Ανεύρυσμα αορτής: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Ανεύρυσμα αορτής: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται
Γιατρός 123RF

Ποιοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, και με ποια συμπτώματα εκδηλώνεται - Γιατί αρμόδιος γιατρός για την αποκατάσταση είναι ο αγγειοχειρουργός.

Το ανεύρυσμα είναι η διάταση της αορτής, της μεγαλύτερης αρτηρίας στο ανθρώπινο σώμα. Καθώς διογκώνεται το τοίχωμά του εξασθενεί και μπορεί να υποστεί ρήξη. Με αυτό διαγνώστηκε ο Πέτρος Τατσόπουλος, ο οποίος λιποθύμησε στον αέρα τηλεοπτικής εκπομπής. Η θνητότητα σε αυτή την περίπτωση είναι μεγάλη. Το ανεύρυσμα εμφανίζεται κυρίως σε άτομα άνω των 60 ετών και συχνότερα στους άνδρες. Στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι καπνίζουν, όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό ανευρύσματος, υψηλή πίεση ή χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ). Αν παρουσιαστεί οξεία διάταση μπορεί να εκδηλωθεί πόνος στην κοιλιακή και θωρακική περιοχή με αντανάκλαση στη μέση, στη ράχη και στα γεννητικά όργανα. Ο αρμόδιος γιατρός για την αποκατάσταση του ανευρύσματος είναι ο αγγειοχειρουργός.

Η διαδικασία διάγνωσης και αντιμετώπισης

Η διάγνωση του ανευρύσματος γίνεται με απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία θώρακος), υπερηχογράφημα κοιλίας, καρδιάς και προστάτη, καθώς και με αρτηριογραφία. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχει ανεύρυσμα απαιτείται επιπλέον και 3D αξονική τομογραφία κοιλιακής αορτής.

Το ανεύρυσμα αντιμετωπίζεται με συντηρητική θεραπεία που περιλαμβάνει αλλαγή στον τρόπο ζωής και στους παράγοντες κινδύνου, φαρμακευτική αγωγή και χειρουργική επέμβαση.

Η επεμβατική αντιμετώπιση περιλαμβάνει ανοιχτή χειρουργική επέμβαση και ενδαγγειακή αποκατάσταση με ειδικά μοσχεύματα (stent).

Η ανοιχτή χειρουργική επέμβαση περιλαμβάνει εκτομή και αποκατάσταση της αορτής με συνθετικό μόσχευμα.

Η ενδαγγειακή αποκατάσταση περιλαμβάνει εισαγωγή του μοσχεύματος (stent) της κοιλιακής ή θωρακικής αορτής με τη χρήση ειδικών συρμάτων και καθετήρων. Η περίπτωση αυτή είναι λιγότερο επιβαρυντική για όσους πάσχουν ταυτόχρονα και από άλλες παθήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα