Αυξήθηκαν 16,3% τα μεταδοτικά νοσήματα – Τι συμβαίνει με τη φυματίωση
Διαβάζεται σε 4'Μεγάλη αύξηση στα λοιμώδη νοσήματα καταγράφεται το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Τι λένε οι ειδικοί για τη φυματίωση. Τι γίνεται με τον κορονοϊό.
- 24 Οκτωβρίου 2024 06:23
Μικρή ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η αύξηση 16,3% των λοιμωδών (μεταδοτικών) νοσημάτων που καταγράφηκε το 2023 στη χώρα μας, αν υπολογιστεί ότι ο κορονοϊός μειώθηκε κατά 77,2%, ρίχνοντας σημαντικά τον μέσο όρο.
Τα νοσήματα που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση και απασχολούν τους ειδικούς είναι η σαλμονέλωση και η φυματίωση.
Η τάση της αύξησης καταδεικνύει την ανάγκη για συνεχή παρακολούθηση και υλοποίηση στοχευμένων πολιτικών για τη δημόσια υγεία, ενώ η εκπαίδευση του κοινού σχετικά με τους κινδύνους και τις μεθόδους πρόληψης των λοιμωδών νοσημάτων, είναι κρίσιμη για τη μείωση των κρουσμάτων.
Το 2023, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), παρατηρήθηκαν σημαντικές αλλαγές στα δηλωθέντα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας σημαντικά ζητήματα που απαιτούν προσοχή.
Σύμφωνα πάντα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων λοιμωδών νοσημάτων ανήλθε σε 4.143, καταγράφοντας αύξηση 16,3% σε σχέση με το 2022.
Σε ποιες παθήσεις αυξήθηκαν τα κρούσματα
Δύο από τα νοσήματα που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις το 2023 είναι η σαλμονέλωση και η φυματίωση.
Η σαλμονέλωση κατέγραψε αύξηση 46,3%, με την πλειονότητα των κρουσμάτων να καταγράφονται τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, με 224 και 198 κρούσματα αντίστοιχα.
Η αύξηση ενδέχεται να σχετίζεται με τη μη σωστή διαχείριση των τροφίμων κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών, όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και οι τουριστικές ροές αυξημένες. Εξάλλου, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, η σαλμονέλωση μεταδίδεται με την κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων ή νερού.
Αύξηση 54,4% καταγράφηκε και στη φυματίωση, με τα κρούσματα τον Δεκέμβριο να φτάνουν τα 90.
«Αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μεγάλο, όμως δεν είναι ανησυχητικό, καθώς οφείλεται στα πολύ λίγα περιστατικά που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια λόγω των μέτρων προφύλαξης που είχαν ληφθεί για τον κορονοϊό. Εξάλλου, η φυματίωση μεταδίδεται με τον ίδιο τρόπο με την Covid, έχει όμως χαμηλότερη μεταδοτικότητα. Ακόμη ένας παράγοντας για την εν λόγω αύξησης, είναι ότι έχουμε καλύτερη καταγραφή των κρουσμάτων, οπότε είναι φυσιολογικό να υπάρξει αύξηση, η οποία όμως δεν μας ανησυχεί», εξηγεί στο NEWS 24/7 ο Χαράλαμπος Μόσχος, Διευθυντής ΕΣΥ στο Αντιφυματικό Τμήμα, της μονάδας Ανθεκτικής Φυματίωσης του Νοσοκομείου «Σωτηρία».
Ωστόσο, ο ίδιος τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται εθνικό σχέδιο αντιμετώπισης της φυματίωσης, το οποίο σήμερα δεν υπάρχει.
Ποια λοιμώδη νοσήματα μειώθηκαν
Αντίθετα, ο ιός της γρίπης παρουσίασε μείωση κατά 23,6% στα επιβεβαιωμένα κρούσματα, πέφτοντας από 1.550 το 2022 σε 1.184 το 2023.
Η εποχικότητα της γρίπης παραμένει προβλέψιμη, με τις περισσότερες περιπτώσεις να καταγράφονται τον Δεκέμβριο.
Την ίδια στιγμή κάθετη πτώση σημείωσε ο συνολικός αριθμός κρουσμάτων της λοίμωξης από τον κορονοϊό (Covid) το 2023, καθώς τα κρούσματα ανήλθαν σε 993.507 έναντι 4.366.008 το 2022. Το ποσοστό της μείωσης είναι 77,2%.
Σε ποιες περιοχές καταγράφηκαν τα περισσότερα λοιμώδη νοσήματα
Τα περισσότερα κρούσματα παρουσιάζονται στην Περιφέρεια Αττικής (448.114) με ποσοστό 45,1% και ακολουθούν οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας (148.571) με ποσοστό 15,0%, Θεσσαλίας (61.592) με ποσοστό 6,2% και Κρήτης (54.326) με ποσοστό 5,5%.
Επιπλέον, η λοίμωξη από τον ιό Δυτικού Νείλου παρουσίασε μείωση 76,5%, γεγονός που δείχνει την αποτελεσματικότητα των μέτρων δημόσιας υγείας για τον περιορισμό της μετάδοσής του.
Πιο συγκεκριμένα και ανά λοίμωξη καταγράφηκαν
- Σαλμονέλωση: Οι περισσότερες περιπτώσεις καταγράφηκαν στην Αττική (39,3%), ακολουθούμενη από την Κεντρική Μακεδονία (12%) και την Πελοπόννησο (9%).
- Φυματίωση: Η Αττική καταγράφει το 39,5% των κρουσμάτων, με την Κεντρική Μακεδονία και την Πελοπόννησο να ακολουθούν.
- Γρίπη: Το 48,7% των κρουσμάτων γρίπης σημειώθηκαν στην Αττική, με τη Θεσσαλία να ακολουθεί με 14,4%.
- Λοίμωξη από καμπυλοβακτηρίδιο: Η Αττική ξεχώρισε και πάλι με το 55,4% των κρουσμάτων, ενώ σημαντικά ποσοστά καταγράφουν Κρήτη και Θεσσαλία.