Ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης με γιατρούς – φαρμακοποιούς

Ανοιχτά μέτωπα της Κυβέρνησης με γιατρούς – φαρμακοποιούς
Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών έξω από το Υπουργείο Υγείας τον Σεπτέμβριο του 2020 Eurokinissi

Η επιδημία καλπάζει και η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει το βηματισμό της στη συνεργασία με τους επιστήμονες υγείας. Στην πρέσα οι γιατροί να καλύψουν κενά του ΕΣΥ και οι φαρμακοποιοί να πουλάνε χωρίς πλαίσιο τεστ.

Μπορεί οι προθέσεις της Κυβέρνησης να είναι οι καλύτερες όμως αυτό δεν αποτυπώνεται στην προσπάθεια διαχείρισης της επιδημίας κορονοϊού, σε κάτι περισσότερο από τρομερό άγχος. Οι αντιφάσεις είναι έντονες κι αυτό φαίνεται τόσο στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση προσπαθεί με επιβλητικό τρόπο να στελεχώσει το ΕΣΥ, όσο και από το γεγονός ότι χωρίς να έχει ενημερώσει τα φαρμακεία τα εντάσσει στη διαδικασία ελέγχων για κορονοϊό.

Στο θέμα της στελέχωσης του ΕΣΥ, η αντίφαση που αναφέραμε αφορά στο εξής: Η Κυβέρνηση ευαγγελίζεται ότι πέτυχε το άνοιγμα εκατοντάδων ΜΕΘ φτάνοντας πλέον το μέσο όρο της Ευρώπης. Αυτό κανείς δεν το αμφισβητεί αφού έχουμε πλέον 1400 κλίνες ΜΕΘ. Όμως οι κλίνες αυτές απαιτούν και προσωπικό και σ’ αυτό το πεδίο η Κυβέρνηση φαίνεται ότι δεν πέτυχε το στόχο.

Το να έχει μια χώρα κλίνες ΜΕΘ χωρίς το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό είναι σαν να μην τις έχει. Και το ότι η συγκυρία απαιτεί την επιστράτευση ιδιωτών γιατρών σημαίνει ότι δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα το ΕΣΥ. Μπορεί η πανδημία να επιτάσσει κάτι τέτοιο, όμως 1400 ενεργές κλίνες ΜΕΘ και συνολικά οι πάνω από 30.000 κλίνες στα Δημόσια Νοσοκομεία έχουν ανάγκες από υγειονομικό προσωπικό έτσι κι αλλιώς.

Να αναφέρουμε ακόμη ότι η Κυβέρνηση της ΝΔ, προάγει σε μεγάλο βαθμό τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε διάφορους τομείς της υγείας. Κι ενώ σε αυτή τη φάση θα μπορούσε να αποδείξει τα οφέλη αυτής της συνεργασίας, διαπιστώνεται ότι δεν το καταφέρνει.

Μάλιστα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) είχε παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για μια τέτοια συνεργασία, όμως τώρα είναι αποδεδειγμένα απέναντι στην Κυβέρνηση η οποία απειλεί -και μάλλον σήμερα θα το πράξει- με επίταξη. Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στην ανακοίνωση του ΠΙΣ, ο πρόεδρος του οποίου κ. Αθανάσιος Εξαδάκυλος είναι και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναφέρει ότι: “αντιπαρερχόμαστε την προσβλητική συμπεριφορά του υπουργού και τιθέμεθα στη διάθεση του ΕΣΥ, καλώντας τους συναδέλφους όλης της χώρας να μας ακολουθήσουν, μέχρι το υπουργείο Υγείας να αποδείξει ότι μπορεί να αξιοποιήσει την προσφορά μας για την αντιμετώπιση του τεραστίου προβλήματος”.

Τεστ

Πέρα όμως από το ιδιαίτερα σημαντικό θέμα των γιατρών η Κυβέρνηση φαίνεται να εισπράττει και δυσαρέσκεια και από την πρόθεσή της να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα τεστ στον πληθυσμό, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος την Παρασκευή. Χθες πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Βασίλη Κοντοζαμάνη η οποία όμως δεν κατέληξε σε κάτι συγκεκριμένο.

Σύμφωνα με εκπροσώπους των φαρμακοποιών, ο κλάδος βρέθηκε προ τετελεσμένων γεγονότων για ακόμη μία φορά, μετά τις ανακοινώσεις της πολιτείας για δωρεάν διάθεση rapid tests κατά της COVID-19 από τα φαρμακεία. Μάλιστα όπως σημειώνει και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “η είδηση έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία, αιφνιδιάζοντας τον κλάδο, καθώς δεν είχε προηγηθεί απολύτως καμία ενημέρωση ούτε από επίσημα κυβερνητικά χείλη ούτε από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο, το δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο των φαρμακοποιών”.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αναστάτωση, καθώς οι φαρμακοποιοί καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα και να λύσουν απορίες των πολιτών για τη διαδικασία διάθεσης των εν λόγω tests, κάτι που και οι ίδιοι αγνοούν, αφού η πολιτεία δεν φρόντισε ούτε να συζητήσει μαζί τους ούτε καν να τους ενημερώσει για το σχέδιό της.

Για το λόγο αυτό οι φαρμακοποιοί ζητούν από την πολιτεία να δώσει διευκρινίσεις για τον τρόπο και τη διάθεση των rapid tests και πιο συγκεκριμένα:

-Τι είδους tests θα παραδοθούν στα φαρμακεία;

-Πώς θα γίνεται η προμήθειά τους;

-Πώς θα ανανεώνονται τα tests όταν τελειώσουν;

-Πόσα tests θα παραδοθούν σε κάθε φαρμακείο;

-Πώς διασφαλίζεται ότι θα γίνονται με τον σωστό τρόπο ώστε το αποτέλεσμα να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα;

-Πώς θα διασφαλίζεται η σωστή εκτίμηση του αποτελέσματος;

-Όταν ένα δείγμα είναι θετικό, πώς και από ποιον θα καταγράφεται; Πώς θα ενημερώνεται ο ΕΟΔΥ;

-Πώς θα απορρίπτονται τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος διασποράς από τα θετικά tests;

Αναμένουμε, λοιπόν, από την Πολιτεία να καλέσει άμεσα τους εκπροσώπους των φαρμακοποιών για να τεθούν επί τάπητος όλα τα ζητήματα και να κατατεθούν προτάσεις ώστε μέσα από τη συνεργασία να προκύψει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα προς όφελος των πολιτών και των επαγγελματιών υγείας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα