Αντίδοτο στην απογύμνωση του ΕΣΥ η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών

Αντίδοτο στην απογύμνωση του ΕΣΥ η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών
Από το νοσοκομείο Σωτηρία. Alexandros Michailidis / SOOC

Αντί να αυξάνονται τα κίνητρα για προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, επιδιώκεται η διατήρηση του υπάρχοντος δυναμικού με την απειλή της απόλυσης.

Ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ αποτελεί η αναφορά του Υπουργού Υγείας Θάνου Πλεύρη, ότι όσοι δεν εμβολιάζονται θα απολύονται. Η λογική αυτής της αναφοράς δεν είναι σε λάθος κατεύθυνση, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπηρετεί στο ΕΣΥ ένας εργαζόμενος που αρνείται την αξία του εμβολίου, όμως αυτό δυστυχώς αυξάνει το πρόβλημα των ελλείψεων.

Φαίνεται ξεκάθαρα το άγχος της Κυβέρνησης επειδή το ΕΣΥ δεν ενισχύθηκε και δεν ανακόπηκε η επιθετικότητα της επιδημίας, με αποτέλεσμα, να θεωρείται έως και μέρος της λύσης στην επικείμενη αύξηση των αναγκών για νοσηλείες, η επιστροφή με απειλές, των εργαζόμενων.

Η Κυβέρνηση εδώ φαίνεται να διαπράττει ένα μεγάλο λάθος. Αντί να δίνει κίνητρα, εκφοβίζει. Και μάλιστα σε μία φάση που και πάλι σημειώνεται αύξηση νοσηλειών, οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες σε ποσοστό άνω του 92% και το προσωπικό είναι έντονα κουρασμένο.

Αυτή τη στιγμή ένα ποσοστό της τάξης του 9% των υγειονομικών, είτε δεν έχει εμβολιαστεί είτε δεν έχει κάνει επαναληπτική δόση. Από αυτούς, περί τους 10.000, μερικές εκατοντάδες είναι γιατροί και νοσηλευτές. Όμως κι αυτοί αποτελούν μεγάλη απώλεια, ειδικά αν είναι εργαζόμενοι σε περιφερειακά νοσοκομεία.

Η υποχρεωτικότητα για τους υγειονομικούς είναι μονόδρομος για την ασφάλεια της Δημόσιας Υγείας, αλλά θα πρέπει να συνοδεύεται και με αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχονται. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι βλέπουν ότι έχουν κουραστεί δραματικά και δεν αντέχουν πλέον να ακολουθούν μόνο τις επιταγές της Κυβέρνησης.

Ο Υπουργός Υγείας σωστά επεσήμανε στη Βουλή ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να αναμένουμε όλοι μας το αν θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ να εμβολιαστούν. Οι αρνητές της επιστήμης δεν θα έπρεπε καν να εργάζονται στο ΕΣΥ και αυτό δείχνει ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε από νωρίς να ξεκαθαρίσει τις παθογένειες του παρελθόντος.

Τι δήλωσε ο Υπουργός Υγείας στη Βουλή

Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας. Το τσουνάμι από τις χιλιάδες νεα κρούσματα κανείς δεν γνωρίζει αν μπορεί να αντιμετωπιστεί από την κατάσταση που υπάρχει στο ΕΣΥ. Υπάρχει ανάγκη για υγειονομικούς, αλλά αυτοί δεν βρίσκονται.

Με ένα τελεσίγραφο ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πιέζει να επιστρέψουν οι αρνητές του εμβολίου.

Ειδικότερα, ο κ. Πλεύρης σημείωσε χθες από το βήμα της Βουλής:

“Οι υγειονομικοί που θέλουν να βρίσκονται στο ΕΣΥ καλούνται το ερχόμενο τρίμηνο να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των γιατρών, νοσηλευτών και υγειονομικών πρέπει να συνεχιστεί και γι’ αυτό στο πρώτο άρθρο είναι η παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022″.

Ανέφερε κόμη ότι “Η πανδημία δείχνει ότι ο συγκεκριμένος εμβολιασμός είναι απαραίτητος. Επομένως, εξετάζεται πλέον με σαφή τρόπο εάν αυτοί που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένοι. Άρα, όσοι βρίσκονται τώρα σε αναστολή, να γνωρίζουν ότι όσο διαρκεί η πανδημία θα παραμένουν σε αναστολή, όμως, επιπλέον εξετάζεται- και μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί- ότι μπορεί να μην υπάρξει άλλη τέτοια δυνατότητα παράτασης και αναμονής από το Κράτος, αλλά θα πρέπει να εμβολιαστούν, διαφορετικά δεν θα μπορούν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους στο Εθνικό Σύστημα Υγείας”.

Τόνισε ακόμη ότι: “Είναι ξεκάθαρο ότι ο εμβολιασμός γίνεται για την προστασία και της κοινωνίας και των ασθενών και όποιος θέλει να παρέχει υπηρεσίες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος. Συνεπώς, όσοι θα θέλουν να βρίσκονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας καλούνται αυτό το τρίμηνο που έρχεται να πάρουν μία απόφαση: Αν θα εμβολιαστούν ή αν δεν θα εμβολιαστούν και θα θέσουν οι ίδιοι τον εαυτό τους εκτός του Εθνικού Συστήματος Υγείας”.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα