Αφήστε τα παιδιά να βλέπουν εκπομπές υγιεινής μαγειρικής
Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι τα παιδιά προτιμούν υγιεινές τροφές όταν παρακολουθούν προγράμματα μαγειρικής για υγιεινή διατροφή.
- 05 Ιανουαρίου 2020 12:26
Τα τηλεοπτικά προγράμματα που παρουσιάζουν μαγειρική για υγιεινή διατροφή μπορούν να αποτελέσουν βασικό παράγοντα για να οδηγηθούν τα παιδιά στο να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων τόσο στη νεανική ηλικία όσο και ως ενήλικες. Μια νέα μελέτη που φιλοξενείται στην έκδοση Journal of Nutrition Education and Behavior και δημοσιεύθηκε από τον Elsevier, διαπίστωσε ότι τα παιδιά που παρακολουθούσαν μαγειρική με υγιεινά τρόφιμα ήταν 2,7 φορές πιο πιθανό να κάνουν μια υγιεινή επιλογή τροφίμων σε σχέση με εκείνα παρακολουθούσαν ένα διαφορετικό επεισόδιο με ανθυγιεινό φαγητό.
Πιο συγκεκριμένα οι ερευνητές ζήτησαν από 125 παιδιά ηλικίας 10 έως 12 ετών από πέντε σχολεία της Ολλανδίας να παρακολουθήσουν 10 λεπτά προγράμματος μαγειρικής για παιδιά και στη συνέχεια τους πρόσφεραν ένα σνακ ως ανταμοιβή για την παρακολούθηση. Τα παιδιά που παρακολουθούσαν το πρόγραμμα με τα υγιεινά τρόφιμα αποδείχτηκε ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να επιλέξουν μία από τις υγιεινές επιλογές σνακ – ένα μήλο ή μερικά κομμάτια αγγουριού- έναντι μιας άλλης επιλογής όπως μια χούφτα τσιπς ή μια χούφτα αλατισμένα μίνι-πρέτζελς.
“Τα ευρήματα από τη μελέτη αυτή δείχνουν ότι τα προγράμματα μαγειρικής μπορούν να αποτελέσουν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για την προώθηση θετικών αλλαγών στις προτιμήσεις, τη στάση και τις συμπεριφορές που σχετίζονται με τα τρόφιμα”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας δρ. Frans Folkvord, PhD από το Πανεπιστήμιο Tilburg της Ολλανδία.
Σύμφωνα επίσης με προηγούμενες έρευνες, οι νέοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταναλώνουν τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, εάν συμμετέχουν στην προετοιμασία του φαγητού, αλλά η σύγχρονη εξάρτηση από έτοιμα φαγητά και η έλλειψη προτύπων από τους γονείς στην παρασκευή φρέσκων τροφίμων έχουν οδηγήσει στη μείωση της ανάπτυξης δεξιοτήτων μαγειρικής των παιδιών.
“Η παροχή διατροφικής εκπαίδευσης στο σχολικό περιβάλλον μπορεί να έχει σημαντική θετική επίδραση στις γνώσεις, τις συμπεριφορές, τις δεξιότητες των παιδιών σε σχέση με την υγιεινή μαγειρική”, τονίζει ο δρ. Folkvord.
Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η προβολή των υγιεινότερων επιλογών τόσο στις επιλογές των τροφίμων όσο και στο μέγεθος των μερίδων στα τηλεοπτικά προγράμματα μαγειρέματος, οδηγεί τους μικρούς θεατές στα να επιζητούν τις πιο υγιεινές επιλογές και στη συνέχεια να τις εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους.
Επίσης έδειξε ότι η επίδραση που έχει η παρουσίαση υγιέστερων επιλογών στα παιδιά επηρεάζεται έντονα από τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητάς τους. Για παράδειγμα, τα παιδιά που δεν τους αρέσει να δοκιμάζουν καινούργια είδη διατροφής, είναι λιγότερο πιθανό να επιδείξουν μεγαλύτερη επιθυμία για πιο υγιεινές επιλογές, σε σχέση με ένα παιδί που απολαμβάνει να δοκιμάσει νέες γεύσεις. Καθώς όμως μεγαλώνουν τα παιδιά, αρχίζουν να αισθάνονται πιο υπεύθυνα ως άτομα για τις διατροφικές τους συνήθειες και μπορούν να επιστρέψουν στις πληροφορίες που έμαθαν όταν ήταν μικρότερα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να σημαίνει ότι η παρακολούθηση προγραμμάτων με πιο υγιεινές επιλογές μπορεί ακόμα να έχει θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά των παιδιών, ακόμη και αν καθυστερήσει αυτή η εκδήλωση συμπεριφοράς κάποια χρόνια. “Τα σχολεία αντιπροσωπεύουν τον αποτελεσματικότερο τρόπο προσέγγισης μεγάλου μέρους ενός σημαντικού πληθυσμού, που περιλαμβάνει τα παιδιά καθώς και το σχολικό προσωπικό και την ευρύτερη κοινότητα”, σχολίασε ο δρ. Folkvord. “Η κοινή ανταπόκριση μαθητών και εκπαιδευτικών μπορεί να ενθαρρύνει τους μαθητές να δοκιμάσουν νέα τρόφιμα για τα οποία είχαν προηγουμένως διαφορετική άποψη”, συμπληρώνει.
Οι κακές διατροφικές συνήθειες κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας και της εφηβείας έχουν πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις σε διάφορους δείκτες υγείας και ευεξίας, συμπεριλαμβανομένης της επίτευξης και διατήρησης υγιούς βάρους, της καλλιέργειας και ανάπτυξης προτύπων και της στοματικής υγιεινής.
“Η πιθανότητα κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών μεταξύ των νέων και των ενηλίκων συνδέεται στενά με τη γνώση του τρόπου παρασκευής τροφών με αυτές τις πρώτες ύλες. Με την ενίσχυση των δεξιοτήτων μαγειρικής των παιδιών, μπορεί να επηρεάσουν θετικά η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με τρόπο που να διατηρηθεί και κατά την ενηλικίωση” ανέφερε επίσης ο Folkord.