλληλες εξαγωγές μπορεί να είναι νόμιμη διαδικασία, αλλά μπορούν να πραγματοποιηθούν μόνο όταν μία χώρα είναι πλήρως καλυμμένη.
Σε διαφορετική περίπτωση, η διαδικασία είναι παράνομη, ασχέτως αν δεν έχουν γίνει γνωστές οι κυρώσεις για όσες επιχειρήσεις το πράττουν εδώ και χρόνια.
Το τέταρτο μέτρο που συζητήθηκε είναι η αύξηση στις τιμές συγκεκριμένων φαρμάκων, ώστε η πώλησή τους Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική με αυτές στο εξωτερικό και οι φαρμακαποθήκες να σταματήσουν τις παράλληλες εξαγωγές.
Βέβαια, το μέτρο αυτό αναμένεται να επιβαρύνει κυρίως την τσέπη των πολιτών, καθώς πρόκειται κυρίως για φάρμακα ευρείας χρήσης, τα οποία δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ.
Το πέμπτο μέτρο, που ενδέχεται να υιοθετηθεί και μάλιστα άμεσα, είναι πολλά από τα ελλειπτικά φάρμακα να χορηγούνται αποκλειστικά και μόνο με ιατρική συνταγή.
Μάλιστα, πρόσφατα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος είχε ζητήσει από το υπουργείο Υγείας να σταματήσει η ελεύθερη πώληση για τα περισσότερα φάρμακα και να χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή.
Αυτό θα συμβεί για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι πολλοί ασθενείς, καθώς δεν έχουν διάγνωση από γιατρό, παίρνουν λάθος φάρμακα και εκτός του επιβαρύνουν τον οργανισμό τους και δεν θεραπεύονται, τα στερούν από τους πολίτες που τα έχουν ανάγκη.
Ο δεύτερος είναι ότι σε περιπτώσεις που υπάρχουν ελλείψεις, αρκετοί πολίτες σπεύδουν στα φαρμακεία και αγοράζουν προληπτικά όσα και ό,τι φάρμακα θέλουν και έτσι αδειάζουν τα ράφια των φαρμακείων.
Έτσι, σε πρώτη φάση αναμένεται να απαιτείται συνταγή γιατρού για τα αντιβηχικά που είναι σε έλλειψη, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλα φάρμακα.
Ειδικά μέτρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες και τους γιατρούς
Στο ίδιο πλαίσιο αποφασίστηκε ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα εξαντλήσει τις δυνατότητες αύξησης παραγωγής των γενοσήμων και οι πολυεθνικές εταιρείες θα αυξήσουν την εισαγωγή των ελλειπτικών φαρμάκων.
Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξουν συναντήσεις με τους ιατρικούς συλλόγους το προσεχές διάστημα για την ενημέρωση και τον συντονισμό επί του θέματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, αναμένεται να γίνουν άμεσα αλλαγές στο σύστημα συνταγογράφησης και οι γιατροί να μπορούν να βλέπουν στο σύστημα ποια φάρμακα είναι σε έλλειψη, ώστε να μην τα συνταγογραφούν στους πολίτες.
Μάλιστα, στο νέο σύστημα αναμένεται να εμφανίζει και τις δραστικές ουσίες που υπάρχουν στα φαρμακεία της περιφερειακής ενότητας, ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα οι ασθενείς.
Πάντως, πέρα από το μέτρο με τις έκτακτες εισαγωγές που αναμένεται να κάνει το ΙΦΕΤ άμεσα, τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν την αύξηση της επάρκειας των φαρμάκων είναι περισσότερο για να θωρακίσουν μακροπρόθεσμες καταστάσεις και δεν φαίνεται ότι θα επιλύσουν τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και αυτά που αναμένεται να προκύψουν το επόμενο διάστημα με την αύξηση των αναπνευστικών ιώσεων στους ενηλίκους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις