Αυξήθηκαν οι τιμές σε 580 φάρμακα – Πόσο θα επιβαρύνουν τους ασθενείς

Διαβάζεται σε 2'
Φαρμακείο στην Αττική
Φαρμακείο στην Αττική Eurokinissi

Αυξήθηκαν οι τιμές σε 580 φθηνά φάρμακα και στόχος του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΦ ήταν να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά.

Αυξήσεις σε περίπου 580 φθηνά φάρμακα, τα οποία είχαν αιτηθεί οι φαρμακευτικές εταιρείες που τα παράγουν, προκειμένου να μην αποσυρθούν από την ελληνική αγορά εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής, περιλαμβάνει το νέο Δελτίο Τιμών που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας μέσω του ΕΟΦ.

Συνολικά οι ασθενείς θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες συμμετοχές κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ, ενώ ο ΕΟΠΥΥ θα επιβαρυνθεί περίπου με 60 εκατ. ευρώ. Μεσοσταθμικά η αύξηση κινείται στο 35%.

Υπενθυμίζεται ότι αιτήματα για ανατιμήσεις είχαν υποβληθεί για περίπου 900 φάρμακα.

Στη λίστα περιλαμβάνονται και σημαντικά σκευάσματα ευρείας κατανάλωσης, όπως αντιβιοτικά και ινσουλίνες.

Γιατί οι αυξήσεις στα φάρμακα ήταν επιβεβλημένες

Οι αυξήσεις στα φάρμακα χαρακτηρίζονται επιβεβλημένες, καθώς φθηνά, απαραίτητα και δοκιμασμένα διαχρονικά φάρμακα για πλήθος ασθενειών κινδύνευαν να αποσυρθούν από την ελληνική αγορά από τις παρασκευάστριες εταιρείες ως ζημιογόνα και οικονομικά ασύμφορα.

Το υπουργείο Υγείας υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις, καθώς στα προηγούμενα Δελτία Τιμών ένας μεγάλος αριθμός σκευασμάτων έλαβαν τιμές κάτω από τον μέσο όρο των δύο χαμηλότερων τιμών χωρών της Ευρωζώνης.

Ως εκ τούτου, υπήρξαν σημαντικές διαμαρτυρίες και προειδοποιήσεις για μπαράζ αποσύρσεων από την πλευρά της φαρμακοβιομηχανίας.

Δείτε εδώ τη λίστα με τα φάρμακα και πόσο αυξήθηκε η τιμή τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα