Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού – Κρίσιμες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ

Διαβάζεται σε 3'
Ανησυχία για την έξαρση του κορονοϊού – Κρίσιμες ανακοινώσεις από τον ΕΟΔΥ
Μάσκες στα ΜΜΜ EUROKINISSI

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα. Ποιες θα είναι οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για τη χρήση μάσκας.

Ανησυχία έχει προκαλέσει η έξαρση του κορονοϊού στη χώρα και δη της μετάλλαξης JN.1 που μέχρι στιγμής φαίνεται να είναι ιδιαίτερα μεταδοτική.

Σήμερα, Παρασκευή αναμένονται ανακοινώσειος από τον ΕΟΔΥ με τις συστάσεις και τα προληπτικά μέτρα λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της παράλληλης έξαρσης άλλων ιογενών λοιμώξεων.

Όπως ανέφερε ο Δημήτρης Παρασκευής, αναπληρωτής Καθηγητής Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος του ΕΟΔΥ, μιλώντας στην ΕΡΤ, θα συστήνεται η χρήση της μάσκας σε νοσοκομειακές υπηρεσίες, σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων «εκεί δηλαδή που έχουμε ευάλωτο πληθυσμό», αλλά και σε άλλες περιστάσεις με συγχρωτισμό όπου ο κίνδυνος μετάδοσης είναι σχετικά υψηλός.

Από πού προήλθε η μετάλλαξη JN.1 και σε τι διαφέρει από τους προγόνους της;

Το στέλεχος JN.1 εμφανίστηκε στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο. Είναι στενός συγγενής του BA.2.86 (μετάλλαξη Pirola), και μια γενεαλογική γραμμή της παραλλαγής Omicron που το CDC παρακολουθεί από τον Αύγουστο

Μια διαφορά μεταξύ του στελέχους BA.2.86 και του JN.1 είναι ότι ο τελευταίος έχει μια μετάλλαξη στην πρωτεΐνη-ακίδα, η οποία σε προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι μπορεί να παρέχει επιπλέον ανοσολογική διαφυγή από τα εμβόλια και προηγούμενη νόσηση.

Τι γνωρίζουμε και τι δεν γνωρίζουμε για την JN.1;

Αν και δεν υπάρχουν ακόμη αρκετά στοιχεία για να πούμε κάτι οριστικά, η JN.1 δεν φαίνεται να προκαλεί περισσότερες περιπτώσεις σοβαρής νόσου ή συμπτώματα που να διαφέρουν από εκείνα που σχετίζονται με προηγούμενα στελέχη.

Το CDC έχει αναφέρει ότι τα συμπτώματα της Covid τείνουν γενικά να είναι παρόμοια σε όλες τις παραλλαγές και τα συμπτώματα και η σοβαρότητα εξαρτώνται συνήθως περισσότερο από την ανοσία του ατόμου παρά από την παραλλαγή.

Μια αξιοσημείωτη πτυχή της JN.1 είναι η ταχεία εξέλιξή της, γεγονός που υποδηλώνει ότι μπορεί να είναι καλύτερη στο να αποφεύγει τα ανοσοποιητικά συστήματα ή μπορεί απλώς να είναι πιο μεταδοτική, σύμφωνα με το CDC.

Μετά την πρώτη τεκμηριωμένη εμφάνισή της στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, η JN.1 από το 3,5% των κρουσμάτων Covid στα μέσα Νοεμβρίου έφτασε σε λίγο περισσότερο από 21% περίπου ένα μήνα αργότερα, τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CDC.

Ταυτόχρονα, παρά την πρόσφατη άνοδο των κρουσμάτων COVID, είναι δύσκολο να πούμε αν η JN.1 και άλλες νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού ευθύνονται γι’ αυτό.

Το CDC ανέμενε ούτως ή άλλως αύξηση των κρουσμάτων Covid και άλλων αναπνευστικών ασθενειών αυτό το φθινόπωρο και το χειμώνα με βάση προηγούμενα πρότυπα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα