Αγαπηδάκη: Mε την πρόληψη μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής

Διαβάζεται σε 6'
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Μαστού, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη γράφει για τη σημασία της πρόληψης στη Δημόσια Υγεία.

Ως αναπληρώτρια υπουργός Υγείας και γυναίκα, αισθάνομαι την ανάγκη να ενισχύσω τη φωνή της πρόληψης και να επαναλάβω την αξία της. Πρόληψη δεν είναι απλώς η αποφυγή της νόσου, είναι το πιο ισχυρό εργαλείο που έχουμε στη διάθεσή μας για την προστασία της υγείας μας.

Η χώρα μας έχει για πρώτη φορά οργανωμένο σύστημα πρόληψης, για όλους τους πολίτες- όλες αυτές οι δράσεις με τις δωρεάν εξετάσεις ήρθαν για να μείνουν. Για εμένα προσωπικά έχουν μεγάλη σημασία, καθώς ήταν κάτι που πάλευα χρόνια για να γίνει ήδη από τα χρόνια που εργαζόμουν στον ακαδημαϊκό χώρο. Δε θα μπορούσα λοιπόν να αφήσω την ευκαιρία που μου δόθηκε να πάει χαμένη.

Ήδη από τον καιρό που υπηρετούσα ως Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας το 2022 και εν μέσω πανδημίας, ξεκίνησα το πρώτο από αυτά, το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά». Τώρα πλέον έχουν βγει σχεδόν όλα και για πρώτη φορά η χώρα μας διαθέτει ένα οργανωμένο και δωρεάν σύστημα προληπτικών εξετάσεων για όλους, ασφαλισμένους και ανασφάλιστους. Αποτελεί ένα όραμα που γίνεται πράξη και αυτό έχει μεγάλη αξία, καθώς δείχνει στην πράξη πως η διασφάλιση της καλής υγείας όλων μας, αποτελεί προτεραιότητα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το Εθνικό Πρόγραμμα ΠΡΟΛΑΜΒΑΝΩ* περιλαμβάνει προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού, του τραχήλου της μήτρας, του παχέος εντέρου και σύντομα και για τα καρδιαγγειακά. Ήδη με το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» πάνω από 28.000 γυναίκες με ευρήματα εντοπίστηκαν έγκαιρα. Έχουμε αλλάξει και τα ηλικιακά κριτήρια, σύμφωνα με τις τελευταίες κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι το πρόγραμμα αφορά γυναίκες 45 έως 74 ετών, οι οποίες έχουν ΑΜΚΑ, ανεξάρτητα από το αν είναι ασφαλισμένες ή ανασφάλιστες. Οι γυναίκες λοιπόν ανεξάρτητα από την ασφαλιστική τους ικανότητα, καλύπτονται πλήρως από το πρόγραμμα και μπορούν να υποβληθούν σε εξετάσεις εύκολα, άμεσα και δωρεάν.

Είναι σημαντικό να αντλούμε δύναμη η μία από την άλλη-θέλω να μεταφέρω σε κάθε γυναίκα το μήνυμα ότι είμαι εδώ για να τη στηρίξω, να βοηθήσω καθεμιά να κάνει αυτή τη σωτήρια εξέταση. Πρόσφατα, φωταγωγήθηκε συμβολικά το κτίριο της Βουλής των Ελλήνων με το σήμα του Προγράμματος κατά του καρκίνου του μαστού, ακριβώς για να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα υποστήριξης στις γυναίκες που έχουν έρθει αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού και ταυτόχρονα να ενθαρρύνουμε κάθε γυναίκα για σωστή ενημέρωση και πρόληψη.

Στις επισκέψεις που πραγματοποιώ στα Κέντρα Υγείας στην περιφέρεια το ιατρικό προσωπικό, οι μαίες, οι γυναικολόγοι, μου έλεγαν όλοι ότι οι γυναίκες φοβόμαστε να κάνουμε μαστογραφία και η αλήθεια είναι ότι κι εγώ το αισθάνομαι, κι εγώ έχω αυτό το φόβο κάθε φορά που πρέπει να κάνω την ψηφιακή μου μαστογραφία. Κάθε χρόνο, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού. Όλοι μας γνωρίζουμε μια γυναίκα που έχει έρθει αντιμέτωπη με τη νόσο. Μπορεί να είναι η μητέρα μας, η αδερφή μας, μια φίλη μας, μια συνάδελφος ή μια γειτόνισσα που μας καλημερίζει κάθε πρωί. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο συχνά διαγνωσμένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες παγκοσμίως, και δυστυχώς, αποτελεί και μια από τις κύριες αιτίες θνησιμότητας, όταν δεν εντοπίζεται έγκαιρα. Για αυτό επιμένω να μην αγνοούμε τις εξετάσεις που μπορούν να μας σώσουν τη ζωή. Όταν εντοπίζεται έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού η γυναίκα έχει πάνω από 95% πιθανότητες πλήρους ίασης. Η επιστήμη είναι με το μέρος μας.

