Αναπνευστικά προβλήματα: Μήπως αφορούν κι εσάς;
Διαβάζεται σε 7'Η σημασία της εκτέλεσης εξετάσεων για την ανίχνευση των λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος έγκειται κυρίως στην έγκαιρη διάγνωση και την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας.
- 22 Ιανουαρίου 2025 09:25
Οι λοιμώξεις αυτές μπορούν να εξελιχθούν σε σοβαρές καταστάσεις εάν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα. Μέσω εργαστηριακών εξετάσεων και με τη χρήση ειδικών μεθόδων, όπως οι μοριακές μέθοδοι PCR, μπορούμε να εντοπίσουμε την αιτία της λοίμωξης (ιός, βακτήριο ή μύκητας) και να επιλέξουμε την κατάλληλη θεραπεία. Αυτό μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών και τη συστηματική εξάπλωση των λοιμώξεων, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, όπως οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα με χρόνια νοσήματα.
- Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι παθήσεις των πνευμόνων συγκαταλέγονται στις πρώτες αιτίες θανάτων
- Περίπου 14% των θανάτων ετησίως, οφείλονται σε παθήσεις των πνευμόνων
- Τα αναπνευστικά προβλήματα και οι παθήσεις των πνευμόνων είναι η πρώτη αιτία θανάτων σε βρέφη κάτω των 12 μηνών
- Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με χρόνιες παθήσεις του αναπνευστικού συστήματος όπως το άσθμα, παρουσιάζει αύξηση κυρίως λόγω των προβλημάτων ρύπανσης της ατμόσφαιρας από νοσηρά στοιχεία που παράγονται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.
ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ – ΟΞΕΙΑ ΒΡΟΓΧΙΤΙΔΑ -ΠΝΕΥΜΟΝΙΑ
Η οξεία βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι συχνές λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος που επηρεάζουν σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού στην Ελλάδα, ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.
Η οξεία βρογχίτιδα είναι μία βραχυπρόθεσμη φλεγμονή των βρόγχων, των αεραγωγών δηλ. που οδηγούν από την τραχεία στους πνεύμονες. Συνήθως προκαλείται από κάποια ιογενή λοίμωξη (π.χ. κοινό κρυολόγημα ή γρίπη),μπορεί όμως να προκληθεί και από βακτηριακή λοίμωξη ή έκθεση σε ερεθιστικές ουσίες (π.χ. καπνός) και εμφανίζεται πιο σοβαρά σε ηλικιωμένους, άτομα με χρόνιες παθήσεις και ανοσοκατασταλμένους ασθενείς.
Η πνευμονία είναι λοίμωξη που προκαλεί φλεγμονή των πνευμονικών κυψελίδων, των μικρών δηλαδή θυλάκων αέρα που βρίσκονται εντός των πνευμόνων. Η φλεγμονή προκαλεί συσσώρευση υγρού και οίδημα εντός των κυψελίδων, γεγονός που οδηγεί συχνά σε δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή). Συνηθέστερα είδη μικροοργανισμών που προκαλούν πνευμονία είναι τα βακτήρια (π.χ. πνευμονιόκοκκος) και οι ιοί (π.χ. γρίπη Α και Β).
ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ
Η φυματίωση είναι μια λοιμώδης νόσος που προκαλείται από το βακτήριο Mycobacterium tuberculosis. Προσβάλλει κυρίως τους πνεύμονες (πνευμονική φυματίωση), αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα, όπως οι λεμφαδένες, τα οστά, τα νεφρά και ο εγκέφαλος (εξωπνευμονική φυματίωση). Παρά το γεγονός ότι η φυματίωση είναι μια σοβαρή νόσος, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί.
Η φυματίωση παραμένει ένα σημαντικό ζήτημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα, παρότι η νοσηρότητά της έχει μειωθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες χάρη στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, τη διάγνωση και τη θεραπεία. Ωστόσο, η Ελλάδα καταγράφει περιστατικά φυματίωσης κυρίως σε ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες, όπως μετανάστες, πρόσφυγες, αστέγους και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως οι φορείς του HIV. Επίσης, οι πολυανθεκτικές μορφές φυματίωσης (MDR-TB) αποτελούν ιδιαίτερη πρόκληση, καθώς απαιτούν πιο σύνθετες και μακροχρόνιες θεραπείες.
ΚΥΣΤΙΚΗ ΙΝΩΣΗ
Η κυστική ίνωση (ή ινοκυστική νόσος) είναι μια σοβαρή, κληρονομική γενετική διαταραχή που επηρεάζει κυρίως τους πνεύμονες και το πεπτικό σύστημα, αλλά μπορεί να επηρεάσει και άλλα όργανα. Προκαλείται από μεταλλάξεις στο γονίδιο CFTR (Cystic Fibrosis Transmembrane Conductance Regulator), το οποίο είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της μεταφοράς αλάτων και νερού στα κύτταρα. Αυτές οι μεταλλάξεις οδηγούν στη δημιουργία παχύρρευστης και κολλώδους βλέννας που συσσωρεύεται στους πνεύμονες, το πάγκρεας και άλλα όργανα.
Στους πνεύμονες, η βλέννα αυτή παγιδεύει βακτήρια, προκαλώντας συχνές λοιμώξεις, φλεγμονή και σταδιακή καταστροφή του ιστού. Στο πεπτικό σύστημα, εμποδίζει την απελευθέρωση ενζύμων από το πάγκρεας που είναι απαραίτητα για την πέψη, οδηγώντας σε υποθρεψία και προβλήματα ανάπτυξης. Η κυστική ίνωση μπορεί επίσης να επηρεάσει το συκώτι, τα ιγμόρεια και το αναπαραγωγικό σύστημα.
Με βάση τον πληθυσμό της Ελλάδας, εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 500-700 άτομα που ζουν με κυστική ίνωση στη χώρα, ενώ ετησίως γεννιούνται περίπου 10-15 παιδιά με κυστική ίνωση στην Ελλάδα.
ΑΣΘΜΑ
Πρόκειται για μία χρόνια αναπνευστική πάθηση που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή και παροδική στένωση των βρόγχων, με αποτέλεσμα την εκδήλωση φαινομένων παροξυσμικής δύσπνοιας. Η φλεγμονή του άσθματος καθιστά τους αεραγωγούς πιο ευαίσθητους σε εξωτερικά ερεθίσματα (όπως αλλεργιογόνα, καπνό και αναπνευστικές λοιμώξεις), οδηγώντας σε επεισόδια σύσπασης των μυών που περιβάλλουν τους αεραγωγούς (βρογχοσύσπαση), πάχυνση των τοιχωμάτων των βρόγχων και υπερπαραγωγή βλέννης.
Η επικράτηση του άσθματος στον γενικό πληθυσμό της Ελλάδας εκτιμάται περίπου στο 5-8%, ενώ σε παιδιά, η συχνότητα είναι υψηλότερη, κυμαινόμενη στο 8-10%.
ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟΦΡΑΚΤΙΚΗ ΠΝΕΥΜΟΝΟΠΑΘΕΙΑ
H χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (XAΠ) είναι μία χρόνια πάθηση του αναπνευστικού συστήματος, η οποία χαρακτηρίζεται από εμμένουσα και προοδευτική απόφραξη των αεραγωγών. Αποτελεί την τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως και η βασική της αιτία είναι η χρόνια έκθεση σε εισπνεόμενες τοξικές ουσίες ή αέρια, με το κάπνισμα να αποτελεί τον κυριότερο παράγοντα κινδύνου.
Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) αποτελεί σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας στην Ελλάδα και υπολογίζεται περίπου στο 8-10% του ενήλικου πληθυσμού, με την πραγματική συχνότητα πιθανόν να είναι υψηλότερη λόγω υποδιάγνωσης, ενώ σύμφωνα με μελέτες, το ποσοστό αυξάνεται στο 11-18% για ηλικίες άνω των 40 ετών.
ΥΠΝΙΚΗ ΑΠΝΟΙΑ
Η υπνική άπνοια (ή άπνοια ύπνου) είναι μία συχνή πάθηση που χαρακτηρίζεται από ακούσιες, πλήρεις ή μερικές διακοπές της αναπνοής κατά τη διάρκεια του ύπνου. Διακρίνεται σε δύο τύπους: Αποφρακτική και κεντρική. Και στις δύο περιπτώσεις οι επανειλημμένες διακοπές της αναπνοής μπορούν να οδηγήσουν σε διακοπτόμενο και κακής ποιότητας ύπνο, καθώς και πτώση των επιπέδων οξυγόνου στο αίμα.
Η νοσηρότητα της υπνικής άπνοιας (Σύνδρομο Αποφρακτικής Άπνοιας Ύπνου – ΣΑΑΥ) στην Ελλάδα είναι σημαντική και ακολουθεί την αυξητική τάση που παρατηρείται παγκοσμίως, λόγω παραγόντων όπως η αύξηση της παχυσαρκίας και η γήρανση του πληθυσμού.
META COVID
Η πανδημία της νόσου του Κορονοϊού το 2019 (COVID-19) έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη ενός συνεχούς πληθυσμού ατόμων που αναρρώνουν από την οξεία λοίμωξη. Οι ασθενείς μετά την ανάρρωση από οξεία ασθένεια, αν και με ήπια συμπτώματα ή τελείως συμπτωματικοί, μπορεί να εμφανίσουν ένα ευρύ φάσμα συμπτωμάτων, που αναφέρονται με διάφορους όρους όπως “Μακροχρόνια COVID”, “ΜΕΤΑ-COVID καταστάσεις” και “μετά οξεία επακόλουθα της SARS-COV-2 λοίμωξης”
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟΥ
Στο δίκτυο διαγνωστικών ιατρείων MEDISYN πραγματοποιείται πλήρης εργαστηριακός έλεγχος για τις παραπάνω παθήσεις. Η προσωπική εξυπηρέτηση και η προσήλωση στην άριστη ποιότητα του εργαστηριακού αποτελέσματος και η δέσμευση για την παροχή αξιόπιστων διαγνωστικών υπηρεσιών, παραμένουν αταλάντευτα οι βασικές αρχές λειτουργίας του δικτύου Medisyn.
Μάθετε περισσότερα εδώ