Αλκοόλ ή κάνναβη: Ποιο είναι χειρότερο για την υγεία
Διαβάζεται σε 5'![Αλκοόλ και κάνναβη](https://www.news247.gr/wp-content/uploads/2025/02/alcohol-cannabis-640x426.jpg)
Και η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση κάνναβης είναι επιβλαβή για την υγεία, όμως ποιο είναι το χειρότερο, σύμφωνα με ειδικούς και έρευνες.
- 07 Φεβρουαρίου 2025 06:30
Αλκοόλ ή μαριχουάνα; «Λυπάμαι, αλλά η σύντομη απάντηση είναι ότι και τα δύο μπορεί να κάνουν κακό στην υγεία με πολλαπλούς τρόπους», αναφέρουν ειδικοί.
«Αν πραγματικά ανησυχούσατε για την υγεία σας, δεν θα χρησιμοποιούσατε κανένα από τα δύο», λέει ο Ryan Vandrey, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, ο οποίος κάνει έρευνα για τις επιδράσεις της κάνναβης στην υγεία.
Ωστόσο, αν πρέπει κάποιος να συγκρίνει τις δύο εθιστικές και επικίνδυνες ουσίες, η απάντηση είναι περίπλοκη, καθώς το αλκοόλ έχει μελετηθεί ευρέως εδώ και δεκαετίες, ενώ η έρευνα για την κάνναβη είναι ακόμη σε εξέλιξη και δεν έχουν δοθεί όλες οι απαραίτητες εξηγήσεις για το τι ακριβώς μπορεί να προκαλέσει στην υγεία, τόσο μακροπρόθεσμα, όσο και βραχυπρόθεσμα.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι αν καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα αλκοόλ για μεγάλα χρονικά διαστήματα, θα έχουν επιπτώσεις στην υγεία και ποιες είναι αυτές», λέει η Staci Gruber, διευθύντρια του προγράμματος Marijuana Investigations for Neuroscientific Discovery στο νοσοκομείο McLean στο Belmont της Μασαχουσέτης. «Η κάνναβη δεν είναι τόσο ξεκάθαρη όσον αφορά την έρευνα και τη βιβλιογραφία».
Υπάρχουν ορισμένες αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία που είναι κοινές και για τις δύο ουσίες: Επιβαρύνουν τη βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία. Αυτό μειώνει την κρίση, την προσοχή και τον συντονισμό, αυξάνοντας τον κίνδυνο τροχαίων ατυχημάτων, πτώσεων και άλλων τραυματισμών.
Και οι δύο ουσίες μπορούν, επίσης, μπορούν να προκαλέσουν εθισμό και να έχουν σημαντικές συνέπειες για την ψυχική υγεία, ιδίως όταν γίνεται υπερβολική χρήση.
Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η THC -η ψυχοδραστική ουσία της κάνναβης- δεν διαταράσσει τον ύπνο όπως το αλκοόλ και δεν οδηγεί σε hangover.
Αλλά οι γιατροί επισημαίνουν ότι μπορεί κάποιοι που κάνουν χρήση κάνναβης μπορεί να είναι ζαλισμένοι και την επόμενη μέρα.
Η κάνναβη μπορεί να μην έχει θερμίδες, όπως το αλκοόλ, αλλά ανοίγει την όρεξη, με αποτέλεσμα να αναγκάζει τους χρήστες να τρώνε περισσότερο, και πιο συχνά γλυκά, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη και λιπαρά.
Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρδιακά και ηπατικά προβλήματα και να οδηγήσει σε παγκρεατίτιδα, μια επικίνδυνη φλεγμονή του παγκρέατος.
Το αλκοόλ αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και η υπερβολική κατανάλωση, ακόμη και μόνο ένα βράδυ, μπορεί να μειώσει την ικανότητα του οργανισμού να αμυνθεί έναντι των λοιμώξεων για έως και 24 ώρες.
Οι σχέσεις της μαριχουάνας με τον καρκίνο είναι λιγότερο σαφείς. Υπάρχουν ενδείξεις ότι το κάπνισμα ή το άτμισμα THC μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου.
Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery συνέκρινε ασθενείς με διαταραχή χρήσης κάνναβης με εκείνους χωρίς και διαπίστωσε ότι είχαν 3,5 έως πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου.
«Υποθέτουμε ότι οι χρήστες κάνναβης είναι πιο πιθανό να έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου κεφαλής και τραχήλου», λέει ο δρ. Niels Kokot, χειρουργός κεφαλής και τραχήλου στο Keck Medicine του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Ο Kokot αναφέρει ότι η ερευνητική του ομάδα αναλύει τώρα τα δεδομένα που εξετάζουν τη διαταραχή της χρήσης κάνναβης και τον καρκίνο του πνεύμονα και σκοπεύει να εξετάσει και άλλους μη εισπνεόμενους καρκίνους.
«Γνωρίζουμε ότι το κάπνισμα τσιγάρου προκαλεί καρκίνο του στομάχου, της ουροδόχου κύστης. Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η κάνναβη φαίνεται να έχει σχέση με τον καρκίνο. Υποθέτουμε ότι σχετίζεται με το κάπνισμα της κάνναβης, αλλά δεν το γνωρίζουμε με βεβαιότητα και δεν ξέρουμε πόσο μεγάλη χρήση είναι κατά κάποιο τρόπο το επίπεδο κινδύνου. Αλλά αυτή η συσχέτιση φαίνεται αρκετά ισχυρή και έγκυρη».
Για να συνδεθεί αυτό με μακροπρόθεσμο κίνδυνο καρκίνου χρειάζονται 20 έως 30 χρόνια έρευνας, λέει ο ίδιος.
«Νομίζω ότι οι επόμενες δύο δεκαετίες θα μας πουν πολλά για την κάνναβη και τον κίνδυνο καρκίνου», λέει ο Vandrey. «Αλλά το βασικό συμπέρασμα είναι ότι, αν ανησυχείτε για τον κίνδυνο καρκίνου, η υπερβολική χρήση ενός ψυχαγωγικού ναρκωτικού δεν είναι καλή ιδέα».
Ο Gruber λέει ότι είναι δύσκολο να συγκρίνουμε το αλκοόλ, το οποίο είναι ένα μόνο μόριο, με την κάνναβη, η οποία είναι ένα φυτό με πολλά συστατικά και χρησιμοποιείται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους για διαφορετικούς λόγους.
Τα περισσότερα προϊόντα THC περιέχουν επίσης άλλα κανναβινοειδή και υπάρχουν κάποια δεδομένα που υποδηλώνουν ότι ορισμένα κανναβινοειδή μπορούν να έχουν δράση και κατά του καρκίνου.
«Δεν μπορούμε να προεξοφλήσουμε τον αντίκτυπο άλλων ενώσεων», λέει ο Gruber.
Όσον αφορά τις καρδιακές παθήσεις, η THC, σε οποιαδήποτε μορφή, μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό ρυθμό ή να ρίξει την αρτηριακή πίεση, με αποτέλεσμα πιθανές βλάβες στην υγεία.
Επίσης, αναφορικά με την ψυχική υγεία, τα άτομα που πάσχουν ή κινδυνεύουν από ορισμένες ψυχικές διαταραχές, όπως η σχιζοφρένεια ή η διπολική διαταραχή, μπορεί να έχουν άσχημες αντιδράσεις στην THC.
Τέλος, όσον αφορά τις κοινωνικές συμπεριφορές, ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το αλκοόλ είναι πιο επιβλαβές σε κοινωνικό επίπεδο από τη μαριχουάνα, αλλά οι περισσότερες μελέτες αυτού του είδους, διεξήχθησαν σε χώρες που η κάνναβη ήταν παράνομη.