Όλες οι δράσεις που υλοποιούμε στο Υπουργείο Υγείας έχουν κοινό στόχο: να κάνουμε την πρόληψη κομμάτι της ζωής μας. Η πρόληψη μαζί με την δημόσια υγεία αποτελούν τον πυρήνα της πολιτικής της κυβέρνησης στην υγεία: σκοπός δεν είναι να αποφύγουμε το νοσοκομείο, αλλά να αποφύγουμε τη νόσο. Μπορούμε να κερδίσουμε τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής αν εκμεταλλευτούμε τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις και κλείσουμε το ραντεβού μας για να κάνουμε δωρεάν την ετήσια μαστογραφία, το τεστ παπ, το σελφ-τεστ για τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όλες τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

Στην Ελλάδα, όπως και σε πολλές άλλες χώρες, το 75% των αιτιών για την εμφάνιση των κυριότερων χρόνιων νοσημάτων, σχετίζονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής και ιδιαίτερα την ανθυγιεινή διατροφή, την έλλειψη άσκησης, το κάπνισμα, την κατάχρηση αλκοόλ. Εκτός από τις προληπτικές εξετάσεις, προσπαθούμε να αλλάξουμε αυτούς τους παράγοντες κινδύνου, επενδύοντας στη νέα γενιά, προστατεύοντας τα παιδιά μας.

Για αυτό και υλοποιούμε και την Εθνική Δράση κατά της Παιδικής Παχυσαρκίας με την οποία θέλουμε να χτίσουμε γερή υγεία για κάθε παιδί. Προσπαθούμε να διευκολύνουμε και να ενθαρρύνουμε τα παιδιά ώστε να αθλούνται και να κάνουν υγιεινές επιλογές στη ζωή τους. Η συγκεκριμένη Δράση αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα με στόχο όχι απλώς να χάσουμε βάρος, αλλά να κερδίσουμε υγεία-αφορά ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα πρόληψης και καταπολέμησης της παιδικής παχυσαρκίας.

Μαζί με την UNICEF επιχειρούμε να αλλάξουμε το περιβάλλον που ωθεί παιδιά στην παχυσαρκία και στην κακή υγεία και έχουμε σε όλο αυτό σημαντικούς συμμάχους, φυσικά τους γονείς και τα παιδιά, ακαδημαϊκούς, δασκάλους και καθηγητές, μέχρι διάσημους σεφ και τοπικούς φορείς. Είναι το πρώτο ολοκληρωμένο πρόγραμμα που υλοποιείται σε εθνικό επίπεδο, καλύπτοντας τις ανάγκες των παιδιών ηλικίας 0-17 ετών και των οικογενειών τους, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας πρόληψης.

Η Δημόσια Υγεία έχει στον πυρήνα της την Πρόληψη, την Προαγωγή και την Προστασία της Υγείας σε επίπεδο πληθυσμού. Επίσης, έχει ως βασικό στόχο, τη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων στην υγεία, που αποτελούν μια από τις σκληρότερες μορφές κοινωνικής αδικίας καθώς οδηγούν σε χειρότερη και συντομότερη ζωή.

Για αυτό και οι αλλαγές που ήδη υλοποιούμε δεν αφορούν μόνο το να έχουμε βελτιωμένες υπηρεσίες υγείας για όλους, αλλά και βελτιωμένα αποτελέσματα υγείας για όλους, ώστε να ζούμε περισσότερο και καλύτερα. Αντί να αντιμετωπίζουμε δηλαδή τις ασθένειες όταν έχουν ήδη εκδηλωθεί, η πρόληψη μας επιτρέπει να προλαμβάνουμε την εμφάνισή τους ή να περιορίζουμε τις επιπτώσεις τους.

Η πρόληψη δεν είναι απλώς μια στρατηγική δημόσιας υγείας, αποτελεί τη βάση μιας υγιούς κοινωνίας. Επενδύοντας στην πρόληψη, επενδύουμε σε μια κοινωνία όπου η υγεία είναι προτεραιότητα και όπου κάθε πολίτης έχει τη δυνατότητα να ζήσει μια μακρά, υγιή και δημιουργική ζωή. Η σημασία της πρόληψης στη δημόσια υγεία είναι αδιαμφισβήτητη και πρέπει να βρίσκεται στο επίκεντρο κάθε πολιτικής που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων.

*Για να μάθετε πώς μπορείτε να πραγματοποιήσετε τις προληπτικές εξετάσεις σας, επισκεφθείτε το https://proliptikes.gov.gr/ ή επικοινωνήστε με το τμήμα Εξυπηρέτησης στο τηλ. 11401 ή / και στο mail: [email protected].

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα