Αυξάνεται η ανησυχία: Βρέθηκαν μικροπλαστικά, για πρώτη φορά, και στους πνεύμονες ζώντων ανθρώπων
"Αναπάντεχα" τα αποτελέσματα έρευνας για τα μικροπλαστικά, σύμφωνα με τους επιστήμονες, καθώς εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά, βαθιά στους πνεύμονες ανθρώπων εν ζωή.
- 06 Απριλίου 2022 20:23
Ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις παίρνει το θέμα της παρουσίας μικροπλαστικών στον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς μετά το αίμα, εντοπίστηκαν, για πρώτη φορά και βαθιά στους πνεύμονες ζώντων ανθρώπων. Μάλιστα τα σωματίδια βρέθηκαν σχεδόν σε όλα τα δείγματα που αναλύθηκαν.
Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η μικροπλαστική ρύπανση είναι πλέον πανταχού παρούσα σε ολόκληρο τον πλανήτη, καθιστώντας την ανθρώπινη έκθεση αναπόφευκτη και σημαίνει ότι “υπάρχει μια αυξανόμενη ανησυχία σχετικά με τους κινδύνους” για την υγεία.
Ελήφθησαν δείγματα από ιστό που αφαιρέθηκε από 13 ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση και βρέθηκαν μικροπλαστικά σε 11 περιπτώσεις. Τα πιο κοινά σωματίδια ήταν το πολυπροπυλένιο, που χρησιμοποιείται σε πλαστικές συσκευασίες και σωλήνες, και το PET, που χρησιμοποιείται σε μπουκάλια. Δύο προηγούμενες μελέτες είχαν βρει μικροπλαστικά σε παρόμοια υψηλά ποσοστά στον πνευμονικό ιστό που ελήφθη κατά την διάρκεια αυτοψίας.
Οι άνθρωποι ήταν ήδη γνωστό ότι αναπνέουν τα μικροσκοπικά σωματίδια, καθώς και ότι τα καταναλώνουν μέσω τροφής και νερού. Οι εργαζόμενοι που εκτίθενται σε υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών είναι επίσης γνωστό ότι έχουν εμφανίσει ασθένεια.
Μικροπλαστικά ανιχνεύθηκαν στο ανθρώπινο αίμα για πρώτη φορά τον Μάρτιο, δείχνοντας ότι τα σωματίδια μπορούν να ταξιδέψουν σε όλο το σώμα και μπορεί να εγκατασταθούν σε όργανα. Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι ακόμη άγνωστες. Ωστόσο, οι ερευνητές ανησυχούν επειδή τα μικροπλαστικά προκαλούν βλάβη στα ανθρώπινα κύτταρα στο εργαστήριο και τα σωματίδια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι ήδη γνωστό ότι εισέρχονται στο σώμα και προκαλούν εκατομμύρια πρόωρους θανάτους ετησίως.
“Αναπάντεχο…”
“Δεν περιμέναμε να βρούμε τον υψηλότερο αριθμό σωματιδίων στις κατώτερες περιοχές των πνευμόνων ή σωματίδια των μεγεθών που βρήκαμε”, δήλωσε η Laura Sadofsky στην ιατρική σχολή Hull York στο Ηνωμένο Βασίλειο, συγγραφέας της μελέτης. “Είναι αναπάντεχο καθώς οι αεραγωγοί είναι μικρότεροι στα κατώτερα μέρη των πνευμόνων και θα περιμέναμε να φιλτραριστούν ή να παγιδευτούν σωματίδια αυτών των μεγεθών πριν φτάσουν τόσο βαθιά”.
“Αυτά τα δεδομένα παρέχουν μια σημαντική πρόοδο στον τομέα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, των μικροπλαστικών και της ανθρώπινης υγείας”, είπε. Οι πληροφορίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ρεαλιστικών συνθηκών για εργαστηριακά πειράματα για τον προσδιορισμό των επιπτώσεων στην υγεία.
Η έρευνα, η οποία έγινε δεκτή για δημοσίευση από το περιοδικό Science of the Total Environment, χρησιμοποίησε δείγματα υγιούς πνευμονικού ιστού δίπλα στα χειρουργικά. Ανέλυσε σωματίδια μεγέθους έως 0,003 mm και χρησιμοποίησε φασματοσκοπία για να αναγνωρίσει τον τύπο του πλαστικού.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις