Ανισότητες στην Υγεία: Ποια τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
Αποτελέσματα έρευνας των Γιατρών του Κόσμου για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι πολίτες στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
- 02 Απριλίου 2021 18:07
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των Ανισοτήτων στην Υγεία είναι περισσότερο επίκαιρο από ποτέ. Η Covid19 ήρθε να αναδείξει τις λειτουργικές ελλείψεις ετών στο εθνικό σύστημα υγείας και να μας υπενθυμίσει τη σημασία του καθολικού και ενιαίου χαρακτήρα που πρέπει να έχει η Υγεία χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω.
Η έρευνα των Γιατρών του κόσμου κατέγραψε, σημαντικά εμπόδια στην πρόσβαση των πολιτών σε κατάλληλη φροντίδα υγείας και φαρμακευτική θεραπεία, τα οποία αφορούν πρωτίστως άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι πολίτες με χαμηλό εισόδημα, τα εμποδιζόμενα άτομα, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις και οι χρονίως πάσχοντες με συννοσηρότητα. Τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι ευάλωτοι συνάνθρωποι μας δημιουργούν ανισότητες στο χώρο της υγείας, οι οποίες αυξάνονται διαρκώς λόγω της ασφυκτικής πίεσης που δέχεται το σύστημα υγείας αλλά και του ψυχοκοινωνικού αντικτύπου των μέτρων δημόσιας υγείας για την αντιμετώπιση της Covid19.
Στην έρευνα που διενεργήθηκε το τελευταίο πεντάμηνο του 2020, συμμετείχαν άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες από Τους Γιατρούς του Κόσμου στα Πολυϊατρεία τους στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη και σε χώρους παρέμβασης στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Τα κύρια ευρήματα συμπεριλαμβάνουν:
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων, περίπου 55% αναφέρει ότι οι δομές υγείας ή ειδικές ιατρικές ειδικότητές βρίσκονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από την περιοχή κατοικία τους ενώ το 40% αναφέρει ότι αναγκάζεται να μεταβεί σε άλλη πόλη προς αναζήτηση υπηρεσιών φροντίδας υγείας.
Οι μισοί από τους ερωτηθέντες-κυρίως άτομα με χαμηλό εισόδημα, χρονίως πάσχοντες ή με συννοσηρότητα αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν δυσκολία με τη διαδικασία καθορισμού ραντεβού, τη μετάβαση τους στο χώρο εξέτασης και το κόστος του συνόλου των υπηρεσιών υγείας συμπεριλαμβανομένης της φαρμακευτικής τους αγωγής.
Βάσει του 50% των απαντήσεων των ερωτηθέντων, προκύπτει πως μεσολαβεί μεγάλο χρονικό διάστημα αναμονής ανάμεσα στον καθορισμό της επίσκεψης στον γιατρό από την ημέρα της ιατρικής εξέτασης. Άτομα με συννοσηρότητα αναφέρουν ακόμα μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για εξέταση από γενικό, ειδικό γιατρό και διαγνωστικές εξετάσεις.
Ένας στους τρεις ασθενείς αναφέρει πως δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο κόστος ιατροφαρμακευτικών υπηρεσιών όπως για παράδειγμα διαγνωστικές εξετάσεις, φαρμακευτική αγωγή και οδοντιατρική φροντίδα.
Σχεδόν οι μισοί εκ των ερωτηθέντων απαντούν ότι ανέβαλαν ή ακύρωσαν ραντεβού (περισσότερες από μια φορές κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους) εξαιτίας τους κόστους ενώ το 20% των ερωτηθέντων δηλώνει μη ικανοποιημένο από την συστηματική παρακολούθηση/φροντίδα που έχει λάβει σε βάθος χρόνου.
Οι ΓΙΑΤΡΟΙ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ θεωρούν ότι η καθολική υγειονομική κάλυψη πρέπει να συμπεριλαμβάνει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Φροντίδας Υγείας και να ενσωματώνει την αντίληψη της Υγείας ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Η πολιτεία έχει την ευθύνη να αναγνωρίσει, να προασπίσει και να προάγει με κατάλληλα μέτρα το δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην υγεία χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς και να διατηρεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με την κοινωνία των πολιτών, τα σωματεία επαγγελματιών υγείας, τις ενώσεις και τους συλλόγους ασθενών στο πλαίσιο βελτίωσης των υπηρεσιών του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Για την παρουσίαση και ανάλυση των βασικών ευρημάτων δείτε τον σύνδεσμο.
Η έρευνα εντάσσεται σε δράση του έργου «Ανοίγοντας την πρόσβαση στην Υγεία και το Φάρμακο για Όλους», και υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης τους Γιατρούς του Κόσμου και εταίρους την GIVMED και το The Press Project.
Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 12εκ, χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λίχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Solidarity Now.»
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις