Νοτιοαφρικανική μετάλλαξη: Τι ξέρουμε μέχρι τώρα για τα εμβόλια
Η νοτιο-αφρικάνικη μετάλλαξη του κορονοϊού που φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική και ανθεκτική έφτασε και στη χώρα μας. Πόσο αποτελεσματικά είναι τα εμβόλια απέναντι στη μετάλλαξη, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.
- 31 Ιανουαρίου 2021 16:08
Συναγερμός έχει σημάνει στις υγεινομικές αρχές της χώρας μας έπειτα από την ανίχνευση στελέχους της νοτιο-αφρικάνικης μετάλλαξης του κορονοϊού στη Θεσσαλονίκη την Κυριακή 31 Ιανουαρίου. Στην περιοχή έφτασαν εκτάκτως ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.
Η μετάλλαξη πρωτοεντοπίστηκε στη Νότια Αφρική από τοπικούς ερευνητές σε δείγματα που χρονολογούνται από τον Οκτώβριο και δημοσιοποιήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου με δήλωση του Υπουργού Υγείας της Νοτίου Αφρικής. Είναι πλέον η πλειοψηφία των κρουσμάτων στη χώρα, όπου η αύξηση τους ξεκίνησε από τις αρχές Δεκεμβρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα.
Η νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη ονομάζεται 501.V2, παρουσιάζει πολλές μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης. Μεταξύ αυτών, υπάρχουν η «N501Y», που υπάρχει ήδη στην αγγλική παραλλαγή, αλλά και η «K417N», και ειδικά η «E484K», η οποία ανησυχεί ιδιαίτερα την επιστημονική κοινότητα.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή είναι ακόμη πιο μεταδοτική από εκείνη της Βρετανίας, ενώ αποδεικνύεται ακόμη πιο ανθεκτική στα εμβόλια και τις θεραπείες αντισωμάτων, τονίζει ομάδα ερευνητών από την Καλιφόρνια των ΗΠΑ σε δυο επιστημονικά άρθρα που δημοσιεύτηκαν στο biorxiv.
Πάμε να δούμε με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πώς ανταποκρίνονται τα εμβόλια κατά του κορονοϊού στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.
Εμβόλιο Johnson & Johnson: Λιγότερο αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη
Η Johnson & Johnson έχει ανακοινώσει ότι το μονοδοσικό εμβόλιό της έχει αποτελεσματικότητα κατά της Covid-19 66% σε γενική κλίμακα και 72% στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε τρεις ηπείρους.
Το εμβόλιο αποστέλλει γενετικές οδηγίες στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού ώστε να δημιουργήσουν μία ειδική πρωτεΐνη του κορονοϊού, η οποία επιτρέπει την διαμόρφωση του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τρόπο ώστε να δώσει την κατάλληλη απόκριση στον πραγματικό ιό.
Στις κλινικές δοκιμές επί 44.000 εθελοντών, το επίπεδο προστασίας από την Covid-19 κατά μέτριας ή σοβαρής μορφής της νόσου ήταν 66% στην Λατινική Αμερική και μόνο 57% στην Νότια Αφρική, όπου βρίσκεται σε κυκλοφορία ένα ανησυχητικό στέλεχος του ιού.
Αποτελεσματικό στη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη το εμβόλιο της Pfizer
Αποτελεσματικό κατά των μεταλλάξεων της Βρετανίας και της Νότιας Αφρικής είναι το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, όπως ανακοίνωσαν οι εταιρείες.
Όπως ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ο εταιρείες, μελέτες του Πανεπιστημίου του Τέξας έδειξαν ότι το εμβόλιο καλύπτει το μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού, ωστόσο υπογραμμίζουν ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα των μελετών δεν έχουν συμπεριλάβει όλο το φάσμα των μεταλλάξεων που έχουν εντοπιστεί στην αφρικανική χώρα.
Στη δήλωσή τους, οι εταιρείες επισημαίνουν ότι θα συνεχίσουν να παρακολουθούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τους “στον πραγματικό κόσμο”, συμπεριλαμβανομένων ενάντια σε νέα στελέχη.
Moderna: Λιγότερο αποτελεσματικό, αλλά επαρκές, το εμβόλιο έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης
Η Moderna ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι επιταχύνει τις προσπάθειές της για τη βελτιστοποίηση του εμβολίου της κατά του κορονοϊού ώστε να παρέχει προστασία και από την πρόσφατη μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.
Οι ερευνητές της εταιρείας ανέφεραν ότι το εμβόλιο που έχει αναπτύξει και διανέμει επί του παρόντος η Moderna φαίνεται να παρέχει προστασία από τα δύο πιο μεταδοτικά στελέχη του κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και στη Νότια Αφρική, ωστόσο δείχνει να είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr